31.1.2020 klo 09:02
Uutinen

Duudsonien Jarno Laasala: ”Isoimmat opit yrittäjänä on tullut sen jälkeen, kun sairastuin”

Seinäjokelaislähtöiset Duudsonit aloittivat tv-kuvaukset vajaa parikymppisinä. Matkalle on mahtunut menestystä ja vastatuulta. Miehet ovat käyneet yhdessä terapiassakin miettimässä, keitä he ovat, mutta ystävyys on kantanut koettelemustenkin läpi.

Jarno Laasala on toiminut yrittäjänä lähes kaksikymmentä vuotta. Hän on yksi Duudsonit -ryhmän jäsenistä. Yhdessä Jarppi Leppälän, Jukka Hildénin ja Hannu-Pekka Parviaisen kanssa he ovat kasvattaneet Duudsoneista tv-sarjan lisäksi oheistuotteita ja elämyspuistoja käsittävän kokonaisen viihdebrändin.

Laasala on edelleen tuotantoyhtiö Rabbit Filmsin hallituksen puheenjohtaja ja oheistuoteyhtiön toimitusjohtaja.

Duudsonit aloittivat tv-ohjelmien kuvaamisen 18-19-vuotiaina. Nyt nelikymppisinä kaverukset ovat saavuttaneet paljon ja yhteistyö jatkuu edelleen.

– Meillä oli iso unelma. Halusimme Hollywoodiin asti ja siitä tuli totta. Olemme self-made. Meillä ei ollut kontakteja, osaamista, rahaa tai koulutusta, mutta teimme mahdottomasta mahdollista, Laasala kertoo.

Hän tulee Yrittäjäristeilylle kertomaan oman tarinansa ja haluaa kannustaa yrittäjiä rohkeuteen.

– Meillä oli oikea juttu, jota tehtiin sydämellä. Meillä on tosi hyvä jengi, eli en ole tehnyt tätä yksin, hän jatkaa.

”Touhu ei ollut aina terveellä pohjalla”

Pelkkää onnea ja auvoa Duudsonienkaan tarina ei ole. Virheitä ja vastoinkäymisiä on mahtunut matkalle. Välillä miehet ovat pelänneet, että koko homma menee pieleen.

Laasala on kertonut avoimesti loppuunpalamisestaan. Hän toteutti unelmansa pitkän tv-sarjan ohjaamisesta Hollywoodissa – kunnes tajusi, ettei se olekaan hänen unelmansa.

– Isoimmat opit yrittäjänä on tullut sen jälkeen, kun sairastuin. Emme osanneet pitää itsestämme huolta. Identiteetti sekoittui menestykseen ja kuvittelin, että menestys on yhtä kuin minä. Touhu ei ollut aina terveellä pohjalla, Laasala kertoo.

Lue lisää Laasalan tarinasta.

Duudsonit ovat paahtaneet välillä sokeasti töitä ja vaikeissa tilanteissa vielä enemmän. Nyt toiminta on toisenlaista.

Duudsonit tekevät edelleen töitä yhdessä, mutta kaikilla on myös omia sivuprojektejaan. Laasala on aloittanut muun muassa oman Youtube-kanavan. Viime vuoden puolella hän kävi H-P:n kanssa Japanissa laskettelemassa ja kuvailemassa huvikseen. Elämässä on työn lisäksi muutakin.

Ystävyys- ja yrittäjäsuhteet vaativat työtä

Laasalan mukaan miesten ystävyys on muuttunut vuosien saatossa. Sitä on koeteltukin kovassa stressissä ja isojen tavoitteiden kanssa.

– Meillä oli yhteinen unelma ja pidettiin hauskaa. Enää haaveet eivät ole samoja ja kaikki ovat kehittyneet ihmisinä. Kävimme Amerikassa terapiassakin yhdessä miettimässä, keitä me olemme ihmisinä. Samoin kuin avioliitossa, ystävyys- ja yrittäjäsuhteet vaativat työtä, Laasala kertoo.

Risteilyn puheenvuorossa hän pyrkii inhimillistämään Duudsonien tarinaa ja tuomaan kuulijaa lähelle sitä, mikä on elämässä ja yrittämisessä on tärkeää.

– Ihmisen onnen täytyy löytyä sieltä matkan väliltä eikä vasta lopussa, Laasala muistuttaa.

Elina Hakola

elina.hakola@yrittajat.fi