18.3.2019 klo 10:13
Uutinen

Eduskuntavaalit vetävät yrittäjiä ehdolle – määrä kasvoi selvästi

Eduskuntavaalit ovat vetäneet yrittäjiä uusiin puolueisiin. SDP on menettänyt eniten yrittäjäehdokkaita.

Huhtikuun eduskuntavaalit näyttävät vetäneen yrittäjäehdokkaita selvästi enemmän kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2015. Vuonna 2015 yrittäjäehdokkaita oli yhteensä 364, tänä vuonna 437.

– Olen hyvin iloinen siitä, että yrittäjäehdokkaiden määrä on kasvanut näin paljon, Suomen Yrittäjien järjestöjohtaja Hanna Hietala kommentoi.

Yrittäjäehdokkaiden määrä on kasvanut 20 prosentilla edellisiin vaaleihin verrattuna. Kasvu on ollut kovaa etenkin vasemmistoliitossa, jonka yrittäjäehdokkaiden lukumäärä on noussut yhdeksästä viiteentoista.

Perinteisissä isoissa puolueissa määrä on sen sijaan laskenut. Erityisen suurta lasku on ollut SDP:n yrittäjäehdokkaissa.

– Vaikuttaminen selvästi kiinnostaa yrittäjiä. Nyt yrittäjiä on myös kokonaan uusissa puolueissa, Hietala sanoo.

Puoluekentän uusista tulokkaista yrittäjäehdokkaita ovat keränneet Seitsemän tähden liike (40) ja Sininen tulevaisuus (31). Vuosi sitten perustettu poliittinen liike Liike nyt on kerännyt listoilleen 35 yrittäjäehdokasta. Kaikkiaan 137 yrittäjäehdokasta on puolueista tai listoilta, joita ei ollut edellisissä vaaleissa.

Eduskuntavaaleissa on yhteensä 2468 ehdokasta, joista yrittäjäehdokkaiden osuus on 17,6 prosenttia.

Suurimmat yrittäjäpuolueet ovat kokoomus (66 ehdokasta), perussuomalaiset (62) ja keskusta (61).

– Uusien puolueiden ja liikkeiden ehdokkuudet kertovat siitä, että yrittäjät ovat itsenäisesti ajattelevia ja haluavat muutosta, Hietala jatkaa.

Yrittäjäehdokkaiden määrä on kasvanut monissa puolueissa, muun muassa Vihreissä ja RKP:ssä.

– Nyt täytyy vain toivoa, että ehdokkaat pitävät yrittäjien asioita esillä.

Kanta-Hämeen ehdokkaissa on 17 yrittäjää. Suurimmat yrittäjäpuolueet Kanta-Hämeessä ovat kokoomus (5 ehdokasta), keskusta (4), SDP (2) ja 7 tähden liike (2). Kanta-Hämeestä pyrkii eduskuntaan yksi yrittäjän statuksella oleva ehdokas niin perussuomalaisten, kristillisdemokraattien, vihreiden kuin piraattipuolueen riveistä.

Näistä yrittäjäehdokkaista kaikkiaan 9 on Yrittäjien jäseniä. Nämä jäsenyrittäjäehdokkaat esitellään Hämeen Yrityssanomissa, joka ilmestyy torstaina 28. maaliskuuta.