Kiovassa herättiin torstaina räjähdysten ääniin. Kuva: Getty Images
24.2.2022 klo 11:02
Uutinen

Charter-yrittäjä Eero Talvitie heräsi räjähdysten ääniin ja pakkasi perheensä autoon – Ensimmäiset hävittäjät ilmestyivät taivaalle: ”Mielessä vain pääsy turvaan”

Kolmenkymmenen vuoden ajan yrittäjänä Ukrainassa toiminut Eero Talvitie ei vielä eilen uskonut, mitä torstai tuo tullessaan. Yrittäjämediat tavoitti Talvitien Kiovasta auton ratista torstaina aamupäivällä.

– Olemme perheen kanssa seuranneet tilannetta koko ajan. Eilen emme voineet kuvitellakaan, että tänään lähdetään evakkoon. En jaksanut uskoa, että Kiovaan hyökätään, Eero Talvitie kommentoi keskeltä pitkää autoletkaa.

Talvitie heräsi torstaiaamuna räjähdyksen ääniin. Muutaman räjähdyksen jälkeen hän teki päätöksen evakuoinnista.

– Emme ehtineet muuta kun pakata vaatteet laukkuun, tyhjentää jääkaapin ja ottaa dokumentit sekä tärkeimmät tavarat mukaan. Sitten vain menoksi.

Puhelinhaastattelun aikana Talvitie on yrittämässä pois Kiovasta perheensä kanssa, mutta tiet ovat tukossa. Kiova on tyhjentymässä ja moni suuntaan Talvitien tavoin läntiseen Ukrainaan.

– Olemme kolme tuntia pyrkineet Kiovasta ulos. Ajamme tässä ympyrää. Ruuhka on mieletön, hän kuvailee.

Keskustelun aikana Talvitie kertoo ensimmäisten hävittäjien äänistä taivaalla. Harmaat pilvet peittävät näkymän, mutta ääni kuuluu selvästi.

Määränpäänä Puolan raja

Talvitie on matkalla läntiseen Ukrainaan Lvovin kaupunkiin, joka sijaitsee lähellä Puolan rajaa. Sinne on matkaa noin 700 kilometriä.

– Sieltä pääsemme tarvittaessa ulkomaille, jos on tarve. Olen varautunut siihen, että poistumme Ukrainasta joko Unkariin, Slovakiaan tai Puolaan. En tiedä, onko tarvetta tulla Suomeen asti.

Talvitiellä on Kiovassa charter-purjevenebisnes, jota hän on operoinut parinkymmenen vuoden ajan. Varsinaiselta ammatiltaan Talvitie on keittiömestari. Hän on avannut Ukrainassa kolmisenkymmentä ravintolaa ja toiminut myös alan konsulttina.

Nyt työasiat eivät ole päällimmäisenä mielessä.

– On vaikea sanoa mitään lähitulevaisuudesta, kun kukaan ei tiedä siitä mitään. Tottakai minulla on pelko, että Kiovaan hyökätään. Sehän Putinin tarkoitus on, saada Kiovaan oman mielensä mukainen hallitus.

”Ei paniikkia”

Talvitien perhe on liikkeellä kahdella autolla. Toisessa autossa on hänen vaimonsa poika tyttöystävänsä ja koiran kanssa. Seurue oli onnekseen tankannut autot jo edellisenä päivänä.

– Voi olla, että tilanne johtaa nopeasti ongelmiin käytännön arjessa. Ruokakaupat ovat täynnä ihmisiä ja huoltoasemille on pitkät jonot. Ei ole mitään aavistusta, miten esimerkiksi pankkiliikenne toimii jatkossa.

Kaikesta huolimatta yleinen tunnelma on Talvitien mukaan yllättävänkin rauhallinen.

– Mitään hermoilua ei näy. Ukrainalaiset ovat ottaneet hyvin yllättävän positiivisesti tilanteen ilman paniikkia. Meillä ei ole tällä hetkellä muuta mielessä kuin että pääsisimme pois ja turvaan. Vaikka missä se turvallinen paikka loppujen lopuksi on, Talvitie kysyy.

Pauli Reinikainen