27.10.2020 klo 19:18
Uutinen

Eläinrakkaudesta yrittäjyyteen

Hattulan vuoden 2020 yrittäjäksi valittu Maria Renko tiesi jo opiskellessaan eläintenhoitajan ammattitutkintoa, että yrittäjyys on eläinrakkaalle ihmiselle luontainen vaihtoehto työllistää itseään ja toteuttaa intohimojaan.

– Etelä-Hämeen Eläinhoitolan avainsanoja ovat luottamus, siisteys ja huolehtiminen. Kohtaamme lemmikit niin, että ne kokevat olevansa tervetulleita. Siihen kiteyttäisin toimintamme kivijalan. Lemmikkieläimistä näkee jo heti tullessaan, ovatko ne tyytyväisiä, kuvailee Maria Renko.

Maria Renko aloitti yrittäjänä Etelä-Hämeen Eläinhoitolassa valmistuttuaan eläintenhoitajaksi vuonna 2004. Vuonna 2008 valmistui nykyaikainen, tarkoitukseensa suunniteltu eläinhoitolan. Kunta oli hankkeelle myötämielinen ja yritykselle järjestyi noin hehtaarin kokoinen tontti Hattulan Mervestä. Hoitola sijaitsee luonnonläheisessä ympäristössä, omassa rauhassa. Silti paikka on keskeinen saapua kaikkialta Kanta-Hämeestä.

– Kiersin useita alan toimijoita, jotta saisin muodostettua oman käsityksen toimivasta eläinhoitolasta. Tämän alan yritystoiminta Suomessa on suhteellisen nuorta. Aluksi joutui yrityksen ohella tekemään omaa toimialaansa tunnetuksi. Nykyisin yritys on alan suurimpia toimijoita.

Koirien ja kissojen hoitopalvelut ovat yrityksen päätuote. Maria Renko suorittaa myös trimmauksia ja yritys tarjoaa koiranomistajille koulutuksia, kuten esimerkiksi agility, tottelevaisuus, näyttelyharjoituksia jne. Lisäksi palvelutarjonnassa on mikrosirutukset ja koirahieronta sekä tarvike- ja ruokamyyntiä. Hoitolassa työskentelee yrittäjän lisäksi kolme eläintenhoidon ammattilaista. Samassa kiinteistössä toimii yhteistyökumppanina eläinlääkäri omalla yrityksellään.

Täysihoidossa – vastuullisesti toimien

Valvotussa ympäristössä hoitolan asukit lenkitetään kolme kertaa päivässä ja koirat sekä kissat saavat temmeltää myös ulkotarhoissaan. Ruokintarytmi hoidetaan omistajien antamien ohjeiden mukaan. Moni tuo mukanaan oman, tutun ruokavalion. Koirille on 25 paikkaa ja yhteen asumukseen mahtuu perheen useampikin lemmikki.

– Teen paljon yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja meillä voi suorittaa työssäoppimisjaksoja. Toimin myös ammattitutkinnoissa näytön arvioijana. Olemme olleet Hattulassa suosituimpia TET-harjoittelupaikkoja, naurahtaa Maria Renko. Toimialaa säänteleviä määräyksiä tai rajoituksia paljon ole, mutta tietysti huolehdimme eettisesti ja vastuullisesti eläinsuojelulain määräysten mukaisesti eläinten hyvinvoinnista ja tilojen siisteydestä. Eläintenpidosta ammattimaisesti täytyy tehdä viranomaisilmoitus ja eläinsuojelutarkastuksia tehdään satunnaisesti.

Sesonkityötä ja harkittua laajentamista

Korona-aika on jättänyt omat jälkensä myös eläintenhoitolan toimintaan. Maria Renko arvelee, että noin 90 prosenttia asiakkaista tuo eläimensä hoitoon nimenomaan lomamatkan takia.

– Piti kuusitoista vuotta odottaa, että tulisi päivä, jolloin ei ole ainuttakaan asiakasta. Kaikki lisäpalvelut – trimmaukset jne. ovat pyörineet ihan normaalisti. Tähän asti on pärjätty, mutta jos koronatilanne jatkuu pitkään, alkaa se käymään talouden päälle.

Kokemuskaaren kartuttua Maria Renko tunnustautuu edelleen samanlaiseksi eläinhulluksi kuin aloittaessaan toiminnan.

– Ei tätä kukaan pelkän bisneksen takia tekisi. Tässä saa yhdistettyä harrastuksen ja intohimonsa työksi itselleen. Henkilökunta huolehtii meillä vierailevat lemmikit ja itse työskentelen täällä pääasiassa trimmauksen parissa. Sesonkiaikaan, silloin kun lemmikkien omistajat lomailevat, saattaa olla tuskaisen kiirettäkin, mutta toisaalta tulee hiljaisempiakin viikkoja. Nykyisessä mittakaavassa olen tähän tyytyväinen. Asiat pysyvät hyvin hallinnassa ja lisärakentaminen toisi omat riskinsä. Laajentamisajatuksia on lähinnä koulutuspalvelujen suhteen. Kun on koko ajan keskittynyt omaan juttuunsa, en koe, että viranomaistaholta yrittäjyyden tai toimialan edellytyksiä olisi erityisemmin vaikeaksi tehty, kertoo Maria Renko.

Kuva: Svengiä byrooseen. Eläinhoitolassa yrittäjä Maria Rengon seurana on päivittäin ”toimistoapulainen”, shetlanninlammaskoira Svengi.