5.10.2017 klo 14:14
Uutinen

Elämäntapana mentorointi

Mitä mentorointi on? Tai oikeammin millaisen ihminen mentorin pitäisi olla, jotta hänestä on apua mentoroitavalle? Voimme luetella nipun ominaisuuksia, mutta riittääkö se?

Väittämä, että kaikki tarvitsevat mentoria.
Väittämä, että kaikki mentoroivat tavalla tai toisella.
Voiko siis kuka tahansa toimia mentorina?
Onko kaikilla ominaisuudet, joita hyvä mentori tarvitsee?
Onko keskinkertainen mentori tarpeeksi hyvä?

Ominaisuudet ovat työkaluja, joita käytetään tarpeen mukaan. Jos tarvitaan moukaria, vasara ei riitä ja toisinpäin. Jos tarvitaan vasaraa, moukari on liikaa. Tilanteen mukaan pitää olla nyrkkeilyhanskat tai silkkikäsineet. On siis pystyttävä lukemaan aktorin elin mentoroitavan tunnetilaa. On osattava kuunnella, mutta riittääkö kuunteleminen?

Mentori paneutuu aktorin tilanteeseen kuuntelemalla, havainnoimalla ja kyselemällä. On tärkeää löytää oleellinen, tarttua yksityiskohtiin ja tehdä tarkentavia, jopa tungettelevia kysymyksiä.

Yhteenveto tapaamisesta palvelee niin mentoria kuin aktoria. Tarpeet ja tavoitteet on hyvä kirjata, jotta prosessi etenee tehokkaasti. Mentorointi on tavoitteellinen prosessi, joka alkaa tarpeesta ja päättyy toivottavasti alussa määriteltyjen tarpeiden toteuttamiseen. Mentoroinnin päämäärä on löytää polku yrittäjän toiminnan jatkamiseen. Jotain puuttuu tai jotain on liikaa, kun mentoria kaivataan.

Kysymys mentorille on, että mentoroimmeko oikeista syistä?

Mitkä ovat motiivimme palkattomaan työhön? Usein kuultu vastaus on hyvä mieli. Jokaisen tulisi miettiä omaa motiiviaan toimintaan. Mitä odottaa yrityskummina kummitoiminnalta? Haluammeko vain jakaa osaamistamme vai olemmeko valmiita oppimaan uusia asioita? Meillä on vastuumme, kun otamme tehtävän vastaan. Meidän tehtävämme on tiedostaa yrittäjän tilanne ja tarve, ja tämä ei ole mikään helppo tehtävä.

Pitäisi antaa yrittäjälle uskoa ja toivoa, toisaalta joutuu faktojen perusteella joskus myös hukuttamaan toiveet. Tavoite on saada tilanteet hallintaan tavalla tai toisella.

Suuri ilo tulee onnistumisesta ja siitä, että yrittäjä onnistuu tavoitteessaan. Tyytyväinen yrittäjä on mentorin palkinto.

Turussa 5.10.2017
Riitta Lehtonen

Kirjoittaja on turkulainen yrityskummi.

Tutustu Yrityskummien toimintaan Varsinais-Suomessa täältä >>