Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

16.10.2019 klo 11:48
Uutinen

Elisa avaa 5G-verkon Lahteen – Yrittäjäpäivien osallistujat pääsevät tutustumaan nopeaan yhteyteen

Elisan 5G-verkko Lahdessa ulottuu ensimmäisessä vaiheessa ydinkeskustan ja Lahden urheilu- ja messukeskuksen alueille.

Elisa jatkaa 5G-verkon laajentamista ja avaa nopeat yhteydet rajatuille alueille Lahdessa. Verkko avautuu juuri valtakunnallisten yrittäjäpäivien kynnyksellä, jossa kävijät voivat tutustua 5G:n mahdollisuuksiin.

Alkuvaiheessa verkko avataan ydinkeskustan ja messukeskuksen alueille. Loppuvuoden aikana peitto kattaa myös Ankkurin aluetta ja samalla keskustan 5G-verkkoa laajennetaan.

– Lahti on luonteva paikkakunta 5G-verkon laajenemiselle, koska täällä on erittäin aktiivista yritystoimintaa ja alueella myös käytetään runsaasti mobiilidataa eli potentiaalisia 5G:n käyttäjiä on paljon, Elisan Hämeen alueen aluejohtaja Sanna Sarpila kertoo.

Elisa toi ensimmäisenä operaattorina myyntiin 5G-päätelaitteet ja liittymät keväällä 2019. Kuuntele aihetta käsittelevä Yrittäjän Podcastin jakso.

– Nopeus ja suuri kapasiteetti ovat kuluttajille näkyvimmät 5G:n hyödyt, jotka ovat verkon peittoalueella käytettävissä heti. 5G on myös erittäin potentiaalinen vaihtoehto kodin kiinteän laajakaistan tilalle, sillä se pääsee kuitu- ja kaapelimodeemiyhteyden tavoin jopa gigan nopeuksiin, Sarpila muistuttaa.

Yrityksille 5G mahdollistaa erilaisia privaattiverkkototeutuksia ja laajentaa verkkoyhteydellä varustettujen laitteiden (IoT) käyttömahdollisuksia. Reaaliaikainen valvonta, huoltotarpeen ennakoiminen ja toiminnan tehostaminen ovat esimerkkejä IoT:n hyödyntämiskeinoista.

– Juuri nyt eletään murroskautta, jossa ensimmäiset yritykset ovat edenneet 5G-suunnitelmissaan ja tekevät jo investointeja. Teettämämme tutkimuksen mukaan yritykset pitävät 5G:tä kilpailuetuna ja uskovat luovansa sen avulla muun muassa uusia palveluja. Nyt on hyvä hetki aloittaa keskustelut siitä, mitä 5G voisi omassa yrityksessä ja toiminnassa tarkoittaa, Sarpila jatkaa.

Elisa on avannut 5G-verkot tähän mennessä Turkuun, Tampereelle, Jyväskylään, Helsinkiin ja Lahteen, joista Turun 5G-verkko on Pohjoismaiden laajin. Uusia 5G-kaupunkeja avataan useita loppuvuoden 2019 aikana.

Kuva: Getty Images

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi