2.6.2017 klo 08:02
Uutinen

Elmeri tahtoo datanomiksi

Elmeri Niskanen aikoo datanomiksi, mutta ICT ja media-alakin kiinnostavat. Tet-harjoittelun aikana kivointa oli kirjoittaa juttuja.

Hämeen Yrittäjien kevään viimeinen työelämään tutustuja Elmeri Niskanen käy Kaurialan koulun 9-JOPO -luokkaa. Elmeri asuu Hämeenlinnassa, lähellä Janakkalan kuntaa.

– Perheeseeni kuuluu isä, äiti, kesällä 18 täyttävä isoveli ja koira, australianterrieri Hemmo, Elmeri kertoo.

Kun muut samanikäiset ajelevat mopoilla ympäriinsä, Elmeri kulkee paikasta toiseen fillarilla. Mopokorttia hän ei voi saada, koska hänellä on 80 prosenttinen haitta näkökyvyssä.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että 20 prosentin kuluttua olisin sokea. Näen kohtuullisesti lähelle, eli koulussa kirjatyöskentely sujuu ongelmitta.

Onneksi elämässä on muitakin asioita kuin mopot, ja fillarilla pääsee hyvin paikasta toiseen.

– Olen erittäin kiinnostunut teknologiasta ja tietotekniikasta. Pääasiassa puhelimet ja tietokoneet kiinnostavat. Harrastan myös salibandya Hämeenlinnan Steelersin harrastejoukkueessa.

JOPO- eli joustavan perusopetuksen -luokan ideana on antaa rauhallinen opiskeluympäristö. Luokalla on enintään 10 oppilasta lukuvuonna. JOPO-luokalla myös tutustutaan paremmin tuleviin jatko-opintoihin esimerkiksi normaalia pidempien TET-jaksojen sekä laajemman ammattikouluvierailujen kautta.

– TET-jaksoja on lukuvuoden aikana kolme noin kolmen viikon jaksoissa. Opiskelu kuitenkin menee edelle ja tärkeimmät asiat on koulussa käytävä läpi. Itselläni tämä on kolmas jakso ennen kesälomaa ja on kestänyt kaksi viikkoa, Elmeri kertoo.

Laajemmat vierailut ammattikoulussa tarkoittavat sitä, että oppilaat vierailevat Tavastian ammattikoulussa luokan oppilaiden jatko-opintosuunnitelmien mukaisilla aloilla. Vierailut kestävät koko päivän ja jokainen oppilas pääsee käymään kolmella eri tutustumiskäynnillä.

– Olen hakenut datanomin opintoihin Tavastialle, Elmeri kertoo.

Hämeen Yrittäjien toimistolla Elmeri pääsi etsimään useamman kunnan uusien valtuutettujen yhteystietoja ja silppuamaan papereita. Lisäksi hän kirjoitti juttuja Hämeen Yrittäjien verkkosivuille.

– Kaikki on ollut mukavaa, paitsi yhteystietojen kerääminen, joka oli aika tylsää kopioimista. Juttujen kirjoittaminen oli ehkä hauskinta, kävin haastattelemassa luokkakaveria Vianorilla ja Kissakoti Kattilassa. Makein juttukeikka oli suosituimpien jäätelömakujen arviointi, joka julkaistaan lauantaina, Elmeri kertoo.

Kesälomalla Elmeri aikoo mennä purjehtimaan, mutta myös nukkua pitkään ja pelata eli lomailla. Kesäkuun puolessa välissä selviää, alkavatko opinnot Tavastian puolella.

– Toisena vaihtoehtona on ICT, sitten media-ala ja kolmantena merkonomiopinnot, Elmeri kertoo.

Hämeen Yritysviestintä, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi