15.1.2020 klo 10:09
Uutinen

Enää on turha haikailla Windows 7 -tuen perään – Näin päivität koneellesi uuden version

Windows 7 -käyttöjärjestelmän tuki päättyi eilen. Käyttäjiä kannustetaan siirtymään uudempaan versioon.

Windows 7 on edelleen suosittu käyttöjärjestelmä pienyrittäjien keskuudessa. Kyseinen versio on kuitenkin tullut tiensä päähän eikä Microsoft ole tarjonnut sille kuluttajakäyttäjien päivityksiä eilisen jälkeen.

Käytännössä tuen päättyminen tarkoittaa, että Microsoft ei enää tarjoa käyttäjille teknistä tukea eikä tietoturvapäivityksiä, jotka ovat käyttäjän kannalta oleellisen tärkeitä. Samalla osa Windows 7:n ohjelmista lakkaa toimimasta. Listalla on muun muassa Windows Media Centerin ohjelmaopaspalvelu ja joitakin pelejä.

Microsoft suosittelee, että käyttäjät päivittäisivät käyttöjärjestelmänsä uusimpaan kymppiversioon. Tämä on järkevää, sillä Windows 7 on nyt altis esimerkiksi tietoturvahyökkäyksille.

Windows 10:n maksuton päivitystarjous päättyi jo vuonna 2016, mutta jos koodi on vielä tallella, sitä kannattaa kokeilla, sillä muun muassa Mobiili.fi kertoo koodin toimivan edelleen. Tällöin käyttäjällä on oltava Windows 7- ja Windows 8.1 -käyttöjärjestelmä.

Microsoftin viesti on ristiriitainen, sillä samaan aikaan kun koodia voi edelleen käyttää, ohjelmistojätti suosittelee uuden tietokoneen hankkimista tai Windows 10 -täysversion ostamista. Windows 10 Home -lisenssin saa itselleen noin 130 eurolla.

Seuraa näitä ohjeita

Käytännössä päivittäminen uusimpaan Windows-versioon onnistuu lataamalla soveltuvan päivitystyökalu täältä. Mobiili.fi -verkkosivusto opastaa, että päivitystyökalu tulee ensin ladata omalle tietokoneelle ja avaamisen jälkeen seurata ohjelman antamia ohjeita. Mobiilin mukaan Windows 7:n ja Windows 8.1:n päivittäminen Windows 10:ksi onnistuu joko suoraan aiemmasta käyttöjärjestelmästä tai vaihtoehtoisesti luomalla uusi asennusmedia, joko poltettuna CD-levylle tai luotuna USB-tikulle.

Käyttäjän on syytä muistaa, että Windows 10:n aktivointi vaatii olemassa olevan Windows-lisenssin. Mobiilin mukaan asennuksen yhteydessä ei tarvita 25-merkkistä tuoteavainta, jos käyttöjärjestelmä päivitetään edeltävästä versiosta. Jos asennus sen sijaan suoritetaan tyhjästä asennusmedian avulla, tuoteavain tarvitaan.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi