7.6.2018 klo 11:46
Uutinen

Energia vähissä? Joogayrittäjä neuvoo, miten lisäät energiaasi ja menestyt

Hani Rautakorven mielestä jokaisen yrittäjän pitäisi ensin huolehtia omasta energiastaan. Menestys tulee hyvinvoinnin kautta.

Helsingin Kalasatamaan nousevaan Kauppakeskus Rediin joogastudion avaava yrittäjä Hani Rautakorpi on törmännyt Suomen yrityskulttuurissa moniin stressiä aiheuttaviin tekijöihin.

– Yrittäjyys on Suomessa haastavaa, koska sivukulut ovat suuret. Mahdollisuus epäonnistua on paljon suurempi kuin esimerkiksi kehittyvissä maissa, Yoga Studio Valon yrittäjä ja perustajajäsen sanoo.

Vietnamissa syntynyt Rautakorpi on toiminut Suomessa yrittäjänä 15 vuoden ajan. Hänelle yrittäjyys on aina ollut ykkösvaihtoehto itsensä elättämiseen.

– Kehitysmaissa lapsia opetetaan pienestä pitäen yrittäjyyteen, koska käytännössä jokainen perhe on yrittäjäperhe.

– Kun tulin Suomeen ja ryhdyin yrittäjäksi, se oli aluksi todella uuvuttavaa. Ei riitä että tekee paljon töitä, pitää tietää veroasioista ja miettiä kirjanpitoa, vaikka käytössä olisi kirjanpitäjä. Se aiheuttaa paljon stressiä.

Omien kokemusten kautta Rautakorpi alkoi perehtyä hyvinvointiinsa ja otti käyttöön itämaisia metodeja. Samalla hän innostui joogasta.

– Sitä kautta opin, että jos oma terveys ei ole kunnossa ja laittaa kaiken energian työntekoon, eikä aikaa jää liikkumiseen ja terveelliseen ruokavalioon, burnout iskee helposti. Etenkin yrittäjälle.

Rautakorpi on huolissaan monen suomalaisyrittäjän elintavoista.

– Moni toimii energiavajauksella joka päivä. Syödään huonosti, paljon huonoja hiilihydraatteja, minkä jälkeen on aivan uupunut olo. Kun mennään kotiin, jäädään sohvalle, koska ei ole enää energiaa lähteä ulos liikkumaan.

Vinkit parempaan energiatasoon

Rautakorven mukaan kaiken lähtökohta on hyvä energiataso.

– Ilman positiivista energiaa ei menesty tässä maailmassa. Positiivinen energia vaikuttaa ympäristöön ja tarttuu muihin. Toisin sanoen näemme maailman pitkälti sen mukaan, miten paljon ja millaista energiaa meissä on. Yrittäjän pitäisi huolehtia ensimmäiseksi energiastaan ja sitten vasta työstä. Menestys tulee sitä kautta.

Hani Rautakorven teesit parempaan hyvinvointiin:

1. Ihmisen energia koostuu kahdesta elementistä, ruuasta ja hapesta. Ihmisen solut saavat ravintoa verestä, joten on tärkeä vaikuttaa siihen, millainen veri kiertää elimistössämme. Siihen puolestaan vaikuttaa ennen kaikkea se, mitä laitamme suuhun. Jos solut eivät saa riittävästi ravintoa, riskinä ovat taudit, pahimmillaan syöpä.

2. Kipu on aina hälytysmerkki muun muassa siitä, että keho ei saa riittävästi ravintoa. Kipu ei kuulu terveeseen kehoon. Kipua ei saa tappaa lääkkeillä, se on sama kuin jos palohälytin kytketään pois tulipalon aikana.

3. Ymmärrä, mitä syöt. Syö puhtaita raaka-aineita, älä epämääräistä mössöä. Suosi puhdasta, alkuperäistä, mieluiten lähellä tuotettua ruokaa. Jos elintarvikkeen tuotemerkinnöissä on joku sana mitä et ymmärrä, älä syö sitä. Suosi tuoretta, älä syö pakastettua ellei ole aivan pakko. Vältä teollista ruokaa ja eineksiä.

4. Juo juomia, joissa ei ole hiilihappoa, sokeria tai väriaineita. Suosi tuorepuristettuja mehuja, vihannesmehuja, kookosvettä ja tavallista vettä. Näin lisäät kehosi energiatasoa.

5. Pyri kävelemään aamulla esimerkiksi työmatkat. Jos se ei onnistu, kävele edes muutama pysäkin väli.

6. Vähennä kahvin juontia. Korvaa joka toinen kuppi vihreällä teellä.

7. Harrasta joogaa. Sanonta kuuluu, että joustava keho taistelee paremmin henkisiä ja fyysisiä myrskyjä vastaan. Jos kehossa on kipua, se kyseinen kohta ei ole joustava. Venyttele paljon. Joogan tehtävänä on kuljettaa verta ja happea joka paikkaan kehossa.

Kuva: Hani Rautakorven kotialbumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi