Lehtovuori, Eero ja Ilari Ojanen
Kuva: Juhani Vahtokari
26.5.2023 klo 07:30
Uutinen

Ennakkoluulotonta innovointia – Citysolar on roskien tilaihme

Jätehuolto on puhuttanut vuosia. Lajittelu ja kierrättäminen ovat tulleet tärkeiksi. Roskillekin on opittu löytämään oikea paikka. Ainakin melkein.  Koneinsinööri Yrjö Ojanen keräsi roskakorin tarvitsijoiden toiveita ja mielipiteitä muistiinsa ja alkoi  mielessään jalostaa aivan tietynlaista tuotetta. Ennen kuin maailma sai kimppuunsa Koronan, ehti Lehtovuorella tapahtua paljon; Yrjö Ojanen, jonka päässä City Solar, nyt maailmaa valloittava aurinkovoimalla toimiva roska-astia oli jalostunut tuotantovaiheeseen, antoi ohjakset pojalleen Eerolle ja pandemian vielä jyllätessä valmistui 2600 neliömetrin uusi tehdastila entisen viereen.

Kun hieman alle puolitoistametrinen roska-astia nielaisee uusia roskia, patentoitu puristusjärjestelmä tiivistää sen massaksi astian pohjalle – jopa 600 kg: n puristusvoimalla. Kun sitten 1200 litran jätekapasiteetti on käytetty, CitySolar lähettää tiedon pilvipalveluun. Näin huoltofirma tietää tulla oikeaan aikaan tekemään tehtävänsä. Tänä aikana tavallinen roskis olisi käyty tyhjentämässä jo ainakin kuusi kertaa. Melkoinen säästö niin rahassa kuin hiilijalanjäljessäkin.

Palkittu katujen kalustaja

Lehtovuoren innovaatiot ovat saaneet kollegat, päättäjät ja kansalaiset ihastumaan. Ylöjärveläiset yrittäjäkollegat valitsivat urbaania miljöötä kalusteillaan kaunistavan yrityksen vuonna 2016 vuoden yrittäjäksi. Suomen toiseksi vetovoimaisimman alueen, Pirkanmaan, yrittäjien keskuudessa eräs arvostettu tunnustus on nimeäminen Pirkanmaan vuoden yrittäjäksi. Vuonna 2021 hallitustyöskentelyssä mukana edelleen oleva Yrjö Ojanen ja pojat, toimitusjohtaja Eero Ojanen sekä tuotantojohtaja Ilari Ojanen pokasivat tämän monen havitteleman arvon tunnusmerkit, pytyn, kukat ja kunniakirjan. Vuoden yrittäjä on tavoiteltu nimitys.

–Tuntui, että on itseään paremmassa seurassa, nauroi Yrjö Ojanen. Tunnustuksen vastaanottajiin olisivat kuuluneet myös perheyrityksen ja perheen äiti Saila Ojanen ja tytär Sonja Allisto. Se, että yrityksen johtoon kuuluu jo kolme perheen toisen sukupolven edustajaa, tekee Lehtovuoresta todellisen perheyrityksen. 

Citysolar tukholma
Kuva: Lehtovuori Oy

Vauhdikasta kehitystä

Ojasen perhe osti parikymmentä vuotta sitten Ylöjärvellä sijainneen Arvemet-nimisen yrityksen, jota Yrjö ja Saila Ojanen alkoivat luotsata. Lehtovuoren toiminnot ostettiin 2013. Alkuvuosien puunkantotelineistä päästiin vähitellen vaativampiin tuotteisiin ja tasokkaampaan suunnitteluun. Alkuperäisen Lehtovuoren Lahdessa aikanaan valmistamia katukalusteita kehitettiin ja tuoteperhettä laajennettiin vuosi vuodelta.

Vuonna 2022 yrityksen liikevaihto ylitti kymmenen miljoonan rajapyykin.

–Tavoitteena on 25 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2025, sanoo toimitusjohtaja  Eero Ojanen. Hän osaa määrittää tavoitteen niin vakuuttavasti, että kuulija pitää sitä jo toteutuneena.

Kun toimitusjohtaja kertoo, millä vauhdilla vienti kasvaa, ajatus tuntuu hyvinkin realistiselta. Jo nyt on osa Eurooppaa valloitettu; Ruotsissa, Tukholmassa on oma tytäryhtiö, Ranskassa toimiva vienninedistäjä sai toteumaan 150 Citysolarin kaupan Montpellierin alueen rantamille Välimeren maisemiin. –Ranskan vienninedistäjä on tehnyt hyvää työtä, sanoo Yrjö Ojanen.

– Tilauskirjassa on melkoiset kaupat mm. juuri Ranskaan.

Citysolar
Kuva: Lehtovuori Oy

Pk-yritykset – hallitusten turva

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat hallitusten toiminnan ja päätösten tuki ja turva. Alle 250 hengen yritykset, jotka ryhmään pk-yritykset lasketaan, työllistävät lähes 70 prosenttia yksityisen sektorin henkilöstöstä. Noin puolet näistä työskentelee alle 50 hengen yrityksissä. Kun tiedetään, että 98 % yrityskannasta on juuri pk-yrityksiä, on helppo ymmärtää niiden suuri merkitys kansantaloudelle. Oli miten oli, Suomi elää yrittämisestä. 

Lehtovuori Oy on tyypillinen pk-yritys, katukalusteita suunnittelee ja valmistaa reippaat kuusikymmentä henkilöä. On päästy vakaaseen ja tuottavaan toimintaan alkuaikojen vaikeuksista huolimatta.

– Kun aloitimme vaimoni Sailan kanssa yrittämisen, mietin, että täytyy sekin kokeilla. Alku oli todellista puurtamista ja pohtimista. Olimme joskus käytännöllisesti katsoen yhden asiakkaan varassa, Yrjö Ojanen muistaa.

– Nyt tilanne on toinen. Kovalla työllä ja riskinotollakin on päästy tähän päivään, ja asiakkaita riittää. 

Ojasen perhe on luonut menestyvän, kansainväliseksi nousseen yrityksen. Kun teen lähtöä, vaihdamme vielä mielipiteitä valtion yrittäjäystävällisyydestä; Ojasen mielestä sähkötuki menee väärin. Tukea ei kohdistettu ja yrittäjät jäivät kippuroimaan yksin sähkölaskujensa kanssa. Vielä ovelta Yrjö Ojanen huikkaa: -Jos Ukrainan asiaa ei nyt hoideta, Euroopan tulevaisuus on kuin särkyvä lasi. Niinpä. Se koskee kaikkia. Niin Lehtovuorta kuin sinua ja minuakin.

Teksti: Juhani Vahtokari

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 6.5.2023