9.5.2017 klo 10:27
Uutinen

Ensimmäinen 5G-yhteys avautuu yrityksille – vielä ehdit mukaan testiryhmään

Tiedonsiirtoteknologia 5G merkitsee huippunopeita ja luotettavia yhteyksiä, lyhyttä viivettä ja energiansäästöä, kertoo VTT.

Suomen ensimmäinen viidennen sukupolven tiedonsiirtoverkko 5G avautuu yrityksille testikäyttöön, kertoo teknologian tutkimuskeskus VTT tiedotteessaan.

VTT, Oulun yliopisto ja Centria-ammattikorkeakoulu valjastavat kehitysympäristö 5GTN:n erityisesti liiketoiminnan kokeiltavaksi. Mukana on jo joukko suomalaisyrityksiä, mutta tiedotteessa toivotetaan lisää yrityksiä mukaan.

”Huippunopea ja luotettava 5G”

Yritykset saavat kokeilla uutta teknologiaa omiin tuotteisiinsa ja palveluihinsa ennen kaupallisten verkkojen syntyä.

– Tarjoamme testiverkkoa ja siihen liittyvää osaamista kaikkien käyttöön. Tervetulleita ovat myös hankkeen ulkopuoliset yritykset, jotka ovat kiinnostuneita hyödyntämään uutta teknologiaa liiketoiminnassaan ensimmäisten joukossa, toteaa projektipäällikkö Olli Liinamaa Oulun yliopistosta.

– 5G-testiympäristö tukee yritysten tuotekehitystä. Sen hyödyt näkyvät käytännössä muun muassa huippunopeina ja luotettavina yhteyksinä, lyhyenä viiveenä, energiansäästönä ja liitettävyytenä, sanoo projektipäällikkö Atso Hekkala VTT:ltä.

Sovellusalueena hoivapalvelut sekä tv ja radio

Yksi projektiin valittu sovellusalue on avustetun asumisen ja hoivapalveluiden tehostaminen. Toinen 5G-testiverkon hyödyntäjä on Yle, joka tutkii, voiko 5G-teknologialla korvata nykyiset maanpäälliset tv- ja radiojakeluteknologiat.

5G muun muassa lisäisi useiden gigabittien sekuntinopeuksia datan siirtoon ja edesauttaisi niin kutsuttua esineiden internetiä eli suuren määrän keskenään kommunikoivia laitteita.

Nykyisin käytössä oleva 4G-verkko tuli käyttöön vuonna 2012. Sen huippunopeus tiedonsiirrossa on teoriassa yksi gigabitti sekunnissa.

5GTN-hankkeessa ovat mukana VTT:n, Oulun yliopiston ja Centrian lisäksi Bittium, Caritas, Elisa, Eltel Networks, Esju, EXFO, Haltian, Hartela, Indalgo, Jutel, Kaltiot, Keysight, MediaTek, Nokia, PehuTec, Polar, Sarokal, Verkotan, Viestintävirasto, Yleisradio sekä Oulun kaupunki ja Oulun ammattikorkeakoulu.

Hankkeeseen otetaan edelleen mukaan uusia kumppaneita ja testiverkon hyödyntäjiä.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi