10.4.2018 klo 19:21
Uutinen

Ensin aivokasvain, sitten konkurssi: Janne Honkanen nousi vaikeuksista rikkaiden matkanjärjestäjäksi

Rovaniemeläisen Luxury Actionin yrittäjä Janne Honkanen järjestää varakkaille turisteille mitä tahansa. Ainoa rajoite on Suomen laki.

Janne Honkanen on mies, joka tuntee luksusmatkailubisneksen. Rovaniemeläisen Luxury Actionin yrittäjän asiakkaita ovat olleet tunnetut kansainväliset tähdet, joiden kaikkien nimiä hän ei voi paljastaa.

Osa tähdistä on kuitenkin kertonut Lapin-reissustaan sosiaalisessa mediassa ja samalla mainostanut Honkasen yritystä. Heitä ovat muun muassa Game of Thronesista tuttu Emilia Clarke ja Taru Sormusten Herrasta elokuvissa nähty David Wenham. Mika Häkkinen vietti häänsä Rovaniemellä Honkasen järjestäessä puitteet kuntoon.

Honkanen on yrittäjäperheestä. Lamavuosina perhettä koetteli konkurssi. Honkanen itse suuntasi maailmalle moottoriurheilun mukana. Miehen lajeina olivat moottorikelkkailu, vesijetteily ja motocross. Lupaavasti alkanut ammattilaisura päättyi loukkaantumiseen vuonna 1999.

– Haaveilin koko ajan isommasta urasta Yhdysvalloissa, mutta se loppui loukkaantumiseen. Kun tulin operoitavaksi Suomeen, aloin miettiä mitä alkaisin tehdä.

Tuolloin Honkanen oli 19-vuotias. Hän oli kaksi vuotta aikaisemmin perustanut yrityksen moottorikelkan ajo-opetuksia ja ajonäytöksiä varten.

Kasvain parani yllättäen

Idea uudesta bisneksestä valkeni pian. Honkanen perusti Rovaniemelle Joulupukin pajakylään lapsille suunnatun moottorikelkka-ajokoulun.

Pian synkkeni jälleen. Miehen päästä löytyi aivokasvain.

– Se johti vaikeuksiin. Yritykseni Joulupukin kylässä meni konkurssiin. Se oli haastavaa aikaa.

Kasvaimen kehitys kuitenkin loppui yllättäen ja se alkoi kadota. Syy tähän ei koskaan selvinnyt. Paranemisen aikana Honkanen teki omaa ryhtiliikettä ja jatkoi työskentelyä matkailualalla. Hänen isänsä osti kelkkapuiston konkurssipesältä. Toiminta siellä jatkuu edelleen.

– Sain kyselyitä niiden lasten vanhemmilta, keitä olin opettanut ajamaan kelkalla. He halusivat, että suunnittelisin matkoja Lappiin ja viettäisin heidän kanssaan enemmän aikaa. Huomasin, että henkilökohtaisemmin suunnitelluille matkapaketeilla on kysyntää.

Honkanen alkoi opiskella kieliä. Muutaman vuoden aikana päähän tarttui useamman vieraan kielen perusteet.

– Aloin kartuttaa tietämystäni luksusmatkailusta.

Oppia Janne haki Ranskan Rivieralta sekä tuttaviltaan, jotka työskentelivät muun muassa Välimerellä yksityisjettien kapteeneina ja hotellinomistajina.

– Siihen aikaan luksusmatkailu oli Suomessa aika tuntematonta.

Mainetta ulkomailla

Syntyi Luxury Action. Konkurssin ja kaiken opiskelun jälkeen Honkanen sai tunnustusta Ernst & Youngin palkittua hänet Pohjois-Suomen parhaana yrittäjänä vuonna 2015. Seuraavana vuonna yritys palkittiin luksusmatkailun kansainvälisessä konferenssissa Adventure Designer -kategorian parhaana.

– Me emme ole voineet vain lähteä myymään jotakin valmista tuotetta. On täytynyt olla innovatiivinen ja luoda jotain uutta. Olemme onnistuneet joissain asioissa ja saaneet hyvää medianäkyvyyttä.

Sitä ovat antaneet muun muassa CNN-uutiskanava ja arvostettu talousmedia Forbes, jotka ovat kiinnostuneet Luxury Actionin räätälöidyistä matkapaketeista. Yksi sellainen on The Hollywood Experience, jossa asiakkaan matkasta laaditaan käsikirjoitus ja sen pohjalta reissu taltioidaan elokuvaksi. Muita kiinnostavia tuotteita ovat elämyksellinen luksuskotakonsepti ja Supercar Ice Driving, jonka yhteistyökumppanina on McLaren.

Äskettäin yritys vuokrasi asiakkailleen koko Hartwall Areenan yksityiskäyttöön. Honkasen tavoitteena on ujuttaa palvelun mukaan myös lappilaista kulttuuria.

– On hienoa olla suomalainen yrittäjä. Haluan jakaa tietoutta arktisuudesta, poronhoidosta ja saamelaisuudesta. Luksusmatkailijat ovat tiedonhaluisia.

Vaikka asiakkailla on rahaa, he kuluttavat sitä harkiten.

– Luksusmatkailija on erittäin hintatietoinen. Emme voi myydä normaalia safaria kalliimmalla vain sillä perusteella, että asiakas on VIP. Pitää luoda uusia tuotteita ja ohjelmassa täytyy olla sisältöä.

Honkanen kasvattaa liiketoimintaansa paitsi Suomessa, myös sen ulkopuolella. Yrityksessä on haarakonttori Tukholmassa, josta käsin hoidetaan muuta Skandinaviaa. Toimiston vetäjänä työskentelee entinen American Expressin Pohjoismaiden johtaja.

Parhaillaan kiireinen mies valmistelee Rovaniemellä uutta projektia, josta tiedotetaan lähiaikoina.

Kuvat: Pauli Reinikainen, Luxury Action

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi