3.2.2018 klo 18:21
Uutinen

”Entisellä tavalla saa entistä enemmän entistä”

– Jäseniä on yhä vähemmän ja he ovat yhä vanhempia. Halusitte tai ette yrittäjäkenttä määrittyy uusiksi nyt. Jos haluatte muuttaa asioita ja järjestöä, se on tehtävä nyt, yrittäjä Petri Rajaniemi pöllyytti kuulijoita Suomen Yrittäjien puheenjohtajapäivillä.

Toimitusjohtaja ja yrittäjä Petri Rajaniemi piti kärjekkään puheen siitä, miten Yrittäjät ja muut järjestöt pärjäävät maailman muutoksessa. Hän muistutti, että nykyään ei ole varmoja vastauksia, vaan lähinnä hyviä arvauksia.

Nippu-uittojen Suomesta on siirrytty koskenlaskijoiden Suomeen, missä jokainen pölli ui erikseen.

– Järjestöjen tilanne on universaali, samat haasteet on kaikilla. Muutokset ovat niin suuria, että syyllisiä ei oikeastaan ole.

– Mutta jos et osaa tai uskalla kyseenalaistaa itseäsi, markkinat hoitavat kyllä asian, Rajaniemi sanoo ja antaa ymmärtää, että huonosti käy.

Hän muistuttaa, että vielä vähän aikaa sitten Suomen Yrittäjätkin sanoi ei monille asioille, muun muassa Slushille, startupeille, kevytyrittäjille ja maahanmuuttajayrittäjille.

Järjestön rakenne uusiksi

Muutosta vaatinut Petri Rajaniemi kyseenalaistaa myös yrittäjäjärjestön perinteisen rakenteen digiaikakaudella:

– Entisellä porukalla syntyy entistä enemmän entistä, Rajaniemi sanoo.

Hän käyttää vertailukohtana perinteistä marttajärjestöä, missä annettiin muutoksen käynnistyä. Nykyään on anarkistimarttoja, citymarttoja ja menomarttoja.

– Koulutetuille, kaupunkilaisille naisille ei välttämättä kannata tarjota Pälkäneen marttojen jäsenyyttä, vaan toisenlaisia verkostoja, Petri Rajaniemi kiteyttää.

Petri Rajaniemi painotti kuulijoille, että ”te olette puheenjohtajia, ette kerho-ohjaajia”. Kenttää on kuunneltava, mutta puheenjohtajalta vaaditaan oikeanlaista kovakorvaisuutta.

– Jos joku kirjoittaa facebookkiin jotakin ja saa kolme tykkäystä ja soittaa erikseen jokaiselle paikallisyhdistyksen hallituksen jäsenelle, niin ei se tarkoita, että kenttä kuohuu, Rajaniemi toteaa.

– Ja mikään muu ihmistyyppi ei ole niin kateellinen kuin pienellä paikkakunnalla yrittäjä toiselle yrittäjälle, ravisteli yrittäjä Petri Rajaniemi yleisöä Suomen Yrittäjien puheenjohtajapäivillä. Yrittäjät kuuntelivat herkeämättä, välillä nauroivat vedet silmissä, välillä liikuttuivat – ja taputtivat seisaallaan esityksen päätyttyä.

Rajaniemi muistuttaa yrittäjäjärjestön, -aatteen ja yrittäjyysarvojen tärkeydestä. Jos järjestöä ei olisi, niin kuka yrittäjien asioita ja etuja hoitaisi?

– Olen itse Suomen Yrittäjien jäsen. En ole käyttänyt jäsenetuja enkä ole käynyt tapahtumissa, mutta jäsenmaksun maksan aina. Se on tärkeä periaatteen asia, Rajaniemi toteaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi