Epävarmuus painaa vahvasti pk-yritysten suhdanneodotuksia, pieni toivonkipinä kuitenkin Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueella  

Keski-Pohjanmaan pk-yrittäjien yleinen suhdannenäkymä on hiukan heikompi verrattuna koko maahan. Myös arviot työllisyyden kehityksestä ovat pessimistisempiä kuin koko maassa. Pk-yritysten arvio liikevaihdosta ja kannattavuudesta on kuitenkin positiivisemmat kuin koko maassa.

Syksyn 2023 barometrissa pk-yritysten suhdanneodotukset olivat lievässä nousussa ja näkymät palautuneet poikkeuksellisen negatiivisen alkuvuoden jälkeen vain lievästi negatiivisiksi. Tilanne muuttui, kun nopeasti kohonnut korkotaso ja inflaation syömä ostovoima heikensivät investointien ja yksityisen kulutuksen näkymiä. Nyt talouden tilan

odotetaan heikkenevän seuraavan vuoden aikana. Pk-yritysten suhdanneodotukset ennakoivat Suomen taloudelle heikompaa kehitystä kuin suurin osa talousennusteista. Bruttokansantuotteeseen perustuvat arviot talouden kehityksestä ennustavat Suomeen loppuvuodeksi hyvin lievää tai nollakasvua.

Odotusten laskua selittävät osaltaan korkea korkotaso, Venäjän aloittaman Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan jatkuminen sekä epävarma maailmantalouden yleiskuva. Talouden suunta riippuu paljon muun muassa näiden tekijöiden kehityksestä, ja

niiden odotetaan näkyvän negatiivisesti kaikilla keskeisillä markkina-alueillamme myös vuonna 2024.

  • Alueella tulevat suurinvestoinnit ja inflaation mahdollinen taittuminen viimeisellä kvartaalilla tuovat kuitenkin toivoa ja talouden mahdollista nousua alueelle, toteaa toimitusjohtaja Mervi Järkkälä Keski-Pohjanmaan Yrittäjistä. 

Suomen Yrittäjät, Finnvera Oyj sekä Työ- ja Elinkeinoministeriö tekevät yhteistyössä pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä kuvaavan Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa. Kyselyyn vastasi yhteensä 5052 yrityksen edustajaa, joista 192 vastausta Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueelta. Kysely toteutettiin joulukuussa 2023 – tammikuussa 2024, internet-, sähköposti ja puhelinkyselynä. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy.

  • Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alueen pk-yrittäjien yleiset suhdannenäkymät ovat nyt hiukan heikommat kuin koko maassa eli -15%, kun koko maassa ne ovat -14 %. Syksyllä suhdanneodotusten suhdeluku oli alueella -7 %, ja koko maassa -6, toteaa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jarmo Nahkala. – Nahkala lisää, että tarvitsemme lisää yritysten kasvuhakuisuutta ja yritysten jatkajia koska eläköityminen on suorastaan uhka suuren ikäluokkien jäädessä eläkkeelle. – Jo korkojen lasku saisi investonnit elpymään sillä olisi vaikutusta koko yrityskenttään, toteaa Nahkala

Arvio henkilökunnan määrästä vuoden päästä alueella, saldoluku oli syksyllä alueella -2 % ja valtakunnassa 1 %. Tällä hetkellä odotukset työllisyyden ja henkilökunnan määrän valtakunnassa on pysynyt samana -3% ja alueella -9 %.

Pientä positiivisuutta liikevaihdon kehityksessä

Yritysten liikevaihdon kehitys on hiukan korkeampi kuin koko maassa. Arvio alueen liikevaihdon saldoluvusta on nyt 6 %, kun se syksyllä 1. Koko maan saldoluku on 4 %. 

Kannattavuuden suhdeluku on -7 %, kun se keväällä oli -17 %. Koko maan saldoluku on nyt -11 %, kun syksyllä suhdeluku oli -10 %. 

Alueen Pk-yritysten investointihalukkuus laskussa, mutta innovaatioiden ja tuotteiden kehitys parempia kuin koko maassa

Arvio investointien arvon sekä innovaatiot, tuotannon ja tuotteiden kehityksestä ensi vuonna kohdassa investointien arvon saldoluku alueella on -20 % (koko maa -21%).

Innovaatiot ja tuotteiden kehityksen saldoluku on alueella parempi kuin koko maassa ollen 8 % ja koko maassa 1%. Syksyn barometrissä nämä luvut olivat alueella 0 % ja koko maassa 1 %.

Yleisesti Pk-yritykset arvioivat vähentävänsä investointeja merkittävästi lähiaikoina. Heikentyneiden suhdanne- ja kasvuodotusten seurauksena kaikilla päätoimialoilla on enemmän investointejaan vähentäviä kuin niitä lisääviä yrityksiä. Investointien laaja-alainen heikkous heijastuu myös alueella erityisesti rakennusalaan.

Alueen yritykset parantaneet kansainvälistä kauppaa

Alueen yritykset ovat panostaneet kansainvälistymiseen ja suorien palvelujen vienti on kevään lukuja parempi, luvun ollessa 24 %, kun se keväällä oli 16 %. Eniten vastaajat tekivät muuta maata aktiivisemmin kauppaa Pohjoismaihin, Lähi-Itään ja Afrikkaan.

Suhdannenäkymissä lähimmän vuoden aikana näkyy seutukunnittain laskua Pietarsaaren seudulla, jolla oli syksyllä saldoluku 18 % ja tällä hetkellä saldoluku on -17 %. Kokkolan seudun saldoluku on noussut plussan puolelle syksyn -7 %stä ollen nyt 6 %.

Myös Kalajokilaaksossa on parannusta, saldoluvun ollessa syksyllä -42 %, kun se nyt on  

 -16  %. Kaustisen seudulla saldoluku on huonontunut keväästä. Saldoluku nyt -42 %, kun se keväällä oli -24 %.

Kysyttäessä sopeuttamistoimia alueella PK- yritykset kokevat enemmän tarvetta sopeuttaa toimintaansa ollen nyt 23% kuin keväällä se oli 14%. Eniten alueen yrityksillä on sopeutustoimia lomautuksissa 72% (valtakunnassa 56%) ja työaikajärjestelyissä alueella 52% (valtakunnallisesti saldoluku on 43%)

RAHOITUSTARPEET 

Alueella 26% vastanneista (syksy 18%) yrityksistä aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta eniten kone-, laite- tai rakennusinvestointeihin, joka on noussut syksyn 51 %sta , 63 %:iin. Lisäksi käyttöpääoma yrityksen kasvuun ja kansainvälistymisen liittyen on laskenut syksyn  22 % ollen nyt 13 %. Rahoituksen käyttötarkoitus vientikauppoihin oli syksyllä alueella 3 % ja tällä hetkellä vientikauppojen rahoitustarve on 0. Koko maassa 1 %.

PK-YRITYKSET JA ILMASTON MUUTOS

Alueella 23 % pk-yrityksistä on kartoittanut liiketoimintansa ilmastovaikutuksia. Koko maassa luku on 22 %. Kun kysyttiin näkemystä ilmastonmuutoksen hillitsemistoimien vaikutusta yrityksille, alueella 46 % vastasivat ettei ole merkitystä liiketoiminnalle. Koko maan luku oli 51.

Alueella 39 % pk-yrityksistä on selvittänyt/laskenut oman liiketoiminnan hiilijalanjäljen. Koko maassa luku on sama 39 %. Kun kysyttiin mitä uusia mahdollisuuksia yritykset näkevät liiketoiminnalle, 37 % alueella vastasi, että panostavat yrityksen ilmastovastuullisuuteen ja uskovat sen vahvistavan liiketoimintaa.-toteaa Järkkälä.

Lisätietoja:

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät
toimitusjohtaja Mervi Järkkälä p. 0500 561 145, mervi.jarkkala@yrittajat.fi

puheenjohtaja Jarmo Nahkala p. 040 076 7117, jarmo.nahkala@hyotykuorma.fi

Finnvera Oyj                   
rahoituspäällikkö Stefan Talus p. 040 1784 648, stefan.talus@finnvera.fi

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät on jo vuodesta 1939 toiminut alueen yrittäjien vahvana edunvalvojana. Järjestämme yrittäjille koulutus- ja verkostoitumistapahtumia, sekä tarjoamme neuvontapalveluita ja rahanarvoisia jäsenetuja jäsenille. Paikkakuntakohtaisia yrittäjäyhdistyksiä on toimialueellamme 23, joissa n. 2 300 jäsenyritystä. Olemme osa Suomen Yrittäjiä www.yrittajat.fi/keskipohjanmaa