27.12.2017 klo 11:02
Uutinen

Erkki Lappi johtaa yritystään ilman budjettia – ”jonkunlainen hahmotelma päässä”

Savolaisen muovitehtaan perustaja Erkki Lappi kertoo Ylelle, kuinka hän kirjallisen sopimisen sijaan luottaa rehellisyyteen ja kovaan työhön.

Erkki Lappi perusti vuonna 1981 Tmi Ekin Muovin huomattuaan kanoottikursseilla, kuinka hankalaa on saada yksityishenkilönä kursseille raaka-aineita.

1990-luvun lama iski rajusti myös Virtasalmelle perustettuun yritykseen.

– Muistan edelleen elävästi, miten pahalta tuntui lomauttaa työntekijät. Mutta ei jäänyt vaihtoehtoa. Ei heitä joutenkaan voinut töissä pitää, Lappi kertoo Ylelle.

Paikallinen pankki suostui kuitenkin lainajärjestelyihin ja silloinen kauppa- ja teollisuusministeriö myönsi suhdannelainaa.

– Se pelasti meidät. Koulutimme miehet muovihitsaukseen ja paineastia-asetusten mukaisiin lujitemuovitöihin, Lappi muistelee Ylen haastattelussa.

Nyt Ekin Muovi ja myöhemmin perustettu teräsyhtiö RST-Lapit ovat menestystarinoita.

Lapin mukaan hän ei ole yli 30 vuoden yrittäjyyden aikana tehnyt ensimmäistäkään budjettia.

– Tiedän, että jotkut elävät hyvinkin tarkasti budjetin mukaan. Minä en ole tehnyt ensimmäistäkään, enkä tee. On minulla tosin jonkunlainen hahmotelma päässäni.

”Teemme sen minkä lupaamme”

Hän ei myöskään innostu kirjallisista sopimuksista.

– Kovasti ne pankissa ovat pyytäneet kirjallisia sopimuksia nähdäkseen. Sopimus kahlitsee ja sitoo liiaksi meidät pitkiksi ajoiksi. Teemme sen minkä lupaamme. Minun mottoni on rehellisyys ja kova työ. Sen opin kotoani, Lappi kertoo Ylelle.

– Ei minulla ole dollarin kuvat koskaan silmissä vilkkuneet, eikä raha itsessään motivoi. Nautin siitä, että saadaan asiakkaalle toimiva ratkaisu.

Ekin Muovi on myös entisöinyt ellipsinmuotoisia, 1960-luvun lopulla suunniteltuja Futuro-taloja.

– Lahden MM-hiihtoihin kyseltiin minulta Futuroa mäkihyppääjien lämmittelytilaksi, mutta siinä oli liian tiukka aikataulu. Mutta uskon, että teemme vielä uusia Futuroja. En pidä ollenkaan mahdottomana, että tässä meidän hallin katolla on joskus Futuro neuvottelutilana, Lappi tuumii Ylen haastattelussa.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto