11.10.2019 klo 14:20
Uutinen

Esittelyssä uusi jäsenyrittäjä: Valokuvaajan valtteina nuoruus ja kokemus

Sander Vill ei ryhtynyt yrittäjäksi sattumalta.

– Olen aina halunnut edustaa itseäni, viedä uraani eteenpäin ja tehdä vapaasti juuri sitä, mitä haluan, hän toteaa.

Kuudennen luokan kuvaamataidon tunnilla tutkittiin eri kuvasuhteita. Se kolahti. Vill hankki kameran ja ryhtyi kuvaamaan luontoa ja kavereiden rippijuhlia. Hän aloitti 4H-yrittäjänä, mutta töitä ja tuloja kertyi nopeasti. Hääkuvaukset toiminimellä alkoivat 16-vuotiaana. Pikkuhiljaa nuorimies innostui videokuvauksesta, joten hän opetteli kuvaus- ja editointitekniikat.

Nyt 19-vuotiaan yrittäjän kalenteri on täynnä hääkuvauksia ja yritysten markkinointivideoita. Puskaradio tuo jatkuvasti uusia asiakkaita.

– Nuoruus ei tarkoita samaa kuin kokemattomuus. Olen tehnyt kellon ympäri töitä jo vuosia. Olen selvillä uusista trendeistä ja tekniikkakin on hallussa. Tekemällä oppii, hän toteaa.

Aluksi yritykset tilasivat luontokuvia kotisivuilleen, sitten tuotekuvia ja nykyään lähinnä videoita.

– Hinnoittelu on aina hankalaa. Vertaan kollegoiden hintoja, etten polkisi alan yleistä hintatasoa. Mietin aina, mitä projekti minulle merkitsee ja miten se vie minua eteenpäin.

Maailma on avoin uteliaalle

Unohtumattomin keikka vei Sander Villin Rovaniemelle. Siellä oli tarkoitus kuvata videolle kosinta, jonka tuloksesta ei ollut varmuutta. Vastaus oli myönteinen – ja yli 36 000 näyttöä kerännyt video sokerisen hurmaava työnäyte.

– Koskaan ei tiedä, mihin tie vie ja mikä asia johtaa mihinkin. Sitä paitsi tykkään matkustella!

Nuori yrittäjä on samaan aikaan kunnianhimoinen ja realisti.

– Unelmani on olla yksi visuaalisen alan parhaista tekijöistä. Se vaatii paljon töitä, isoja projekteja ja kattavat yhteistyöverkostot, hän pohtii.

Vill uskoo, että rento ja kiva tyyppi saa kuvattavankin olemaan oma itsensä. Itsevarmuus näkyy ja se tarttuu. Hänellä onkin tapana näyttää otoksia kuvattavilleen jo kuvaustilanteessa.

– Siinä on se riski, ettei kuva miellytäkään ja asiakas menettää uskonsa kuvaajaan. Toistaiseksi se riski on kannattanut ottaa.

(Teksti ja kuva: Liisa Käiväräinen)