22.2.2020 klo 21:34
Uutinen

Etelä-Karjalan Yrittäjät palkitsi yrittäjiä ja yrittäjien ystäviä Rauhassa

Yrittäjien perinteinen maakuntajuhla huipentui lauantai-iltana Holiday Club Saimaalla palkintojenjakoon.

Etelä-Karjalan Vuoden yrityksenä 2019 palkittiin imatralainen perheyritys Szepaniak Oy. Juhlassa palkittiin myös ensi kertaa yhdistyksen historiassa Vuoden yksinyrittäjä. Yksinyrittäjäpalkinnon sai lappeenrantalainen Hiski Hämäläinen, HiskiShow Oy. Vuoden yritysystävällisin kunta -kiertopalkintoon kiinnityksen sai Ruokolahti. Kunniamaininta kyseisessä kilpailussa meni Luumäen kunnalle. Uusi palkintokategoria oli myös Vuoden uusinajattelija – kiertopalkinnon pokkasi IPV:stäkin tuttu monitoimimies Jani Valkeapää.

Maakunnan Vuoden yritys on Szepaniak Oy

Maakunnan parhaaksi yritykseksi valikoitui palkintolautakunnan tiukan arvioinnin tuloksena Szepaniak Oy. Yrityksellä on jo liki 50 vuoden nousujohteinen ura takanaan. Toimitusjohtaja Pekka Szepaniak luotsaa yritysrypästä eteenpäin ja nyt perheyritykseen on jo ajettu sisään kolmas sukupolvi viemään toimintaa eteenpäin.

Yritys tunnetaan kuljetusliikkeenä, mutta suurin osa liikevaihdosta tulee palvelujen myynnistä metsäteollisuudelle. Yrityksen toimitilat löytyvät Joutsenon Pulpilta, mutta toimintaa on ympäri Suomen. Yritys on kasvanut viiden yrityksen konserniksi ja mukana on jo satakunta työntekijää.

Yrityksen strateginen tavoite on kasvaa, mutta se ei ole itseisarvo, vaan tärkeämpää on toiminnan kannattavuus ja vakavaraisuus. Yrityksen arvoista pidetään kiinni ja merkittävintä toiminnalle on huolehtia asiakkaiden tarpeista.

Szepaniakin tavoitteena on olla alansa johtava palveluntarjoaja, joka luo innovatiivisia ja tehokkaita ratkaisuja yhteistyössä asiakkaidensa ja sidosryhmiensä kanssa. Päämäärätietoinen toiminta henkii yrityksestä ja sen henkilökunnasta.

Vuoden yksinyrittäjä on Hiski Hämäläinen

Hiski Hämäläinen sai kunnian tulla valituksi maakunnan ensimmäiseksi vuoden yksinyrittäjäksi. Palkintoa ryhdyttiin jakamaan syksyllä myös kansallisella tasolla, jotta tietoisuus pientenkin yrittäjien osaamisesta nousisi.

HiskiShow on Hiski Hämäläisen Lappeenrantaan vuonna 2013 perustama yritys, jonka erikoisalaa on video- ja valokuvaus. Hiski on tullut tunnetuksi yritysvideoista, tapahtumakuvauksista ja tv-sarja Sorjosesta, jossa mm. näyttävimmät dronekuvaukset on hänen käsialaansa.

Suunnitelmissa yrittäjyys ei Hiskin uralla aluksi ollut, sillä hän oli vastavalmistunut energiatekniikan diplomi-insinööri LUT-yliopistolta. Harrastuksesta muotoutui osaamisen kertyessä lopulta oma yritys. Vuosien varrella ammattitaito on kasvanut ja työtilaukset ovat lisääntyneet. Yksinyrittäjänä Hiskillä on mahdollisuus toimia hyvin joustavasti. Asiakkaat ovat aina saaneet toimeksiantoa vastaavan tuotteen nopeasti ja luotettavasti.

Palkintolautakunta

Vuoden yritys ja Vuoden yksinyrittäjän valitsi palkintolautakunta, johon kuuluivat Minna Kokki ja Sanna Lötjönen Etelä-Karjalan Yrittäjistä sekä Mikko Ojapelto Business Millista ja Antti Oravuo Imatran Seudun Kehitysyhtiöstä. Lautakunnan sihteerinä toimi Jami Holtari.

Yrittäjäystävällisin kunta palkittiin toista kertaa – voitto Ruokolahdelle

Etelä-Karjalan Yrittäjät palkitsi toista kertaa maakunnan yrittäjäystävällisimmän kunnan. Kilpailuun osallistui Etelä-Karjalan alueen kunnat ja voiton vei tiukan kilpailun jälkeen Ruokolahden kunta. Tuomaristo painotti valinnassaan kunnan asennetta ja kykyä uusinajatteluun sekä yritysvaikutusten arvioinnin ja hankintatoimen kehittämisen tasoa.

Huomioitavaa on, että Ruokolahden kunnassa on osaamista yritysvaikutusten arviointiin. Yritysvaikutuksia arvioidaan osa-alueilla, jotka koetaan merkityksellisiksi paikallisten yrittäjien kannalta. Arviointi on jatkuvaa ja tarvittaessa kunta pyytää arviointiapua paikalliselta yrittäjäyhdistykseltä. Kunnan hankintaohjeessa huomioidaan paikallisten yrittäjien mahdollisuudet osallistua kilpailutuksiin.

Kunnassa on tehty pitkäjänteisesti hyvää yhteistyötä ja nyt tunnustus ansaittiin konkreettisista tuloksista. Palkinnon oikeaa osoitetta korostaa se, että Ruokolahden Yrittäjät palkittiin kaksi viikkoa aiemmin omassa kokoluokassaan Suomen parhaana yrittäjäyhdistyksenä, pitkälti myös ansioistaan kuntayhteistyössä. Yhtenä esimerkkinä tästä voi mainita sen, että kunta järjesti yhteistyössä yrittäjäyhdistyksen kanssa onnistuneen opinto- ja virkistysmatkan Iisalmeen. Matkalla työllistettiin aktiivisesti yrityksiä, julkisyhteisöjä ja viranomaistahoja.

Kunniamaininta – Luumäki

Tuomaristo päätti antaa kunniamaininnan Luumäen kunnalle, jonka yrittäjäystävällisyys on myös hyvällä tasolla. Kunta ja paikallinen yrittäjäyhdistys edistävät yhdessä yrittäjyysasennetta ja muuttavat koko kunnan ajattelutapaa yrittäjyysmyönteiseksi kaikin mahdollisin tavoin. Taavetin lukion yrittäjyyspainotteisuus on tästä paras käytännön esimerkki.

Yrittäjäystävällisimmän kunnan valintaan osallistui maakuntajohtaja Matti Viialainen yhdessä Minna Kokin ja Jami Holtarin kanssa.

Vuoden uusinajattelija – Jani Valkeapää

Monitoimimies Jani Valkeapää erottui ensimmäistä kertaa jaettavan vuoden uusinajattelija -kandidaattien joukosta edukseen myös ehdotusten määrän ja sisällön vuoksi. Valkeapää on onnistunut tuomaan maakuntaan omaa positiivista uusinajattelijoiden kulttuuria, totesi valitsijaraati.

Jani Valkeapää on jo vuosia toiminut näkyvänä, aina positiivisena, mutta persoonana vaatimattomana, periksi antamattomana ideanikkarina ja ”kädet savessa” tekijänä niin pesäpallon, e-urheilun & urheilukulttuurin ja tapahtumien parissa sekä eri urheilulajien ja tekijöiden yhdistäjänä Etelä-Karjalassa. Jani on rehti ja aito uusinajattelija ja ennen kaikkea ennakkoluuloton tekijä, kuka ei tyydy vain ideoimaan, vaan myös toteuttaa ideat.

Lappeenrannan Menestyksen portaista alkanut hanke on jalostunut koko maakunnan laajuiseksi Uusinajattelijoiden Etelä-Karjala -ohjelmaksi. Maakunnan merkittävimpien tahojen yhteinen rutistus on jo alkuvaiheessa osoittanut sen, mihin maakunnallisella yhteistyöllä päästään. Tavoitteena on luoda maakuntaan imua sekä tavoittelemme yhdessä tekemisen kulttuuria, missä tuodaan esille ratkaisuja ongelmien sijaan. Opettelemme toimimaan yhdessä ja kokeilemaan rohkeasti uudenlaisia asioita, pyrimme uusinajattelemaan. Jo tälläkin hetkellä ympärillämme tehdään uusia asioita eri yhteisöiden ja ihmisten kesken ja halusimme löytää nämä helmet. Tästä ajatuksesta syntyi vuoden uusinajattelija -kilpailu.

Kilpailu oli kaikille avoin ja haussa oli henkilö, organisaatio, yritys tai yhteisö, mikä tekee asioita, etsii ratkaisuja ja ottaa toteutukseen muita mukaan yhdessä tehden. Ehdotuksia saatiin yhteensä 47, joista eri ehdokkaita oli 34. Vuoden uusinajattelijan valinnan tekivät Etelä-Karjalan liiton aluekehitysjohtaja Satu Sikanen ja aluekehitysasiantuntija Anni Laihanen sekä Etelä-Karjalan Yrittäjien Minna Kokki sekä toimitusjohtaja Jami Holtari.

Uusinajattelu
Mikään asia ei ole liian iso tai pieni uusinajateltavaksi, jotta sen voi tehdä paremmin ja kestävämmin, kannattavammin ja hauskemmin. Uusinajattelu on Etelä-Karjalassa jokaisen oikeus.

Uusinajattelija
Uusinajattelija on rohkea kyseenalaistaja, joka ei odota valmista vaan etsii ratkaisuja ja toteuttaa niitä yhdessä toisten kanssa.

Lisätietoja:
Jami Holtari, toimitusjohtaja, Etelä-Karjalan Yrittäjät, 0400 551 435, jami.holtari@yrittajat.fi
Tommi Matikainen, puheenjohtaja, Etelä-Karjalan Yrittäjät, 0400 810 031, tommi.matikainen@yrittajat.fi

Kuvat: Nestori Lönngrén