22.3.2024 klo 16:10
Uutinen

Etelä-Savon yrittäjät vaativat nopeita toimenpiteitä Valviran rekisteröintijonon purkamiseksi

Etelä-Savon alueella toimivat yksityiset sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajat kohtaavat vakavia haasteita Valviran rekisteröintiprosessin merkittävän ruuhkautumisen vuoksi. Tämä viivästys estää monia yrityksiä aloittamasta toimintaansa ja vaikuttaa negatiivisesti alueen sote-palveluiden tarjontaan.

Tällä hetkellä hakemuksien käsittelyjonossa on jo noin 3400 hakemusta. Valvira on tiedottanut, että rekisteröintihakemusten käsittelyaika on venynyt tavanomaista pidemmäksi johtuen poikkeuksellisen suuresta hakemusmäärästä ja uuden Soteri-rekisterin teknisistä alkuvaiheen haasteista. Yksittäisen rekisteröintihakemuksen käsittely voi kestää useita kuukausia, mikä asettaa yritykset äärimmäisen vaikeaan asemaan.

Uusi laki on muuttanut myös yksinyrittäjien tilannetta. Aiemmin he saivat aloittaa toimintansa pelkällä ilmoituksella aluehallintovirastoon. Nyt heidän on odotettava viranomaisen myönteistä rekisteröintipäätöstä ennen toiminnan aloittamista. Uusi laki tuli voimaan vuoden vaihteessa.

Yrittäjämme ovat äärimmäisen huolissaan tämän ruuhkan aiheuttamasta epävarmuudesta. On selvää, että tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan kiireellisiä toimenpiteitä ja ruuhka tulee purkaa mahdollisimman nopeasti. Vaikka se tarkoittaisi, että on palkattava lisää hakemusten käsittelijöitä, Etelä-Savon Yrittäjien aluejohtaja Heidi Loukiainen kommentoi.

”Me sote-yrittäjät olemme valmiita palvelemaan yhteiskuntaa, mutta emme voi tehdä sitä, jos jumiudumme byrokratian pyörteisiin. Tarvitsemme nopeita ja joustavia ratkaisuja, jotta voimme jatkaa työtämme” huomauttaa yrittäjä ja Etelä-Savon Yrittäjien Sote-ryhmän puheenjohtaja Heli Peltola.

Suomen Yrittäjien mukaan on välttämätöntä, että rekisteröintivelvoitteen määräaikaa siirretään eteenpäin, esimerkiksi vuoden 2025 alkuun, jotta yritykset eivät jäisi loukkuun viranomaisprosessin viiveiden vuoksi. Lisäksi Suomen Yrittäjät vaatii, että Valvira ja aluehallintovirastot tehostavat toimenpiteitään hakemusruuhkan purkamiseksi ja että viranomaiset tarjoavat selkeämmät ohjeistukset rekisteröinnin prosessiin.

Valviran tiedotteessa Valviran ylijohtaja Markus Henriksson myöntää tilanteen vaikeuden ja vakuuttaa, että virasto tekee parhaansa ruuhkan purkamiseksi: “Olemme lisänneet henkilöstöä ja teemme tiivistä yhteistyötä eri tahojen kanssa parantaaksemme Soterin sähköisen asioinnin toiminnallisuutta. Pyrimme kaikin keinoin nopeuttamaan käsittelyaikoja ja olemme pahoillamme tilanteen aiheuttamasta haitasta.”

Etelä-Savon Yrittäjät toivovat, että aktiiviset toimenpiteet johtavat nopeisiin ratkaisuihin, jotta yrittäjät voivat jatkaa tärkeää työtään sosiaali- ja terveyspalveluiden parissa alueellaan.

Sote-alan yrityksiin lukeutuvat myös perinteisten lääkäri- ja hoivapalveluiden lisäksi mm.

  • Fysioterapia- ja kuntoutuspalvelut
  • Psykoterapia- ja muut mielenterveyspalvelut
  • Optikot ja muut näköön liittyvät palvelut

Lisätietoja:

  • Etelä-Savon Yrittäjien aluejohtaja Heidi Loukiainen, heidi.loukiainen@yrittajat.fi, 050 552 9930
  • Heli Peltola, Etelä-Savon yrittäjien Sote-ryhmän puheenjohtaja, heli.peltola@geriwell.fi