25.8.2020 klo 13:02
Uutinen

Etelä-Savossa kokoonnutaan perinteisille Yksinyrittäjätreffeille – SY:n tavoitteena oma valiokunta joka aluejärjestöön

Etelä-Savossa yksinyrittäjät pääsevät syyskuussa verkostoitumaan Yksinyrittäjätreffeillä. Yrittäjien aluejärjestöissä jo yli puolessa on yksinyrittäjävaliokunta.

Järjestön tavoitteena on saada kaikkiin 20 aluejärjestöön yksinyrittäjävaliokunta.

– Meitä yksinyrittäjiä on aika mittava joukko, ja osa meistä on sellaisia, jotka eivät haluakaan siirtyä työllistäviksi yrittäjiksi, sanoo Etelä-Savon Yrittäjien yksinyrittäjävaliokunnan puheenjohtaja Saara Liukkonen.

Hän on jäsen myös Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkostojen johtoryhmässä.

Etelä-Savon Yrittäjien Yksinyrittäjätreffit järjestetään 19. syyskuuta teemalla ”Eksy” Mikkelissä. Luvassa on toiminnallinen iltapäivä kaupunkiseikkailuineen. Voisi kuvitella, että tänä vuonna tarve verkostoitumiselle on erityisen suuri.

– Valiokunta on toiminut Etelä-Savossa vuodesta 2016. Järjestämme yksinyrittäjätreffit 1-2 kertaa vuodessa. Osallistujamäärä on ollut 25-55 henkilöä.

– Päivän suurin anti on totta kai verkostoituminen. Yrittäjät hyötyvät etenkin siitä, että verkostoituvat muiden alojen ihmisten kanssa. Näin saattaa tulla enemmän uusia ajatuksia. Yksinyrittäjätreffien tiimoilta on solmittu asiakassuhteita ja löydetty uusia yhteiskumppaneita. Yksinyrittäjä on loppujen lopuksi aika yksin, jos ei ole luontoisesti jotain verkostoa muista yksinyrittäjistä, Saara Liukkonen kertoo.

Yksinyrittäjien valiokuntalaiset auttaneet muita koronatukihakemusten täyttämisessä

Etelä-Savon yksinyrittäjillä on oma Facebook-ryhmä, missä on jaettu koronaan liittyvää tietoa.

– Olen jakanut tietoa eteenpäin sitä mukaan, kun olen tietoa saanut. Syksy tulee näyttämään, mitkä koronakriisin vaikutukset tulevat olemaan.

Liukkonen tietää, että yksinyrittäjätuen hakeminen on koettu hankalammaksi kuin, mitä se todellisuudessa on.

– Tein tukihakemuksen itsekin heti, että osasin neuvoa muita. Hakemusta varten tarvitsi useamman liitteen, joiden kasaamisen moni on kokenut hankalaksi, etenkin ellei ole ulkoistanut kirjanpitoa, vaan tekee sen muun tekemisen ohessa. Valitettavan moni on täällä hakematta yksinyrittäjätukea.

Saara Liukkonen on toiminut viestintä- ja markkinointialan yrittäjänä vuodesta 2011. Miten lähdit verkostoitumaan yrittäjäuran alkumetreillä?

– Minulla oli verkostot olemassa ennen kuin liityin yrittäjäjärjestöön. Olen ollut monessa yhdistyksessä, muun muassa Nuorkauppakamarissa, sitä kautta tuli uskallus heittäytyä yrittäjäksi. Yrittäjien kautta verkostot ovat kasvaneet. Verkostojen kautta löytyy potentiaalisia asiakkaita, potentiaalisia yhteistyökumppaneita ja tahoja, joille voit toimia alihankkijana.

Toiminimiyrittäjä Liukkonen toimii verkostossa yksinyrittäjien ja isompien yritysten kanssa, esimerkiksi koodaukset hän ostaa tarvittaessa alihankintana.

Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi