11.6.2020 klo 12:38
Uutinen

Eteläkarjalaisista kunnista Ruokolahdella yrittäjät tyytyväisimpiä kunnan elinkeinopolitiikkaan

Etelä-Karjalassa yrittäjien vastaukset antavat tervettä kritiikkiä kunnille. Parhaimmat arviot yrittäjiltään sai Kuntabarometrista Ruokolahden kunta, joka palkittiin myös talvella vuoden yrittäjäystävällisimpänä kuntana. Kuntien väliset erot ovat aika merkittäviäkin, eikä kehitys ole ollut positiivista. Kunnille tulee kiitosta infrasta, mutta tehottomuus mättää kuntapäätöksenteossa.

Iro Research kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 16.2.–13.5. Siihen vastasi 10 404 yrittäjää eri puolilta Suomea. Etelä-Karjalasta vastauksia saatiin 240.

Parhaimman arvosanan elinkeinopolitiikasta eteläkarjalaisista kunnista saivat Ruokolahti (3,62), Savitaipale (3,30) sekä Luumäki (3,13). Toisaalta yli 50.000 asukkaan kuntien joukossa Lappeenranta (2,63) tippui valtakunnallisessa vertailussa kauas kärkisijoilta, kuten myös Imatra (2,85) 10.000-50.000 asukkaan kunnista. Arviot saivat myös Parikkalan (2,94) ja Taipalsaaren (2,80) kunnat. Etelä-Karjala sijoittuu arvioissa lähelle maan keskiarvoa kuntien kokonaisarvosanojen keskiarvon mukaan.

– Verrattaessa kunnan elinkeinopolitiikan tärkeimpiä osa-alueita eteläkarjalaiset yrittäjät pitävät tärkeimpinä osa-alueina kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyttä, elinkeinopolitiikan asemaa kunnassa sekä hankintapolitiikkaa. On hienoa huomata, että hankintapolitiikka on kehittynyt konkreettisesti ja se saa valtakunnan keskiarvoa paremmat arvosanat Etelä-Karjalassa, kertoo Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Jami Holtari.

– Laaja vastaajamäärä kertoo, että yrittäjät arvostavat kuntia ja näkevät niillä suuren merkityksen yrittäjyyden edistämisessä. Siksi haluamme panostaa vahvasti kuntien ja yrittäjäjärjestön yhteistyöhön, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Tärkeintä yrittäjille olisi se, että kunnan päätökset tehtäisiin yrityslähtöisesti. Tämä ei kyselyn perusteella toteudu hyvin, sillä se hoituu hankintojen jälkeen toiseksi huonoiten.

Eteläkarjalaisten yrittäjien mielestä parhaiten kunnat hoitavat infrastruktuurin (esim. kulkuväylät, vesijohdot, tietoliikenneverkot), ja toiseksi parhaiten yrityspalvelut. Kolmanneksi parhaalla tolalla ovat elinkeinopolitiikan asema kunnassa sekä koulutus ja osaaminen. Yrityspalveluita tarkemmin analysoiden, yrittäjät kokevat tärkeimmiksi aloittavan yrityksen palvelut, verkostoitumisen ja investointineuvonnan.

Kunnista parhaiten Etelä-Karjalassa menestyi Ruokolahti

Ruokolahdella yrittäjiltä kiitosta saa erityisesti kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys sekä kunnan hankintapolitiikka.

– Isot kiitokset yrittäjille palautteesta, otamme tulokset nöyrästi vastaan. Ruokolahdelle tämä on todella hieno saavutus ja osoitus siitä, että teemme fiksua elinkeinopolitiikkaa. Yhteistyötä on rakennettu vahvasti yhdessä kunnan ja yrittäjien kesken, hyvällä vuoropuhelulla, vaikka koronakeväänä on jouduttu tekemään koviakin päätöksiä. Olen ylpeä organisaatiomme puolesta siitä, miten yrittäjät arvostavat työtämme. Jatkamme toimintamme kehittämistä ja pyrimme siihen, että tulevaisuudessa olemme aivan Suomen kärkeä kuntabarometrissä, iloitsee Ruokolahden kunnanjohtaja Tuomo Sallinen.

– Ei ole sattumaa, että Ruokolahti palkittiin myös Etelä-Karjalan yrittäjäystävällisimpänä kuntana. Tuolloin tuomaristo painotti valinnassaan kunnan asennetta ja kykyä uusinajatteluun sekä yritysvaikutusten arvioinnin ja hankintatoimen kehittämisen tasoa. Arviota korostaa lisäksi se, että Ruokolahden Yrittäjät palkittiin talvella kokoluokassaan Suomen parhaana yrittäjäyhdistyksenä, pitkälti myös ansioistaan kuntayhteistyössä, toimitusjohtaja Holtari arvioi.

Kuntabarometrin yhteydessä palkittiin valtakunnallisesti parhaat kunnat

Suurten, yli 50 000 asukkaan kuntien ykkönen on Seinäjoki Etelä-Pohjanmaalta, keskikokoisten (10 000–50 000) Lieto Varsinais-Suomesta ja pienimpien, alle 10 000 asukkaan kuntien ykkönen Kärsämäki Pohjois-Pohjanmaalta.

Lisätietoja:
Jami Holtari, toimitusjohtaja, Etelä-Karjalan Yrittäjät, 0400 551 435, jami.holtari@yrittajat.fi
Hannamari Heinonen, kehittämispäällikkö, Suomen Yrittäjät, p. 050 567 3395, hannamari.heinonen@yrittajat.fi

Etelä-Karjalan Yrittäjät on Etelä-Karjalassa toimiva Suomen Yrittäjien aluejärjestö, kotipaikkanaan Lappeenrannan kaupunki. Toimialueella on 11 paikallisyhdistystä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 1800. Jäsenilleen yrittäjäjärjestö tarjoaa vaikutuskanavan kunnalliseen, alueelliseen ja valtakunnalliseen päätöksentekoon ja vaikuttamiseen. Tämän lisäksi yrittäjäjäsenten käytössä ovat monipuoliset jäsenpalvelut.

Missio: Etelä-Karjalan Yrittäjät on yrittäjyyden etevä edunvalvoja ja yritysten ärhäkkä äänitorvi Etelä-Karjalassa.
Visio: Eurot Etelä-Karjalaan! Yrittäjyys ja yrittäjäjärjestöjäsenyys kunnia-asiaksi!

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät noin 650 000 henkilöä.