21.6.2018 klo 10:02
Uutinen

Etkö keksi riittävän pitkää salasanaa – katso nämä asiantuntijan 3 vinkkiä

Käytätkö samaa tai samantyylistä salasanaa useammassa nettipalvelussa? Se on kuin yleisavain, jolla pääsisi kulkemaan useammasta ovesta.

Viranomaiset muistuttavat tietomurtojen todennäköisyyden kasvavan, jos käyttäjän salasanat eivät ole riittävän turvallisia – esimerkiksi jos samaa tai samantyylistä salasanaa käytetään jokaisessa palvelussa. Se on kuin yleisavain, joka sopii useampaan eri oveen.

– Viestintäviraston kuluttajatutkimuksesta on selvinnyt, että suomalaisista vain noin kolmasosa käyttää eri salasanoja jokaisessa palvelussa. Merkittävimmät heikkoudet ovat samojen salasanojen käyttö useammassa eri palvelussa sekä sanasanojen lyhyys, kertoo Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen päällikkö Arttu Lehmuskallio.

Alkukesän aikana rikolliset ovat kalastelleet suomalaisyritysten käyttäjätunnuksia. Viestintävirasto antoi asiasta ”punaisen varoituksen”.

Kalastelun seurauksena useiden yritysten Office 365 -sähköviestejä on varastettu. Nyt poliisi tutkii ainakin kahta tapausta, jossa kalastelun seurauksena on muutettu yritysten tilisiirtoja. Niistä toisessa helsinkiläisyritys ehti maksaa miljoonia euroja huijaritilille.

Kolme vinkkiä turvallisiin salasanoihin:

1. Tee pitkä salasana, joka on sinulle itsellesi ymmärrettävä ja helppo muistaa. Kokonainen lause on parempi salasana kuin yksittäinen sana.

2. Käytä erikoismerkkejä, numeroita ja isoja kirjaimia. Salasanan voi vaikka aloittaa numerolla ja päättää isoon kirjaimeen sekä erikoismerkkiin.

3. Tee jokaiseen käyttämääsi palveluun oma, erilainen salasana ja ota käyttöön salasanojen tallennusohjelma.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen Pidempi parempi -salasanalingolla voit kokeilla turvallisen esimerkkisalasanan luomista.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill

Muita kiinnostavia aiheita