14.5.2019 klo 09:40
Uutinen

Eurovaalit ovat tärkeät erityisesti yrittäjille

Europarlamenttivaalit ovat tärkeät erityisesti yrittäjille. Millaiset kasvun ja yrittäjyyden edellytykset Eurooppaan rakennetaan seuraavan viiden vuoden aikana? Se ratkaistaan näissä vaaleissa. On tärkeää, että EU-vaaleissa valitaan yrittäjyyttä ymmärtäviä parlamentaarikoita, sillä EU myös ohjaa laajalti yrityksiin vaikuttavaa sääntelyä.

Euroopan unioni avaa yrityksille lähes 500 miljoonan kuluttajan kotimarkkinat. EU on myös suomalaisten yritysten kotimarkkina. Koko valtakunnan yritysten viennistä noin 60 prosenttia suuntautuu muihin EU-maihin ja tuonnista 73 prosenttia tulee EU-alueen sisältä. Pohjois-Karjalalle myös vienti on maakunnan elinvoimaisuuden kannalta erittäin tärkeää. Metalli ja metsäteollisuus ovat tunnetusti olleet meidän viennin tukijalat. Metalliteollisuuden osuus viennistä on noin 37 % ja metsäteollisuuden 45 %. Viennistämme yli 56 % suuntautuu EU-maihin.

Yhdenmukaiset EU-säännöt tarjoavat yhtenäisen yrittäjyyden toimintaympäristön. Tuotteet ja palvelut liikkuvat kohtuullisen vapaasti yli kansallisten rajojen ja sisämarkkinoilla vallitsee tasapuoliset kilpailuedellytykset.

EU:ssa toimii yli 24 miljoonaa yritystä. Yrityksistä 99,7 prosenttia on pieniä ja keskisuuria yrityksiä, eli niissä on korkeintaan 250 työntekijää. Näistä valtaosa, peräti 94 prosenttia, työllistää alle 10 työntekijää. Yksinyrittäjien merkitys on suuri, sillä ne muodostavat 61 prosenttia kaikista yrityksistä. Kolme työpaikkaa neljästä syntyy pk-yrityksiin. Pk-yritykset ovat eurooppalaisen työllisyyden sekä työntekijöiden hyvinvoinnin paras turva. Eurooppa on kuitenkin myös enemmän kuin sisämarkkina. Se on arvoyhteisö, joka puolustaa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja markkinataloutta. Se on myös tärkeä rauhanprojekti, jonka kehittämisessä pitää olla vahvasti mukana.

Valtaosa lainsäädännöstämme tulee EU:sta – yrittäjän kannattaa äänestää!