19.4.2017 klo 10:09
Uutinen

EVA: Suomi voisi laskea yhteisöveron 18 prosenttiin

Myös pääomatulojen verotusta tulisi alentaa, sanoo Aalto-yliopiston apulaisprofessori Tomi Viitala.

Suomi voisi laskea yhteisöveroa kaksi prosenttiyksikköä 18 prosenttiin ilman verotulojen menetystä, väittää Aalto-yliopiston apulaisprofessori Tomi Viitala.

Viitala on kirjoittanut tänään julkaistun Elinkeinoelämän valtuuskunnan analyysin ”Yhteisöveron uusi diili – Näin Suomi tukee yritysten kasvua ja varmistaa verotuotot kansainvälisessä verokilpailussa.”

Viitalan mukaan verotulojen menetys vältettäisiin veropohjaa tiivistämällä, tehottomista verovähennyksistä luopumalla ja verosuunnittelua estämällä.

Osinkoverotus laskuun – yhteisöveron laskulle painetta?

Viitala laskisi myös osinkoverotusta.

– Veropohjaa laajentamalla nykyiset kansainvälisesti verrattain korkeat pääomatuloverokannat voitaisiin kääntää laskuun. Silloin pääomatuloverotuksella saataisiin lisäverotuottoja jotka eivät haittaisi yritysten kasvua, Viitala sanoo.

Viitala muistuttaa, että EU-eroprosessin aloittanut Britannia on harkinnut yhteisöveron alentamista 15 prosenttiin, kuin myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Suomen yhteisöverokanta on Pohjoismaiden alhaisin. Yhteisöveron alennuksia kuitenkin suunnittelevat tai siitä jo päättäneet muun muassa Puola ja Viro.

EVA on elinkeinoelämän ajatuspaja, joka kertoo tavoitteekseen suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestymisen.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita