26.3.2018 klo 11:04
Uutinen

Facebook on tarkkaillut puhelutietojasi vuosien ajan – Koskee etenkin Android-käyttäjiä

Facebook ympärillä jatkuva kuohunta ei ota laantuakseen. Nyt on paljastunut, että yhtiö on tarkkaillut etenkin Android-käyttäjien puhelutietoja vuosien ajan.

Juuri kun Facebook ehti viimein pahoitella Cambridge Analytica -kohua ja yli 50 miljoonan amerikkalaisen Facebook-käyttäjän tietojen väärinkäyttöä, uusi skandaali on puhkeamassa.

Muun muassa Ars Technica uutisoi Facebookin tarkkailleen mahdollisesti jopa vuosien ajan etenkin Android-käyttäjiensä puhelu- ja tekstiviestitietoja.

Asia on noussut puheenaiheeksi etenkin Twitterissä, jossa käyttäjät ovat raportoineet ryhtyneensä tarkistamaan Facebookin tallentamia tietoja Cambridge Analytica -kohun tultua julki. Tiedoista löytyi monessa tapauksessa puhelu- ja viesti-informaatiota useiden vuosien ajalta.

Käyttäjät voivat ladata Facebookista kaiken palvelun keräämän datan zip-pakettina. Tästä datasta osa käyttäjistä on löytänyt tietoja esimerkiksi soittamistaan puheluista.

Facebook ei ole tallentanut kyseisissä tapauksissa esimerkiksi puheluiden sisältöä vaan ainoastaan sen, koska puhelu on soitettu ja kenelle.

Taustalla Messenger-uudistus

On oletettavaa, että puhelutiedot ovat päätyneet Facebookille Messenger-pikaviestipalvelun kautta. Jos käyttäjä on yhdistänyt numeronsa Messenger-palveluun, se saa todennäköisesti tietoonsa myös puhelutiedot. Facebook on pitkään pyytänyt käyttäjien lupaa yhdistää palveluunsa esimerkiksi käyttäjän tekstiviestit ja puhelut. Messenger-uudistus toteutettiin vuonna 2015.

Facebook on myöntänyt tietojen keräämisen, mutta kiistää toimineensa ilman käyttäjän lupaa. Yhtiö vetoaa nimenomaan käyttäjältä saatuun lupaan puheluiden ja tekstiviestien yhdistämiseen Messenger-palveluun. Yhtiön mukaan kerätyt tiedot on poistettu, jos käyttäjä on myöhemmin vetänyt antamabnsa luvan takaisin.

Ars Technican tietojen tallentamisessa on voitu käyttää hyväksi vanhojen Android-versioiden käyttöoikeuksissa olleita puutteita. Esimerkiksi Androidin versiossa 4.1 yhteystietojen lukuoikeus antoi sovellukselle myös oikeuden lukea käyttäjän tekstiviesti- ja puhelulokin tietoja. Google korjasi ongelm an vasta vuoden 2017 syksyllä.

Kuva: iStockPhoto

Lähde: Tivi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi