4.1.2017 klo 15:10
Uutinen

Facebookin Konkurssimies selvisi jaloilleen: ”Keksikää minulle uusi nimi!”

Ympärillä on vain musta seinä, ja siinä pitäisi luovia niin, että jaksaisi edes hengittää, kuvailee Tatu Karttunen tunteita konkurssin jälkeen.

Konkurssimiehenä yhteisömedia Facebookissa tunnettu Tatu Karttunen on päässyt jaloilleen. Karttunen päivitti joulukuussa Konkurssimiehen sivulle toiveen: ”Auta löytämään sivulle uusi nimi! En koe enää olevani Konkurssimies.”

Uuden identiteetin takana on Karttusen perustama yritys, myynnin ja markkinoinnin konsulttipalveluja tarjoava Markkinamies Finland Oy, joka työllistää jo vajaat 30 henkilöä.

– Nyt on mahtava fiilis, Karttunen myhäilee Yrittäjäsanomien haastattelussa.

Tarpomista syvässä kuilussa

Karttusen 50 työntekijän lvi-alan yritys kippasi toukokuussa 2015.

Noina aikoina mies tarpoi vaiti syvässä kuilussa, mitä nyt samalla auttoi pesänhoitajaa konkurssipesän järjestelyissä. Häpeän ja väsymyksen keskellä hän teki odottamattoman siirron: Karttunen päätti perustaa Konkurssimies-Facebook-sivun ja vuodattaa siellä tuntojaan tummasävyisillä videoilla. Karttusen mielestä se kannatti.

– Silloin ei ollut mitään, ei paikkaa mihin lähteä kotoa, ei muuta tehtävää, kuin kertoa oma tarina. Tiesin, että juttu konkurssista leviää, siitä puhuttaisiin ja puhuttaisiin myös vääriä asioita. Halusin kertoa kaiken itse.

Suomalaisen tulisi olla kuin Koskelan Jussi

Sivusto keräsi noin 1100 seuraajaa ja kommentteja tuli laidasta laitaan.

– Kun laitan koko palautteen puntariin, niin ollaan kirkkaasti plussan puolella, Karttunen kertoo.

– On ihmisiä, jotka eivät tykkää siitä, että joku puhuu avoimesti ja osa häpeää sellaista. Suomalaisen miehen pitäisi aina olla jäntevänä ja jämeränä kuokka olalla suon laidassa vailla kyyneleitä, Karttunen viittaa Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanin Jussi Koskelaan.

– Kun kuva ei olekaan se suo, kuokka ja Jussi, tulee palautetta, että lopeta tuo kirjottaminen, pilaat omat mahdollisuutesi, sinua eivät rahamiehet viitsi enää ottaa töihin.

Karttunen otti kuitenkin riskin ja jatkoi julkisen päiväkirjansa ylläpitämistä.

– Jos konkurssista kertominen on jollekin semmoinen asia, ettei sitten lähde yhteistyöhön, niin minkä sille tekee. Onko se sitten virhekuvitelmaani vai mitä, mutta minulla on sen verran maailmanparantajan vikaa päänupissa, että haluan konkurssista puhua, kun siitä niin vähän puhtaan.

– Esimerkiksi sen, että miten armoton tunne se on, kun ympärillä on vain synkkä musta seinä, jossa ei ole minkäänlaista valonpilkahdusta, ja siinä pitäisi yrittää luovia niin, että jaksaisi edes hengittää, Karttunen kuvailee.

Konkurssiuhan alla eläneet halusivat juttusille

Sivulle löysi myös paljon Facebookin käyttäjiä, jotka kiittivät Karttusen rohkeutta.

– On paljo ihmisiä, jotka lähestyivät viesteillä ja soittivat, että on tullut tai on tulossa konkurssi, voitaisiinko istahtaa kahville ja jutella.

– Yksi konkurssiyrittäjä kertoi nurin menneestä urakointi-maatilayrityksestään ja kokemuksestaan. Jutut olivat niin tuttuja, että itkimme ja nauroimme yhdessä, kaksi toisilleen vierasta miestä, mutta kumpikaan ei pahastunut, kun samat oltiin koettu. Tämä yrittäjä kysyi, että vieläköhän hänestä olisi myyntihommiin, niin kannustin, että ala ihmeessä, se on ihan päällikköhommaa!

Uutista korjattu klo 8:45 – Karttusen uusi yritys on nimeltään Markkinamies Finland Oy, ei Markkinamies Ky.

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi