20.3.2017 klo 14:27
Uutinen

Finnvera ennustaa: Nämä viisi maata ovat vientiyritysten kiikareissa

Finnveran mukaan vientiyritysten kohdelistalla on tänä vuonna viisi maata, joihin ne tähyävät erityisen kiinnostuneita.

Eniten uusien markkinoiden mahdollisuudet kiinnostavat vientiyrityksiä Argentiinassa ja Iranissa. Ennusteiden perusteella Finnveran takuiden kysyntä kasvaa myös Intiassa ja Meksikossa. Viidentenä maana listalla on Venäjä.

Kaikkia näitä maita yhdistää tarve uudistaa infrastruktuuria sekä siihen suunnattavat investoinnit, jotka luovat suomalaisyrityksille hyviä vientimahdollisuuksia.

Finnveran Aasian-aluepäällikkö Outi Homanen tuo esiin, että Iran poikkeaa hieman muista listatuista maista. Siihen kohdistuu nimittäin yhä pakotteita, jotka vaikuttavat vientiin ja rajoittavat viennin rahoittamista.

Viime vuonna Finnveran vientitakuiden ja erityistakausten kysyntä nousi 50 prosenttia yhteensä noin 15 miljardiin euroon. Vientiluottojen kysyntä puolestaan kasvoi 74 prosenttia 12,5 miljardiin euroon. Erityisesti telakkateollisuus sekä tele- ja metsäsektori ovat vauhdittaneet kysyntää.

Myös tämän vuoden puolella on nähty vientitakuiden vilkastumisen merkkejä.

– Esimerkiksi Intiassa vientitakuut ovat olleet suurimmillaan yli 600 miljoonaa euroa, mutta viimeisten kolmen vuoden aikana vienti on ollut laskussa. Viimeisen puolen vuoden aikana kysyntä on kuitenkin ilahduttavasti viriämässä, sanoo Finnveran Aasian-aluepäällikkö Outi Homanen.

Finnvera takaa ulkomaisille yrityksille annettuja vientiluottoja, jotta suomalaisyritykset voivat tehdä niiden kanssa kauppaa. Yhden kaupan arvo voi nousta satoihin miljooniin euroihin.

Homasen mukaan Finnveraa tarvitaan varsinkin silloin, kun vientiluottojen maksuaika on pankin riskinoton kannalta liian pitkä.

– Takuulaitosten merkitys on muutenkin kasvanut 2010-luvulla. Pankit ovat edelleen varovaisia edellisen talouskriisin jälkeen, hän kertoo.

toimitus@yrittajat.fi