2.4.2020 klo 08:04
Uutinen

Finnveran takausprovisio voi nousta tuhanteen euroon: ”Emme pysty tekemään muutoksia hinnoitteluun tällä aikataululla”

Finnveran ei ole ennättänyt muuttaa hinnoitteluaan, kun rahoitustarve on lisääntynyt.

Finnveran myöntämien lainatakausten palvelumaksut ovat herättäneet ihmetystä osassa yrittäjiä, jotka hakevat nyt kaikin keinoin apua koronakriisin vaurioittamaan liiketoimintaan. Finnveran takausprovisio voi nousta yli tuhanteen euroon.

– Kyllä, Finnveran takauksesta peritään maksu, eikä se ole suoraa tukea. Finnveran on katettava maksuilla osuutensa takauksista tulevista luottotappiosta sekä toiminnan kulut, Finnveran viestinnästä selvitetään.

Ohjeistus tulee Finnveran toimintaa säätelevästä laista. Takaukset miljoonaan euroon asti Finnvera myöntää pääosin ilman vakuuksia.

Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilän mukaan Finnveran on pitänyt toimia nopeasti, kun koronaviruksen aiheuttama kriisi iski yrityksiin. Töitä on tehty viikonloppunakin.

– Pienissä rahoituksissa otimme käyttöön alkutakaus ja pk-takauksen, jotka on alun perin tarkoitettu muuhun käyttöön. Rahoituksen kysyntä on ollut viime aikoina noin 10-kertainen normaaliin verrattuna.

– Takausten hinnoitteluun emme ole pystyneet tekemään muutoksia tällä aikataululla. Siksi hinnastomme on sama kuin se olisi normaalitilanteessakin. Takauksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi asiakasyrityksen tilinpäätöstietoihin perustuva riskiluokka ja luottoaika, Heinilä jatkaa.

Finnveran pk-takauksesta peritään yhden prosentin toimitusmaksu ja marginaali, joka vaihtelee yrityksen luottoluokituksen mukaan 0,95-3 prosentin välillä.

– Hinnoittelun muuttaminen vaatii järjestelmämuutoksia. Haluamme, että pystyisimme tulemaan hinnoittelussa kaikin tavoin vastaan yrityksiä. Samalla on kuitenkin muistettava, että Finnveran on toimittava itse kannattavasti. Meidän täytyy kattaa osuus luottotappioista. On erinomaista, että vahvemmin budjettirahoitukseen nojautuvan Business Finlandin avustusmahdollisuuksia on laajennettu, Heinilä sanoo.

Tähän mennessä sadat koronan takia ongelmiin joutuneet yritykset ovat saaneet Finnveralta takauspäätöksen.

Näin pk-takaus toimii

Finnveran pk-takaus auttaa normaalitilanteessa yli kolme vuotta toimineita kasvuhakuisia pk-yrityksiä saamaan rahoitusta pankista erilaisiin investointi-, käyttöpääoma- ja tuotekehitystarpeisiin. Vastavakuudeton pk-takaus käy nyt poikkeuksellisesti myös koronaviruksen aiheuttamiin käyttöpääomatarpeisiin. Pk-takauksella voidaan kattaa korkeintaan 150 000 euron laina.

Yrittäjän pankki hakee pk-takausta Finnveralta. Pankki arvioi yrityksen toimintaedellytykset, kasvuhakuisuuden tai koronatilanteesta johtuvan rahoitustarpeen ja luottokelpoisuuden ennen lainan myöntämistä.

Finnveran takausosuus on aina 80 prosenttia. Takauksen vähimmäismäärä on 10 000 euroa ja yhdelle yritykselle myönnettyjen pk-takausten enimmäismäärä on yhteensä 120 000 euroa. Finnvera ei edellytä hakijalta omarahoitusosuutta.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi