3.10.2019 klo 10:48
Uutinen

Forssalainen tekstiilialan yritys palkittiin vientipalkinnolla

Forssalainen Foxa Oy on palkittu Hämeen Yrittäjien jakamalla maakunnallisella vientipalkinnolla. Palkitseminen tapahtui Kasvu – Furure 2019 -tapahtumassa Hämeenlinnan Verkatehtaalla torstaina.

Foxa Oy on työ-, armeija- ja ulkoiluvaatekankaita kehittävä ja valmistuttava yritys, joka jatkaa Forssan yli 170-vuotista tekstiiliperinnettä. Foxalla on asiakkaita yli 20 maassa. Yhtiön myyntikonttori, tekstiililaboratorio sekä kangasvarasto sijaitsevat Forssassa.

Foxa Oy edustaa tekstiilituotannon uutta mallia, jossa ydinosaaminen, tuotekehitys ja testaus, säilytetään Suomessa, mutta kankaiden valmistus tehdään toisaalla. Tuoteryhmistä tärkeimpiä ovat työ- ja ulkoiluvaatekankaat sekä sotilaskankaat.

– Tavoitteemme on tarjota asiakkaillemme huippulaatuisia kankaita kohtuulliseen hintaan. Foxalainen kulttuuri pitää sisällään vastuullisen tuotannon, jota valvotaan, tuotteen kestävyyden sekä ekologisuuden, yrityksen perustaja Jukka Sipilä kertoo.

Yhteistyötä tehdään johtavien eurooppalaisten ja aasialaisten työ- ja ulkovaatekangasvalmistajien kanssa. Partnereina on lähes kolmekymmentä kangas- ja neulostehdasta. Kumppanuus usean eri tehtaan kanssa antaa mahdollisuuden valita kullekin tuotteelle sopivin valmistaja.

Yritys tekee projektikohtaisia tuotekehityshankkeita, joissa kehitetään ja testataan asiakkaalle materiaaleja omassa tuotelaboratoriossa Forssassa. Osaava henkilöstö ja oma laboratorio antavat toiminnalle hyvän pohjan.

Suurimpia asiakkaita ovat työvaatevalmistajien edelläkävijät sekä sotilasvaatteiden valmistajat. Esimerkiksi Baltian maiden armeijat käyttävät Foxan kankaista valmistettuja vaatteita.

Yritys myy noin miljoona metriä kangasta vuodessa. Yli 80 prosenttia toimituksista menee muualle kuin Suomeen.

Tekstiilien valmistus ja tietämys on kadonnut Suomesta. Jukka Sipilä on huolissaan alan tulevaisuudesta, sillä alan asiantuntemus käy täällä vähiin. Tekstiili-insinöörejä ei enää kouluteta.

– Tekstiiliosaajia kuitenkin tarvitaan Suomessa tulevaisuudessakin. Joudumme nyt kouluttamaan itse osaajia alalle, Jukka Sipilä kertoo.

Foxassa uudet työntekijät tulevat taloon 4 kuukauden perehdyttämisohjelman kautta.

– Jokainen uusi työntekijä aloittaa laboratoriossamme. Sitä kautta hän saa perusymmärryksen tekstiileistä, Foxa Oy:n kehityspäällikkö Johanna Rämö mainitsee.

Yrityksessä on jouduttu myös miettimään niin kutsutun hiljaisen tiedon siirtoa. erityisesti nyt, kun yrityksen osakas ja kokenut tekstiilialan konkari Marjaana Naatula on jäänyt eläkkeelle.

Foxa Oy on perustettu jo 1991, mutta yritys oli Sipilän pöytälaatikossa, kunnes Finlayson Forssa meni konkurssiin 2008 marraskuussa. Kankailla oli kysyntää ja uudelle yritykselle tarve. Sipilä houkutteli Marjaana Naatulan mukaan ja Foxa Oy:n toiminta käynnistyi 2009. Siitä alkaen yritys on kasvanut tasaisella tahdilla ja kannattavasti. Nykyisin liikevaihto on noin 5,5 miljoonaa euroa ja henkilökuntaa on kaikkiaan 11 henkeä.

Yritys tavoittelee vahvaa kasvua ja tarkoituksena on laajentaa markkina-aluetta. Sipilän mukaan tekstiilialan tulevaisuus on teknisissä kankaissa ja älytekstiileissä.

Faktaa

Foxa Oy

  • Perustettu: 1991, toiminta käynnistyi varsinaisesti 2009
  • Liikevaihto: 5,5, M€
  • Työntekijöitä: 11
  • Toimiala: Tekstiilien tuotekehitys ja myynti
  • Vientitoiminta: Suoran viennin osuus liikevaihdosta on kolmannes, asiakkaita yli 20 maassa.