1.3.2018 klo 10:58
Uutinen

Forssalaisen DA-Groupin laitteita avaruuteen

Kaliforniasta viime torstaina avaruuteen laukaistussa satelliitissa on DA-Groupin suunnittelemia ja valmistamia tutkan alijärjestelmiä ja instrumentteja.

Espanjan puolustusministeriön kehittämän PAZ:n SAR-tutka tuottaa tietoa sekä puolustus- että siviiliorganisaatioiden käyttöön. PAZ on osa kolmen satelliitin kokonaisuutta yhdessä TerraSAR-X ja TanDEM-X -satelliittien kanssa, joihin DA-Group toimitti jo aiemmin alijärjestelmiä.

DA-Group suunnitteli ja valmisti PAZ-satelliittiin SAR-tutkan alijärjestelmiä ja instrumentteja vuosien 2009 – 2012 aikana.

– Avaruushankkeiden pitkä prosessiaika asettaa konsernin toiminnalle merkittäviä haasteita. DA-Groupilla on kuitenkin poikkeuksellisen kokonaisvaltainen osaaminen avaruuslaitteista, ja tuotantoprosessi laitteiden suunnittelusta testaukseen pystytään hoitamaan lähes kokonaan talon sisällä. Avaruusalalla laadunvalvonta on keskeisessä asemassa, toimitusjohtaja Sami Kotiniemi kertoo.

Tällä hetkellä DA-Group valmistaa osia kymmeneen eri satelliittiin mm. ESA:n satelliittien SAR-tutkaan toimitetaan täydelliset tutkasignaalin jakojärjestelmät. MetOp-SG -satelliitteihin toimitetaan vastaanottimet meteorologisiin ilmakehän mittauksiin.

Avaruusliiketoiminnan johtaja Petri Jukkala kertoo, että DA-Groupilla on erityistä osaamista ja ymmärrystä radioaaltoteknologiasta sekä mikroaalto- ja millimetriaaltoteknologioista. Suunnittelun lisäksi yritys hallitsee vaativan tarkkuusmekaniikan valmistuksen ja elektroniikka-asennuksen sekä toiminnalliset testaukset ja ympäristötestit.

DA-Group osti 2015 Sanoma-konsernin entisen painotalon Forssassa, jolloin avaruuselektroniikan komponenttien vaatiman puhdastilan koko voitiin nelinkertaistaa. Jukkala on tyytyväinen DA-Groupin uusiin toimitiloihin, jotka mahdollistavat nykyisten tilausten valmistamisen ongelmitta ja kasvunvaraa riittää vuosiksi eteenpäin.

Toiminnan pitkäjänteisyydestä kertovat tulevien satelliittien laukaisujen aikataulut. Ensimmäinen MetOp-SG -satelliitti laukaistaan vuonna 2021 ja viimeisin samasta satelliittiperheestä vuonna 2036.

– Laatuvaatimukset ovat äärettömän korkeat. Huoltokeikkoja yli 500 kilometrien korkeudessa maapalloa kiertäviin laitteisiin ei tehdä, Kotiniemi tähdentää.

DA-Group on onnistunut satelliittien ydinjärjestelmien toimituksissaan.

– Olemme pystyneet lunastamaan lupauksemme ja jatkuvasti kehittäneet valmiutta päästäksemme osaksi mittavien hankkeiden toimitusketjua. Olen erittäin ylpeä osaavasta huipputiimistämme.

Hämeen Yrityssanomat / JL
toimitus@hameenyrityssanomat.fi