Forssan Nuori Yrittäjä 2022 Janne Suominen, 32, luotsaa isänsä Jarin kanssa Laatu-JJ Rakennus Oy:tä.

Forssan Nuori Yrittäjä 2022 Janne Suominen, Laatu-JJ Rakennus Oy: ”Jos teet jonkun asian paremmin, helpommin tai nopeammin, perusta yritys”

Forssan nuoreksi yrittäjäksi 2022 valittu Janne Suominen pyörittää isänsä kanssa rakennusliikettä, minkä repertuaariin kuulu niin asunto- kuin toimitilarakentaminen. Toiminnassa panostetaan vahvasti toimivaan tilasuunnitteluun ja myös sisustussuunnitteluun. Palveluihin kuuluu myös remontointityöt ja erilaiset asennuspalvelut.

Jannen isä Jari Suominen perusti yrityksen vuonna 2010. Jannen suoritettua asepalveluksen vuonna 2011 isä kysyi pojalta: ”haluatko ostaa yrityksestä puolet?”. Janne vastasi heti myöntävästi ja yritystä on pyöritetty siitä lähtien yhdessä.
– Siinä vaiheessa toimimme vielä vuokravarastolta ja isän kellaritoimistolta käsin. Meillä oli jo silloin muutama työntekijä, muistelee Janne Suominen.

Jo alkuvuosina päätettiin, että halutaan erottua markkinoilla kokonaisvaltaisemmalla palvelulla. Nykyään yrittäjien mukaan pystytään toteuttamaan periaatteessa ”kaikki kivijalasta piipunhattuun”.

Rakennusprojekteja tehdään yrityksen kotipaikasta katsottuna noin 150 kilometrin säteellä. Isoista kasvukeskuksistakin on saatu hyvin töitä.
– Olen tyytyväinen siihen, että Janne on ottanut vanhoja asiakkuuksia haltuun ja itse olen pystynyt omaa työmäärääni ja rooliani pienentämään. Ailahtelevasta maailmantilanteesta huolimatta tarjouspyyntöjä on pöydällä ja urakoitakin saatu mukavasti, kertoo Jari Suominen.

Tärkeintä hyvät kontaktit ja luotettavat tekijät

Janne Suominen kertoo, että Laatu-JJ Rakennus Oy haluaa olla työnantajana perinteisen luotettava eli palkataan työntekijät aina itse eikä käytetä vuokratyövoimaa tai määräaikaisia sopimuksia.
– Sitoutuminen ja ammattiylpeys, ne ovat henkilökuntamme ja yrityksemme kantava voima, kehuu Janne.

Janne Suomisen mielestä yrittäminen Forssassa on osaltaan helppoa ja toisaalta vaikeaa. 11 vuotta sitten yrittäjyyden alkumetreillä hän ei tuntenut vielä ketään eikä ollut vakiintunutta kumppaniverkostoa.
– Tekemisen kautta on löytynyt omat luotettavat kanavat, kenen kanssa asioita hoidetaan. Kyllä se on paljon helpompaa tänä päivänä, huokaisee Janne.

Jannen mielestä yrittäjyydessä on tärkeää, että saa toteuttaa itseään jollain tavalla ja tuoda oman näkemyksensä mukaan yrityksen päätöksiin ja ratkaisuihin.
– Olen saanut paljon uusia kontakteja ja ystäviä tätä kautta. Yrittäminen on ollut palkitsevaa, mutta se on syntynyt todella kovalla työllä. Palkka tulee leipätyöstä, mutta yrityksen kehittäminen tehdään sen ulkopuolella ja venyttää työpäiviä. On toki haastetta sovittaa työ, oma elämä ja harrasteet sopivassa balanssissa, kuvailee Janne.

Janne suosittelee yrittämistä kaikille, joilla on riittävästi viitseliäisyyttä ja omaa tahtoa. Yrittäjäksi lähtemistä ei hänen mukaansa pidä pelätä.
– Edellytykset ovat vuosien varrella parantuneet ja siipiään voi kokeilla aluksi vaikka kevytyrittäjänä. Jos on selkeä idea tai tuntuu siltä, että pystyisi tekemään jonkun asian paremmin, helpommin tai nopeammin, kannattaa harkita yrityksen perustamista, suosittelee Janne.

FAKTAA

Laatu-JJ Rakennus Oy
Perustettu 2010
Kotipaikka: Forssa
Osakkaat: Janne Suominen ja Jari Suominen
Toimiala: Rakennusliike
Liikevaihto: 1,5 m€
Henkilöstö: 14