Esa Reikko, Tammelan Putkiasennus Oy, valittiin Forssan seudun nuoreksi yrittäjäksi 2023. Palkinto luovutettiin 9.9. Eerikkilässä järjestetyssä seudullisessa yrittäjäjuhlassa.
9.9.2023 klo 19:09
Uutinen

Forssan seudun nuori yrittäjä 2023 Esa Reikko – ”Parempi kokeilla, että myöhemmin ei kadu”

Esa Reikko tunnustaa olleensa koulusta lähtien enemmän käytännön tekijä kuin teorioiden pänttääjä.

– LVI oli erikoisala, joka sopi minulle parhaiten. Se vaikutti jo etukäteen mielenkiintoiselta ja monipuoliselta. Käsillä tekeminen on minun juttuni, Forssan seudun nuori yrittäjä Esa Reikko muistelee peruskoulun jälkeistä opintopolkuaan.

Nuori yrittäjä arvostaa koulutusta, mutta vahvistaa vanhan kansan viisauden ”työ tekijäänsä opettaa”.

– Ammattikoulusta sain perusteet ja sen jälkeen olin jyvällä tästä työstä. Varsinainen ammattilaisuuteen kasvaminen alkoi työtä tekemällä koulun jälkeen. Ja tuo oppiminen vaan jatkuu, joka päivä oppii jotain uutta.

Reikko oli parilla paikallisella yrityksellä töissä seitsemän vuotta, ennen omaa yrittäjäpolun alkua. Työvuosien ja vastuun kasvaessa suhtautuminen omaan tekemiseen muuttui.

– Aloin yhä enemmän kantaa vastuuta omasta tekemisestä ja työn tuottavuudesta. Tein töitä hyvin yrittäjämäisesti ilman yrittäjävastuuta. Sen havainnon jälkeen aloin tuumailemaan, että tässä pärjäisi itsekin. Ajatus kolkutteli mielessä pari kolme vuotta, ennen lopullista päätöstä ryhtyä yrittäjäksi.

Neljän vuoden kasvupyrähdys

Reikon tavoite oli aluksi työllistää itsensä ja saada elanto omasta työstään. Lähipiiri tuki ratkaisua, mutta sen ulkopuolelta tuli myös epäilyä ja ihmetteleviä kommentteja varmasta työstä siirtymisestä epävarmuutta tarjoavaksi yrittäjäksi. Reikkoa epäilyt eivät hidastaneet. Hän oli päättänyt, että on parempi kokeilla haluamaansa asiaa, kuin katua tekemättä jättämistä myöhemmin.

– Äkkiä se kalenteri oli täynnä ja painoin pitkää päivää. Sisällä olevat tilaukset ja terve talous helpottivat ensimmäisen työntekijän palkkausta. Varsinkin, kun sopiva henkilö sattui löytymään lähistöltä.

Tammelan Putkiasennus Oy on kasvanut neljässä vuodessa viiden työntekijän ja 1,6 miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi yritykseksi. LVI-töitä on uudiskohteista korjausrakentamiseen ja niiden rinnalla palettia täydentävät äkillisten vikojen ja ongelmien ratkaisu. Juuri tästä monipuolisuudesta syntyy yrityksen kilpailuetu. Samalla se tuo kestävyyttä rakennusalaa koettelevaan vahvaan suhdannekuoppaan.

– Uudiskohteiden määrä on vähentynyt. Toisaalta suuri osa töistä on korjausrakentamista. Yhteinen nimittäjä on putkityöt, mutta eteen tulee kokonaisuuksia, joissa vaaditaan rakennustöitä, kaivuutöitä, sähkötöitä tai muuta ongelmanratkaisua. Me hoidamme ne kokonaisuutena ja se erottaa meidät suuresta osasta alan toimijoista, Reikko toteaa.

Yrittäjä katsoo luottavaisena suhdanteiden yli. Forssan Sortohaan alueelle on rakenteilla 600 m² halli, johon oma yritystoiminta siirtyy 2024. Puolet tiloista tullaan vuokraamaan muille yrityksille.

Onnistumisia ja tasapainoa

Kolmekymppisellä Reikolla on takana viitisen vuotta yrittäjyyttä. Hän myöntää, että siihen on mahtunut paljon kiirettä ja paljon työtä. Mutta päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus.

– Kaikki ei ole jäänyt pelkäksi yrittämiseksi, monessa asiassa on onnistuttukin. En usko, että yritystoiminta on tuurista kiinni. Se vaatii ajatusta ja sitä täytyy haluta.

Reikko hakee tasapainoa yrittämiseen liikunnasta ja perheestä.

– Kuntosalilla olen pyrkinyt käymään säännöllisesti, koska se parantaa jaksamista. Perheen kanssa haluan järjestää aikaa. Koti on lähellä näitä työmaita, joten maisemanvaihto auttaa. Silloin suuntana on vene ja kesäinen saaristo, Reikko sanoo.

Tammelan Putkiasennus Oy

Forssan seudun nuoriyrittäjä 2023
Toimiala: Lämpö-, vesijohto- ja ilmastointiasennus
Perustettu: 2018
Yrittäjä: Esa Reikko
työntekijöitä: 5
liikevaihto 2022: 1,6 M€
toimialue: Forssan seutu