Näköalapaikalla. Top Installationin Marko ja Mikko Ranta asentavat Turun telakalla sisustuksia suuriin risteilyaluksiin.
29.10.2022 klo 20:00
Uutinen

Forssan Vuoden Yrittäjät Mikko ja Marko Ranta, Top Installation Oy: Täsmällisesti telakalla, alihankintaa myötätuulessa

Kun artistin tai bändin sanotaan olevan telakalla, he ovat jääneet tauolle. Forssan Vuoden Yrittäjiksi 2022 valitut Top Installation Oy:n veljekset Mikko ja Marko Ranta ovat taasen yrittäjiä, joille telakka tarkoittaa tiivistä työtä ja tuloksellista toimintaa.

Forssalainen Top Installation Oy tuottaa alihankintana telakkateollisuudelle rakennus- ja sisustusurakoita suurille risteilyaluksille. Työkohteita ovat muassa matkustajien ja miehistön hytit, yleiset tilat ja hyttien kokoonpanot.

Yritys perustettiin vuonna 1999 telakkateollisuuden kasvavissa tarpeissa. Veljekset lähtivät yritykseen mukaan ensin työntekijänä ja eri vaiheiden seurauksena he ryhtyivät Top Installationin yrittäjiksi vuonna 2005. Vastuut on jaettu niin, että Mikko Ranta on toimitusjohtaja ja Marko Ranta tuotantojohtaja.

Tällä hetkellä työskennellään 54 henkilön voimin, joista omaa vakinaista henkilökuntaa on 12. Moni heistä on ollut mukana jo perustamisesta lähtien. Tänä vuonna liikevaihto kasvaa hieman edellisvuodesta, noin 3 miljoonaan euroon.
– Suurin toimeksiantajamme on Meyerin telakka Turussa, jolle olemme tehneet suoria alihankintaurakoita useamman vuoden. Omistaja on saksalainen ja laivan tilaaja on italialainen, mutta työkielenä käytämme englantia, kertoo Mikko.

Kun töitä tehdään kansainvälisille asiakkaille, näkyy se myös työntekijäkaartissa. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee 7 eri kansallisuutta. Se tuo oman mukavan vivahteensa jokapäiväiseen työskentelyyn.

Enemmän nousevaa kuin laskevaa aurinkoa

Yrittäjäveljekset toteavat huumorin pilke silmäkulmassa, että yrittäjän elämässä on ”joskus vähemmän vastoinkäymisiä, joskus vähän enemmän”. Marko Ranta suosittelee yrittäjyyttä kaikille, jotka haluavat toimia laajemmin ja vastuullisemmin kuin palkallisena työntekijänä.
– Aina on mentävä eteenpäin… ja uskottava omaan tekemiseensä, kommentoivat yrittäjät samaan lauseeseen kuin toistensa ajatuksia lukien.

Toimitusten pitävien aikataulujen ja laadun takia on saavutettu vahva luottamus asiakaskunnassa. Edullinen hinta ei ole heille määräävin kilpailutekijä.
– Telakkateollisuudesta puhuttiin kymmenen vuotta sitten auringonlaskun alana ja muutama vuosi sitten kaikki halusivat sinne mukaan. Me olemme investoineet yleensä aina silloin, kun muut ovat lähdössä pois, valottaa Mikko.

Yrittäjien oma työ on vahvasti laskemista, aikatauluttamista, työn etenemisen valvomista ja asioiden sopimista. Työntekijät ja yhteistyökumppanit hoitavat rakennus- ja asennustyöt luotettavasti.
– Mitään kauluspaitatyötä ei tämä meille omistajillekaan ole. Työmaalla ollaan mukana ja tarvittaessa tietokoneen takaa tartutaan porakoneeseen, toteaa Marko.

Vaikka suurin osa työmaata on tällä hetkellä Turussa ja kansainvälisten asiakkaiden luona, veljekset myöntävät olevansa syntyperäisiä ja pesunkestäviä Forssalaisia.
– Turun seudullakin olemme asumista kokeilleet, mutta sydän palaa aina Forssaan. Arvostamme suuresti saamaamme yrittäjäpalkintoa. Uskomme sen avaavan meillekin uusia ovia Forssan seudulla ja yrittäjäyhteisössä.

Visioita onkin jo Forssan alueella alettu pyörittelemään, joista ensimmäiset saattavatkin toteutua jo ensi vuoden puolella, toteavat yrittäjäveljekset.
– Se, että yrityksen johdossa toimivat veljekset, näemme vain positiivisena asiana, ainakin meidän kohdalla. Ajatusmaailmamme kohtaavat hyvin, niin yrityksen kuin töiden päätöksissä.

FAKTAA

Top Installation Oy
Vaulammintie 414, Jokioinen
Kotipaikka: Loimaa
Perustettu: 1999
Omistajat: Mikko Ranta ja Marko Ranta (vuodesta 2005)
Liikevaihto: 3 m€
Henkilöstö: 12