Jani Laitinen myy kannabista Thaimaassa
Jani Laitinen tekee bisnestä kannabiksella Bangkokissa.
19.10.2022 klo 10:00
Uutinen

”Haistoin rahantekomahdollisuuden” – Kun Thaimaa vapautti kannabiksen myynnin, Jani Laitinen perusti liikkeen Bangkokin keskustaan

Jani Laitinen tarttui Thaimaan lakimuutoksen tuomiin mahdollisuuksiin ja avasi kannabista myyvän liikkeen Bangkokissa.

Thaimaa laillisti kannabiksen myynnin viime kesäkuussa. Tuolloin markkinoinnin johtotehtävissä ollut Jani Laitinen teki etätöitä Bangkokissa suomalaiselle leipomoalan työnantajalle.

– Haistoin lakimuutoksessa rahantekomahdollisuuden, Laitinen kertoo. Nyt hän pyörittää liikettä, joka myy kannabista.

Thaimaan suunnanmuutos kannabislainsäädännössä on merkittävä, sillä aikaisemmin maan huumausainelainsäädäntö on ollut yksi maailman tiukimmista.

Kesäkuun lakimuutoksen jälkeen kannabista saa myydä, mutta käyttöä halutaan edelleen suitsia. Elokuussa uutistoimisto Reutersille asiaa kommentoineen thaiministerin mukaan kannabista pitäisi käyttää vain lääkkeenä. Kannabiskaupan paikallisesta laillistamisesta hallitus toivoo piristysruisketta maataloudelle ja turismille, mutta niin sanottuja ”pössyttelijäturisteja” ei toivoteta jatkossakaan tervetulleeksi maahan.

Laitinen myöntää, ettei maan lainsäädäntö ole yksiselitteinen. Aluksi viestintä lakimuutoksesta oli sekavaa. Kannabiksen käyttö on sallittua, mutta sitä ei saisi poltella julkisesti.

– Jos pössyttelet pääkadulla, joku voi kutsua poliisin paikalle. Poliisilla on valtuudet antaa sakot. Jos polttelusta jää kiinni useamman kerran, siitä voi tulla tuomio.

Tällaisia tapauksia ei ole vielä kantautunut Laitisen tietoon.

Bisnes pystyyn pikaisella aikataululla

Laitinen aloitti liiketoiminnan suunnittelun heinäkuun puolivälissä. Kaksi kuukautta myöhemmin hänellä ja yhtiökumppaneilla oli valmis liiketila Bangkokin keskustassa. Mukana on hänen lisäkseen yksi suomalainen, muutama saksalainen ja yksi thaimaalainen. Maan lainsäädännön mukaan 51 prosenttia yrityksen osakekannasta on oltava Thaimaan kansalaisella.

– Thaimaalaiset päättäjät eivät halua, että tälle alalle tulee yrittäjiä ympäri maailmaa. Käytännössä halutaan välttää isojen amerikkalaisten yritysten tulo ja antaa paikallisille mahdollisuus hyötyä, Laitinen kertoo.

Hän itse on satunnainen kannabiksen käyttäjä.

– Olen lukenut paljon positiivisia asioita kannabiksen terveyshyödyistä. Aikoinaan opiskelin Amsterdamissa ja siellä tuli vähän käytettyä. Kun Thaimaan lainsäädäntö muuttui, ajattelin, miksen lähtisi kokeilemaan myyntiä. Näpyttelin liiketoimintasuunnitelman parissa viikossa ja homma lähti pyörimään.

Yritysten välinen kauppa vaatii lisenssin

Kannabiskukan myyminen liikkeestä yksityisasiakkaille ei vaadi tällä hetkellä lupaa. Laitisen mukaan kaupantekoa voi verrata perunan myymiseen. Lupa tarvitaan, jos kannabista kasvatetaan myyntiin tai kotikäyttöön. Kotikasvattajan on rekisteröitävä kasvi tähän tarkoitetulla nettisivulla.

Yritysten välinen myynti edellyttää lisenssin. Sellaista Laitisenkin yritys on anonut, jotta laajempi myynti olisi mahdollista.

– Tällä hetkellä lainsäädäntö ei anna mahdollisuutta myydä prosessoituja kannabistuotteita kuten öljyjä, vaporisaattoreita ja kannabiskakkuja. Niiden THC-pitoisuus on rajattu 0,2:een, Laitinen kertoo.

THC (delta-9-tetrahydrokannabinoli) on kannabiskasvin sisältämä psykoaktiivinen yhdiste, joka luokitellaan orgaanisiin kemikaaleihin.

”Liikkeitä avataan joka viikko lisää”

Kesällä moni paikallinen ja turisti oli ihmeissään osin epäselvästä kannabislainsäädännöstä. Hallituksen piti tarkentaa pykäliä syyskuussa, mutta mitään ei ole vielä kuulunut.

”Pelkästään Bangkokissa on noin 150 liikettä. Niitä avataan joka viikko lisää.”

Jani Laitinen

Laitisen mukaan kannabisliikkeitä avautuu nyt joka puolelle.

– Pelkästään Bangkokissa on noin 150 liikettä. Niitä avataan joka viikko lisää. 

Suomalaisyrittäjän liike sijaitsee kahdessa kerroksessa. Katutasolla on donitsiliike, jossa myydään kahvilatuotteita. Kun asiakas kävelee kahvilan läpi ja nousee portaita pitkin toiseen kerrokseen, hänelle avautuu kokonaan eri maailma.

– Toisen kerroksen kannabisliikkeessä asiakkaalla on mahdollisuus jäädä istumaan ja polttelemaan. Olemme rakentaneet sitä varten loungen.

Tähän mennessä asiakkaita on ollut laidasta laitaan. Heitä tulee muun muassa viereisestä hotellista. Osa tulee kahvilaan ja huomaa vasta sisällä, että yläkerrassa myydään kannabista.

– Moni jää ottamaan kuvia, joku ostaa. Joidenkin perheiden vanhemmat jättävät lapset alakerran kahvilaan työntekijöiden vahdittaviksi ja tulevat käymään yläkerrassa.

Thaimaan nykyisen lain mukaan kannabista saa myydä 20 vuotta täyttäneille. Laitisen myymälässä henkilöpaperit tarkastetaan jo alakerrassa.

Kannabisliike ei ole Laitisen ainoa bisnes Bangkokissa. Hän on mukana myös huonekaluja myyvässä yrityksessä sekä toisessa kahvilassa. 

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että kannabisbisnes kannattaa varsin hyvin. Joka päivä tulee enemmän ja enemmän asiakkaita, vaikka emme ole tehneet minkäänlaista markkinointia.

Pauli Reinikainen