Yrittäjä Salla Juurakko oli tyytyväinen nuorten yrittäjien mentorointiohjelmaan. Kuva: Salla Juurakko
30.1.2024 klo 06:51
Uutinen

Haku nuorten yrittäjien mentorointiohjelmaan auki – ”Mentori toimi yritykseni terapeuttina, kun kävin samaan aikaan läpi henkilökohtaista kriisiä”

Suomen Yrittäjien ja Boardmanin järjestämään nuorten yrittäjien mentorointiohjelmaan voi hakea 19. helmikuuta saakka.

Yrittäjä Salla Juurakko, 32, osallistui Suomen Yrittäjien ja Boardmanin järjestämään nuorten yrittäjien mentorointiohjelmaan viime vuonna. Juurakon kolme vuotta sitten perustama Pirske Suunnittelutoimisto tekee orgaanista ja maksettua somemarkkinointia sekä digisisältöjä.

Kun mentorointi alkoi, sekä Juurakon yksityiselämä että yritys olivat kriisissä.

–  Henkilökohtaisessa elämässäni avioliitossani oli tapahtunut isompi kriisi. Se vaikutti työhyvinvointiin. Kävin terapeutilla, joka keskittyi minuun ihmisenä tietenkin ja yksityiselämääni. Mentori toimi tavallaan yritykseni terapeuttina, auttoi siinä miten yritys pääsee yli siitä kaikesta mitä itse olin joutunut käymään läpi, Juurakko kertoo.

Juurakko pelkäsi jopa yrityksensä kaatumista.

– Minulla oli hirveä stressi ja pelkäsin, että koko bisnes kaatuu, kun samaan aikaan oli energiakriisi ja inflaatio, eikä kukaan oikein halunnut panostaa markkinointiin. Mentorini kertoi, että isotkin yritykset kärsivät nyt samoista haasteista ja se sai minut tuntemaan, että en ole ongelmien kanssa yksin.

Mentori auttoi näkemään isomman kuvan

Juurakon mentorina toimi Anna Porvari, joka on mainostoimisto Kuubin toimitusjohtaja.

Tapaamiset mentorin kanssa olivat kuukausittaisia ja kestivät vuoden. Mentorointi oli Juurakon mukaan intensiivinen prosessi.

– Aina tietenkin toivoo, että se jatkuisi pidempäänkin, mutta vuosi oli aika, johon oli helppo sitoutua, Juurakko sanoo.

Mentori auttoi eteenpäin, jos Juurakko esimerkiksi takertui liiaksi yksityiskohtiin.

– Sain paljon konkreettisia vinkkejä siitä mitä pitää tehdä, jos jäin jumiin lillukan varsiin. Anna näki ison kuvan ja sanoi, että tähän ei kannata jäädä roikkumaan, vaan nyt mennään eteenpäin.

Juurakko ja Porvari tapasivat kasvotusten kahvila Bruket Caféssa Helsingin Kalliossa, mutta yhtälailla mentorointitapaamiset olisi voitu järjestää etänä.

– Oli jotenkin helppoa nähdä livenä, koska asuimme molemmat Helsingissä. Koin, että saan live-tapaamisista enemmän irti.

Mentoroinnista oli paljon konkreettista hyötyä

Nyt yrityksellä menee hyvin ja Juurakko kertoo, että on voinut maksaa itselleen palkkaa jopa 4 000 euroa kuukaudessa, kun vielä vuosi sitten hän ei pystynyt maksamaan itselleen lainkaan palkkaa.

Yksi konkreettinen apu, jonka Juurakko sai, oli tuki yrittäjille suunnattujen verkkokurssien perustamiseen. Kurssit ovat nyt vetäneet hyvin yrittäjäasiakkaita. Kustannus markkinoinnin opiskelusta on ollut heille Pirskeen tarjoamaa yksityistä suunnitteluapua alempi.

Juurakko on edelleen myös naimisissa. Hän toimii aktiivisesti Suomen Yrittäjissä ja on Helsingin nuorten yrittäjien puheenjohtaja ja Helsingin Yrittäjien hallituksen jäsen.

Näin haet mukaan mentorointiohjelmaan

Voit hakea mukaan nuorten yrittäjien mentorointiohjelmaan täyttämällä tämä lomake viimeistään 19.2.2024. Ohjelmaan otetaan mukaan 30 ensiksi ilmoittautunutta nuorta yrittäjää. Osallistujan tulee olla maksimissaan 36-vuotias ja Suomen Yrittäjien jäsen. Mentorointiohjelma on täysin maksuton.

Suomen Yrittäjät on järjestänyt Nuorten yrittäjien mentorointiohjelmaa vuodesta 2017 lähtien yhdessä Boardmanin kanssa.

– Ohjelma on suunnattu kaikille nuorille yrittäjille, jotka kaipaavat apua, tukea tai kannustusta oman yritystoiminnan kehittämiseen, sanoo verkostopäällikkö Kristiina Nyholm Suomen Yrittäjistä.

Ohjelmassa mentoroinnista vastaavat kokeneemmat Boardman-verkostoon kuuluvat henkilöt.  Hakeminen tapahtuu käytännössä niin, että yrittäjä täyttää hakemuslomakkeen, jossa kertoo itsestään, toiveistaan ja tavoitteistaan. Samaan aikaan Boardman hakee omasta verkostostaan mentoriksi haluavia mukaan ohjelmaan.

–  Hakemusten saavuttua yritämme löytää mahdollisimman hyvin yhteen sopivan mentorointiparit. Mukaan otetaan 30 nuorta yrittäjää.

Ohjelmaan osallistuneen Juurakon mielestä SY ja Boardman olivat onnistuneet oikeiden mentoriparien löytämisessä erinomaisesti.

– Suomen Yrittäjien ja Boardmanin taholta oli tehty tosi hyvää työtä ja mätsätty oikeita mentoreita ja mentoroitavia keskenään, niin, että mentorilla oli paljon annettavaa, Juurakko sanoo.

Nyholmin mukaan osallistujilta saatu palaute on ollut erittäin hyvää.

–  Haluamme tarjota nuorille jäsenyrittäjillemme mahdollisuuden saada apua haasteisiin ja tukea yrityksen kehittämiseen. Olemme saaneet aiemmilta vuosilta mentorointiohjelmasta erittäin hyvää palautetta ja mieluusti jatkamme mentorointiohjelman järjestämistä myös vuonna 2024. Koulutus on täysin maksuton.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen