18.6.2024 klo 13:00
Uutinen

Halkilahden yrittäjäpariskunta innostui historiallisesta Rikalanmäen miljööstä – ”Ensimmäinen yö meni pyöriskellessä”

Rikalanmäen historia ja Chaîne des Rôtisseurs kilvellä palkittu ravintola Rikalan Krouvi houkuttelevat kesävierailijoita Saloon.

On kesäkuun kolmastoista päivä. Sää on ehkä ajankohtaan nähden viileä, mutta samalla kaikki ympärillä on vielä kauniin vihreää. Sen huomaa erityisesti täällä Halikossa Rikalanmäellä luonnon keskellä. Mäen päällä häämöttävät Rikalanmäen vuosisatoja vanhat rakennukset, jotka huokuvat historian havinaa. Jos matkaisimme ajassa vuosituhansia taaksepäin, olisivat maisemat ympärillämme hyvin erilaiset. Olisimme meren äärellä.

Saapuessa Rikalanmäen pihapiiriin historiallinen tunnelma tiivistyy entisestään. Tällä paikalla on tapahtunut monen moista ja kaikkea tuskin ovat historioitsijat vieläkään pystyneet selvittämään. Paikalla ovat asuneet ja työskennelleet erilaiset ihmiset osana vuosituhansia jatkuvaa ketjua. Nyt osa tuota jatkumoa ovat yrittäjät Eija ja Mikko Halkilahti, Rikalanmäen rakennusten nykyiset omistajat.

Halkilahden yrittäjäpariskunta jakaa yhteisen rakkauden historiaa ja vanhoja rakennuksia kohtaan. Juuri tuo rakkaus ja kiinnostus sai tammikuussa vuonna 2020 kaksikon tekemään ratkaisun, joka vaati myös rohkeutta.

– Joulukuussa 2019 kuulimme, että Rikalanmäki on tulossa myyntiin. Heti uuden vuoden alussa jätimme paikasta tarjouksen, jonka pesänhoitajat hyväksyivät. Kyllä siinä ensimmäinen yö (hyväksynnän jälkeen) meni pyöriskellessä ja miettiessä, että mitä tuli tehtyä, taustoittaa Mikko Halkilahti.

Tänä päivänä Rikalanmäki ei ole vain mäki upealla historialla, vaan myös paikka ilolle, juhlalle, kulttuurille ja ruokanautinnoille. Muinaismäellä järjestetään muun muassa häitä, yritysjuhlia ja muita tapahtumia. Yhdessä vanhoista rakennuksista toimii Chaîne des Rôtisseurs kilvellä palkittu ravintola Rikalan Krouvi, jonka Halkilahdet omistavat yhdessä Tamás Kovàcs-Baloghin kanssa.

Ravintolatoiminta ei ollut kuitenkaan itsestään selvyys, eikä osa yrittäjien alkuperäistä suunnitelmaa.

– Kun ostimme Rikalanmäen rakennukset Mikon kanssa, suunnitelmamme oli vuokrata paikkaa juhla- ja tapahtumakäyttöön. Aloimme kuitenkin nähdä paikassa potentiaalia muuhunkin, ja tarjosimme mahdollisuutta ystävällemme Tamásille, joka oli pitkään haaveillut omasta ravintolasta. Hänen suostuessaan alkuperäinen ajatuksemme mahdollisesta kesäkahvilasta ryöpsähti isommaksi, Eija toteaa.

“Joka kesäinen haasteemme on kokkihaaste. Tänä vuonna pelastuksemme on ollut kansainvälinen rekrytointi.”

Halkilahden yrittäjäpariskunta

Gicelin-miekka ja muita muinaislöytöjä

Niin kuin todettu, on paikka historiallisesti merkittävä. Tieto paikan upeasta historiasta alkoi valjeta vasta 1900-luvun puolessa välissä, kun paikallinen tilallinen onnistui osumaan lapiollaan tuhansia vuosia vanhaan miekkaan. Hieman lisää kaivettuaan tuli esiin kaksi miekkaa lisää.

– Vielä samana päivänä museovirastosta saavuttiin paikalle toteamaan, että kyseessä on Suomen yksi merkittävimmistä rautakautisista löydöistä, kertoo Eija Halkilahti ja samalla viittoo vitriiniin, jossa välkkyy hopeisen värinen miekka.

Ravintolakävijälle Rikalan Krouvi ei ole elämys vain sen maittavan ruuan vuoksi, vaan myös kulttuurillisessa mielessä. Odottaessa ruuan saapumista voi vierailija käydä lukemassa mielenkiintoisen tarinan mäeltä löytyneestä Gicelin-miekasta, josta on näytillä myös ammattilaisten mukaan taitavasti tehty kopio.

On selvää, että museovirastoa kiinnostaa edelleen, mitä alueella tehdään. Onhan miekkojen lisäksi mäeltä löytynyt monenlaista muutakin muinaista tavaraa kankaista koruihin. Halkilahden pariskunnan liiketoimintaa eivät museoviraston toimet ole kuitenkaan juurikaan häirinneet, sillä tieto rajoitteista oli yrittäjille jo tiedossa ostohetkellä. Lisäksi merkittävimmät rajoitukset liittyvät rakennuksien ulkoasuun, eivät sisätiloihin.

– Olemme uusineet ravintolan keittiön ja muutenkin tilat täyttävät kaikki modernit edellytykset. Pystymme järjestämään täällä juhlia ja pitämään ravintolaa auki halutessamme ympäri vuoden. Toki kovimmilla pakkasilla tilanne on hieman eri, yrittäjät kertovat.

Kokkipulaan ratkaisuja ulkomailta

Nimen Rikala uskotaan aikoinaan syntyneen siitä, että paikkaa asustivat keskimääräistä varakkaammat ja rikkaammat ihmiset. Niin kuin eivät vuosituhansien takaiset ihmiset, varakkaat tai vähemmän äveriäät, eivät myöskään Halkilahdet ole täysin ilman ongelmitta Rikalanmäkeä asuttaneet. Modernin ajan haasteet ravintolatyöntekijöiden saatavuudesta ovat saaneet yrittäjäpariskunnan ajoittain helisemään. Tänä vuonna ratkaisua lähdettiin hakemaan ulkomaalaisesta työvoimasta.

– Joka kesäinen haasteemme on kokkihaaste. Tänä vuonna pelastuksemme on ollut kansainvälinen rekrytointi. Keittiömme on kansainvälinen ja työkieli englanti.

Sen sijaan salin puolelle riittää vielä suomalaisia työntekijöitä, niin sanottuja entisiä kesätyttöjä, joista Rikalanmäen yrittäjät ovat koulineet vuosien aikana upeita osaavia ammattilaisia.

– Olemme kouluttaneet heidät juuri meidän näköiseen tekemiseen, jossa halutaan korostaa hyvää palvelua ja aurinkoisuutta. He ovat kultaakin arvokkaampia tekijöitä ja saavat jatkuvasti todella hyvää palautetta.

Rohkeasti, mutta järki päässä

Yhteenvetona voidaan todeta, että Eija ja Mikko Halkilahti ovat rohkea ja aikaansaava yrittäjäpariskunta. Tähän mennessä he ovat yhdessä Rikalanmäen yritystoimintojen lisäksi ehtineet tähän mennessä yrittää niin juhlapalveluiden parissa Mikon sukutilalla Haukkalassa, harjoittaa maanviljelystä sekä myymään perinnemaaleja tilan yhteydessä.

Hyvästä delegoinnista ja selkeistä työnjaoista huolimatta on kalenteri melko lailla täynnä eikä Halkilahdilla ole näköpiirissä nyt uusia projekteja.

– Ja sitten minulla on tämä toinen työ opettajana, Eija Halkilahti yllättää.

Halkilahdet seuraavat aktiivisesti ympäröivän maailman tilannetta ja osaavat pelata pelikorttinsa oikein. Muun muassa tästä syystä Eija kertoo säilyttäneensä yrittäjyyden ohella virkansa paikallisessa koulussa.

– Rohkeudesta huolimatta meillä on yrittäjinä aina järki päässä. Haluamme aina turvata myös oman toimeentulomme.

Kuvat: Rikalanmäki

Inkeri Sundberg