25.10.2022 klo 10:47
Uutinen

Halu parantaa maailmaa teki Niina Kestistä palkitun yrittäjän

Ruskolainen Niina Kesti toimii Poistoa Oy:n valovoimaisena yrittäjäkasvona. Hän uskoo hyvään johtamiseen, periksiantamattomuuteen ja huumoriin.

Poistoa Oy on Suomen suurin homesiivoukseen keskittynyt yritys, joka palkittiin 8.10. järjestetyssä Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa vuoden varsinaissuomalaisena yrityksenä.

Vaikka gaalapöly on haastatteluhetkellä jo laskeutunut, Niina Kesti iloitsee siitä, että puhelin on soinut ja sähköposti sekä sosiaalisen median kanavat täyttyneet onnittelu- ja muista viesteistä.

– On tosi hienoa huomata, että yrittäjät ovat aidosti onnellisia toisen puolesta ja onnittelevat. Minkäänlaista kateutta ei tästä porukasta löydy – se on tosi mahtavaa, Kesti sanoo.

Hän uskoo palkinnon tuoman huomion poikivan myös liiketoiminnallista hyötyä.

Maailmaa muuttamassa

Turussa sijaitseva Poistoa perustettiin vuonna 2013. Niina Kestin lisäksi yritystä oli pystyttämässä veli Simo Juurinen.

Aikaisempaa yrittäjyyskokemusta Niina Kestillä ei ollut. Ennen yrittäjyyttä hän työskenteli pitkään kiinteistöalalla ja viimeisenä isossa siivousalan yrityksessä, missä hän vastasi vaativista siivoustöistä.

– Sisäilmaongelmat ja esimerkiksi niistä kouluissa kärsivät lapset alkoivat nousta esiin mediassa ja meille tuli olo, että jonkunhan näitä täytyy lähteä hoitamaan – emme voi sanoa, ettei onnistu. Halusin myös parantaa maailmaa, yrittäjä Niina Kesti kertoo.

Yritykseen saatiin mukaan kolmaskin sisarus. Toiminnan kasvu on yllättänyt jopa yrittäjät itse. Poistoa on kasvanut kymmenessä vuodessa yli sata henkeä työllistäväksi yritykseksi, jonka liikevaihto on noin 3 miljoonaa euroa. Yritys tekee merkittävää yhteistyötä mm. eri korkeakoulujen kanssa ja hyödyntää paljon alan tutkimusta.

Poistoa on muun muassa pystyttänyt toimitiloihinsa Turkuun linjaston, jossa voidaan puhdistaa homeelle altistuneita huonekaluja ja taide-esineitä.

Poistoa Oy:n erikoisalaa ovat vaativammat homesiivoukset.

– Erikoisimpia puhdistettuja esineitä ovat varmaankin Akseli Gallen-Kallelan maalaus ja täytetty susi. Tekemisen mittakaava on matkan varrella muuttunut: muistan, kun yrityksen alkuaikoina yksi ensimmäisiä suunnitelmia, joita tein, oli noin kilometrin pituisen arkiston puhdistaminen. Se tuntui silloin isolta ja vaikealta hommalta. Nyt nämä ovat juuri niitä kivoja pikku juttuja, joita on välillä mukava tehdä, Niina Kesti kuvaa.

Hänestä huokuu aurinkoisuus ja positiivisuus. Hän kuvaa itseään periksiantamattomaksi ja määrätietoiseksi. Kun tulevaisuuden suunnitelmia on Poistoassa tehty, niitä kohti on menty sata lasissa.

– Olen kyllä kova tekemään töitä. Kun saavuin taannoin työpaikalle, navigaattorini totesi minulle että ”olet saapunut kotiisi”. Ehkä se kertoo jotain, Kesti nauraa.

Hän kuitenkin korostaa, että yrittämisen vastapainona tarvitaan hyvää mielenhallintaa, eikä huumoria saa unohtaa. Työtä ja vapaa-aikaa hän tasapainottaa muun muassa meren ja luonnon äärellä Paraisten-mökillä, nyt jo aikuisten lasten kanssa sekä ystäviä tapaamalla.

– Pidän tosi tärkeänä, että naiset voivat yrittää ja sovittaa yhteen samalla perhe-elämää. Nuorin lapseni oli 9-vuotias, kun aloitimme. Olin kolmen lapsen yksinhuoltaja – ei se aina helppoa ollut, Kesti sanoo.

Mitä hän sanoisi yritystä perustavalle Niinalle nyt?

– Ole vaan rohkeampi ja luota itseesi. Ei kannata ihan niin paljon etukäteen murehtia asioita: tuleeko asiakkaita ja ovatko he tyytyväisiä. Asiat järjestyvät.

Johtaminen tärkeää

Niina Kestin mukaan parasta yrittämisessä on Poistoan toimialalla se, että työn ohessa pääsee näkemään monenlaiset muut toimialat ja elämänkaaren synnytyssairaalasta hautaustoimistoihin.  Muiden tekemisestä voi ottaa oppia oman toiminnan kehittämiseen.

– Kivointa ja tärkeintä ovat kuitenkin asiakkaat ja meidän loistavat työntekijät. Haastavinta yrittäjänä taas on ollut sopeutua maailman muutoksiin, eli ensin koronaan ja nyt Ukrainan sotaan liittyviin asioihin. Me Poistoalle keskitymme paljon mielen hyvinvointiin. Työ ei voi olla vain selviytymistä koko ajan.

Hänen mukaansa erityisesti tässä ajassa on tärkeää nostaa esille hyvä johtaminen ja ihmisten huomioiminen.

– Johtaminen on muuttunut eri sukupolvien osalta ja yritysten pitäisi panostaa asiaan entistä enemmän. Henkilöstön hyvinvointiin panostaminen on myös muuttanut muotoaan ja eri henkilöt kokevat asioita eri tavalla. Yksilön johtaminen ja hyvinvointi ovat edellytys menestymiselle, Niina Kesti sanoo.

Tulevaisuuteen Niina Kesti ja Poistoa suuntaavat kuitenkin positiivisin mielin. Uusia palvelutuotteita kehitetään esimerkiksi, kun muuttuneen lainsäädännön myötä kova puupöly ja kvartsipöly luokitellaan syöpävaarallisiksi aineiksi. Jonkun ne on poistettava.

– Yrittäjänä menestymiseen tarvitaan luovuutta – kykyä uudistua ja viedä omaa liiketoimintaa eteenpäin haastavienkin aikojen keskellä. On pystyttävä kyseenalaistamaan totutut toimintatavat ja tarkastelemaan asioita täysin uusista perspektiiveistä.

Suvi Uusitalo-Sirén