10.6.2018 klo 07:02
Uutinen

”Haluamme kasvattaa ihmisiä vastuullisiin paikkoihin” – näin joensuulaisista ravintolayrittäjistä tuli kymmenien työllistäjä

Joensuulaiset Mika Hirvonen ja Ari Lehikoinen aloittivat ravintola-alan yrittäjinä neljä vuotta sitten. Nyt kaksikolla on useita ravintoloita ja catering-palvelu.

Joensuulaiset Mika Hirvonen ja Ari Lehikoinen kertovat tässä haastattelussa yrityksen nopeasta kasvusta ja siitä, kuinka he haluavat kasvattaa henkilökunnastaan ihmisiä uusiin, entistä vastuullisempiin työtehtäviin.

Mika Hirvonen (MH): Olen ollut ravintola-alalla jo 15 vuotta. Innostus lähti, kuten monilla muillakin, koulun kotitaloustunneilta. Ensimmäinen kesätyöni oli hotellin ravintolassa apupoikana. Ravintola-ala oli ainoa jatkokoulutusvaihtoehto peruskoulun jälkeen.

MH: Arin olen tuntenut toistakymmentä vuotta. Ajatukset ovat tietyllä tapaa yhtenäiset. Osaamme molemmat sparrata ja haastaa toinen toisiamme.

Ari Lehikoinen (AL): Nelisen vuotta sitten päätimme kokeilla yhdessä siipiämme. Löysimme pienen, vaatimattoman tilan Joensuun keskusta-alueen reunamilta, jonne perustimme lounaspaikan ja tarjosimme myös catering-palveluja.

MH: Suurempiakin suunnitelmia oli, mutta emme silloin olleet rahoittajille tai toimitilan vuokraajille riittävän nimekkäitä toimijoita.

AL: Olimme siinä vaiheessa toisen työnantajan palveluksessa, mutta päätimme rohkeasti lähteä. Vaikka sitten vaatimattomaankin tilaan. Luotimme, että pystymme tekemään asioita. Itseluottamus oli valtava. Muistan, että kummallakaan ei ollut pienintäkään epäilystä.

MH: Eikä taloudellinen riski edes ollut kovin suuri, pääsimme uuteen tilaan aika pienellä investoinnilla.

AL: Meidän ideamme ja ajatuksemme huomattiin, joten saimme pian tarjouksen uudesta kiinteistöstä Telitieltä. Teimme siitä lounaspaikan. Ja tupa tuli täyteen.

Ari Lehikoinen lähti vetämään uutta ravintolaa Mika Hirvosen jäädessä pyörittämään vanhaa paikkaa. Päivittäin molemmissa paikoissa vieraili yhteensä 500-700 lounastajaa.

AL: Torilla ei meistä välttämättä tiedetty, mutta työpaikkojen lounasporukoissa sana kiiri nopeasti. Yritysasiakkaiden kautta saimme myös catering-tilauksia.

MH: Ja vielä saman vuoden syksyllä palkkasimme ensimmäisen työntekijämme.

AL: Ensimmäinen kuukausi meni miinukselle, mutta sitten uusi paikka lähti vetämään.

MH: Teimme tarkkoja laskelmia, emme menneet tunteella. Osaamme tehdä nopeitakin päätöksiä, mutta joku pohja on aina oltava.

Haasteita syntyi vuoden 2016 keväällä kun kulkeminen vanhaan ravintolaan vaikeutui isomman hissiyhteyden poistuttua.

AL: Tilanne oli meille vähän yllättävä. Emme saaneet vuokranantajalta selkeää vastausta hissin tilanteesta. 1-2 hengen hissi oli käytössä, mutta ei sinne mahtuisi tavarankuljetuksessa käytettäviä rullakoita.

Muutto kauppakeskukseen

Syksyllä 2016 kaksikko muutti uusiin tiloihin keskustan kauppakeskukseen.

AL: Lopulta meillä oli tuuriakin matkassa kun kuulimme, että toukokuussa 2016 Joensuun keskustan kauppakeskuksesta oli lähtenyt kreikkalainen ravintola. Alueella on yleensä ollut aika vähän ravintolatiloja tyhjänä.

Tämän vuoden alussa Hirvonen ja Lehikoinen aloittivat pitämään Abloyn henkilöstöravintolaa. Päivittäisten lounasruokailijoiden määrä kaikissa ravintoloissa nousi 1100-1200:een.

Uudet tuulet puhalsivat laajemminkin.

AL: Tammikuussa Joensuun keskustan kahvila-ravintolan omistaja laittoi meille viestiä. Olimme aiemmin käyneet Italiassa makumatkalla ja yleisesti keskustelleet siitä, minkälaista paikkaa, oman rahan ravintolaa, Joensuu kaipaa. Sellaista tasokasta ruokaa, jota ei kotona kokkailla.

Kyseinen rakennus on kaupungin harvoja kivitaloja.

MH: Mietimme hetken, että koska oma aikamme ei riitä, niin tarvitsemme lisää vastuuhenkilöitä. Päädyimme perustamaan uuden yhtiön, jossa on neljä osakasta. Kaksi hoitaa päivittäisen liiketoiminnan ja me olemme taustatukena.

AL: Otimme aiemmista ravintoloistamme mukaan keittiömestarit yhtiökumppaneiksi. He ovat taitavia kavereita.

AL: Emme tee bisnestä ahneudella vaan ruuan ympärille. Emme halua, että ihmiset vain käyvät meillä töissä, vaan pyrimme sitouttamaan heidät.

MH: Olemme saaneet töihin haluamiamme ihmisiä. Keittiöhenkilökunnasta on yleisesti jonkinlaista pulaa, mutta tähän asti rekryt ovat onnistuneet hyvin. Toivon mukaan meillä on myös hyvä maine työnantajana.

”Ravintoloiden haaliminen ei itseisarvo”

Henkilöstömäärät ovat kasvaneet niin, että tänä keväänä kaksikko maksoi palkkoja 28 henkilölle.

MH: Keittiöhenkilökunnalta vaaditaan paljon, mutta on osattava myös antaa. Porukka haluaa tuoda omia ideoita esille, jotta homma ei pysähdy.

AL: Pelkkä ravintoloiden haaliminen ei silti ole mikään itseisarvo. Meitä on pyydetty aika moneen paikkaan mukaan.

AL: Emme stressaa, välillä joutuu tekemään paljon töitä ja hetkellisesti väsyttääkin. Minulla ei silti ole tarvetta olla marttyyri, joka päivittelee esimerkiksi verojen kovuutta tai työmäärää. Niille ei yrittäjä voi mitään.

MH: Olemme kauhan varressa molemmat päivittäin. Teemme ruuat alusta asti mahdollisimman pitkälle loppuun. Leikkaamme lihat, maustamme ja haudutamme vaikka vuorokauden, jos se sitä vaatii.

AL: Itse yrittäjyydessä ei ole oikeastaan yllättänyt mikään. Asenne oman työn tekemiseen ei ole muuttunut.

MH: Tunnen, että nyt yrittäjänä on tietynlainen vapaus ja mahdollisuus kehittää sekä kokeilla uusia asioita.

AL: Tuo on totta. Olemme investoineet aika paljon. Entisessä maailmassa, toisen palveluksessa, niitä hankintoja olisi voitu pitää turhina.

AL: Erityisesti haluamme yrittäjinä kasvattaa ihmisiä vastuullisiin paikkoihin. Koko ajan on joku kaveri ottamassa lisää roolia, jolle olemme ehkä jo suunnitelleet seuraavaa työtehtävää. Tällaisia henkilöitä on kasvamassa.

”Paikoilleen ei kannata jäädä”

Hirvonen ja Lehikoinen toivovat onnistunutta alkua uudelle italialaisravintolalle.

AL: Toivottavasti italialaisravintola lähtisi hyvin liikkeelle. Että onnistuisimme kaikin puolin. Uskon, että näin tapahtuukin, kun teemme oikeita asioita.

MH: Ihmiset kyllä tulevat paikalle.

AL: Juuri laatu on se meidän juttu, jolla olemme päässeet nykytilanteeseen.

AL: Catering-puolikin kasvaa. Hoidamme paljon sellaisia tilaisuuksia, pieniä lounasjuttuja, joita muut eivät ota. Esimerkiksi pikkusuolaista 16 hengen kokoukseen.

MH: Suurimmat ovat taas 400-500 hengen tilaisuuksia.

AL: Meidän valttimme on juuri Mikan mainitsema joustavuus. Olemme nöyriä. Pienistä puroista kasvaa suuri virta.

MH: Paikoilleen ei kannata jäädä.

Lue muut #tunneyrittäjä-jutut tästä:

Startup-yrittäjä Ville uupui, löysi tasapainon omasta verstaasta

Teksti

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuvat

Mikko Makkonen