4.5.2021 klo 09:02
Uutinen

Hämeen Kopiotalo Oy lopetti – yrittäjä jatkaa kiinteistöalalla

Hämeenlinnan kaupunkikuvaan 1980-luvun alusta asti kuulunut Kopiotalo on lopettanut toimintansa. Samalla Susanna Lohjelmin katse kuitenkin kääntyy valppaana kohti tulevaa aikaa ja mahdollisuutta täysin omistautua Koti & Talo LKV:n toimintaan.

Yrittäjä Susanna Lohjelm jättää haikein mielin hyvästit Kopiotalolle. Vuonna 1988 alkanut yrittäjyys rakennuspiirustusten parissa on päättynyt virallisesti 30.4.2021.

– Tämä on tietyllä tavalla yhden aikakauden loppu, sekä minulle että kaupungissa tarjottaville palveluille, summaa Susanna Lohjelm.

Kopiotalo oli kaupungin viimeinen pieni yksityinen palveluntarjoaja tällä sektorilla.

Menetelmät muuttuneet vuosikymmenten mukana

Susanna Lohjelmin yrittäjyys on alkanut juuri rakennuspiirustusten valmistamisesta. Parikymppisenä hän osti itselleen Kopiotalon liiketoiminnan, ja nyt on tullut luopumisen aika.

– Menetelmät ovat vuosien saatossa muuttuneet, muistelee Lohjelm Kopiotalon vaiheita. Ammoniakkikopioista siirryttiin PPC-kopioihin ja tulosteisiin sekä skannaukseen. Vähänpä tiesin nuorena yrittäjänä julistaessani ammoniakkikopiotekniikan säilyvän ikuisesti, nauraa Lohjelm.

Rakentaminen on toimiala, johon ympäröivä maailma vaikuttaa vahvasti. Reilussa kolmessa vuosikymmenessä erilaisia aikakausia on riittänyt, niin pitkiä päiviä teettäviä korkeasuhdanteita kuin toimintaa koettelevia lama-aikojakin.

Neuvoo vaikka ei kysyttäisikään

Kokemus sekä toimialasta että yrittäjyydestä ei onneksi hukkaannu tulostustoiminnan lopettamisen myötä.

– Nyt pystyn keskittymään täysin rakennuttaja-asiamiehen työhöni, kertoo Susanna Lohjelm. Rakennusala on minulle tullut verenperintönä, olen kasvanut siihen. Se selittää paitsi laaja-alaisesti kertyneen kokemuksen, myös rohkeuden puhua ja toimia. Olenkin saanut lähipiiriltä palautetta siitä, että neuvon, vaikka ei kysyttäisikään, tunnustaa Lohjelm nauraen. Itse näkisin tilanteen niin, että suoritan toimeksiannot perusteellisesti ja teen kaiken työn kuin itselle tekisin.

Susanna Lohjelm harmittelee sitä, että työtä rakennuttaja-asiamiehelle kyllä riittäisi, mutta rahoittajaa on hankalampi löytää.

– Suomessa ei edellytetä rakennuttaja-asiamiehen kaltaista ulkopuolista tahoa, joka kiihkottomasti pystyisi tarkastelemaan kokonaisuutta rakentamisen ja remontoinnin aikana, ja jonka käytöstä hyötyisi jokainen osapuoli ja lopputulos.

Hämeenlinnalainen Susanna Lohjelm keskittyy nyt Koti & Talo LKV -yritykseensä. Yli 30 vuoden kokemus alalta ulottuu rakennuttaja-asiamiespalvelun lisäksi vuokravälitykseen ja sijoitusasuntojen hallinnointipalveluun. Lohjelm toimi myös Hämeenlinnan Yrittäjien puheenjohtajana 2019–2020.