Hämeenlinnan seudun hankintatreffailua ja bisnestä – tekemistä riittää, tehdään se yhdessä

Hämeenlinnan seudun hankintatreffeille kokoontui maaliskuun lopussa 25 yrittäjää ja hankkijaa verkostoitumaan, keskustelemaan hankintojen kehittämisestä ja tulevista hankinnoista seudulla.

Hankintatreffien teemana tänä keväänä on ollut ”tekemistä riittää, tehdään se yhdessä”. Yhdessä tekemisen meininkiä olikin ilmassa. Tahtotila ja innostus yhteiskehittämiseen oli käsinkosketeltavaa.

Turenkiin koirapuisto, Hattulaan hankintakalenteri ja Hämeenlinnassa vahvaa viestintää

Janakkalan hankintakoordinaattori Jenni Koskiluoto ja tekninen johtaja Harri Vierikka käynnistivät kuntakierroksen. Jenni avasi esityksessä Janakkalan tulevia hankintoja. Esille nousivat muun muassa Turengin koirapuisto, leikkikentän kalusteet ja Harvialan nuoriso- ja lähiliikunta-alue.

Keskellä ja oikealla Janakkalan hankintakoordinaattori Jenni Koskiluoto sekä tekninen johtaja Harri Vierikka.

Hattulassa hankintojen kehittämispajoissa on keskitytty pienhankintaprosessin ja ohjeiden kehittämiseen. Hattulan kunnan hallintopäällikkö Marita Lähteenmäki paljasti myös, että lähiaikoina kunta julkaisee kunnan verkkosivulla upouuden hankintakalenterin.

”Ikiliikkuja on keksitty”, kertoi Hämeenlinnan hankintapäällikkö Aapo Korte. Ikiliikkujalla hän viittasi siihen, että Hämeenlinnan hankintatoimessa panostetaan jatkuvaan kehittämiseen. Vuonna 2023 kehitetään mm. kaupungin hankintojen viestintää entisestään. Viestintä on tärkeä osa erityisesti hankinnan valmistelua ja vuoropuhelua.

Ostamisen kehittäminen Oma Hämeessä

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella, Oma Hämeessä on paljon kehittämistoimenpiteitä käynnissä hankintojen osalta. Kevään aikana on odotettavissa hankintakalenteri tulevista hankinnoista.
– Työn alla on myös hankintastrategia ja hankintojen periaatteet, kertoivat yhdessä hankinta- ja laatujohtaja Jouni Sakomaa sekä hankintapäällikkö Mikko Tuomas.

Tuomas nosti esityksessä esille muutamia esimerkkejä tulevista hankinnoista.
– Odotettavissa on työterveys- ja vartiointipalveluiden hankinta, ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasuminen ja konsulttipalvelut.

Oma Hämeessä volyymit ovat suuria. Ratkaisuja etsitään vuoropuhelun avulla, jotta erikokoisilla yrityksillä on mahdollisuus olla mukana kilpailutuksissa ja myös pärjätä niissä.  

Uusi työkalu hankintojen kokonaisvaltaiseen kehittämiseen

MTK Häme ja Hämeen Yrittäjät ovat yhdessä panostaneet monella tapaa julkisten hankintojen kehittymiseen ja avoimeen vuoropuheluun Kanta-Hämeessä. Johtaminen, osaaminen ja viestintä ovat nousseet säännöllisesti esille eri pöydissä, kun julkisista hankinnoista on keskusteltu.   

MTK Hämeen projektipäällikkö, Karita Toivanen esitteli viimeistelyvaiheessa olevaa työkalua, Julkisten hankintojen elinvoimapolkua. Se suunnattu erityisesti pienille ja keskisuurille kunnille tai kaupungeille sekä siellä julkisia hankintoja johtaville henkilöille ja kuntapäättäjille. Työkalun avulla julkisia hankintoja voidaan kehittää kokonaisvaltaisesti johtamisen, osaamisen ja viestinnän näkökulmasta. Tavoitteena on antaa varmuutta, osaamista ja konkreettisia työkaluja hankintojen johtamiseen sekä kehittämiseen.
– Olemme tehneet ja teemme myös jatkossa tätä työkalua jatkuvan kehittämisen periaatteen mukaisesti. Haluamme saada palautetta ja kehitämme työkalua sen mukaan, Toivanen nosti esille.
– Julkaisemme mallin toukokuussa, asiaa kannattaa seurata Julkiset hankinnat Hämeen facebook-sivuilla, vinkkaa Hämeen Yrittäjien hankinta-asiantuntija Sanna Meronen-Vilenius.

Samoilla teemoilla jatketaan, ehkä jotain uuttakin kerrottavaa löytyy 26.4. Riihimäellä, kevään viimeisillä hankintatreffeillä.
– Et voi olla tulematta, kannustavat Karita ja Sanna yhteen ääneen.