13.3.2018 klo 10:30
Uutinen

Hankintalistalle Applen vai Samsungin huippupuhelin? Näin ne eroavat toisistaan

Samsungin ja Applen huippupuhelimet kamppailevat tehokkaan työkännykän ostajan euroista. Pikavertailumme perusteella voittajaa on vaikea julistaa.

Samsung esitteli viime kuussa uusimman huippumallinsa Galaxy S9:n ja Galaxy S9 Plussan. Molemmat tarjoavat erinomaisen vaihtoehdon Applen iPhone X:lle eli iPhone-malliston lippulaivalle.

Jos hankintalistalla on uusi älypuhelin kalleimmasta hintakategoriasta, haasteena on, kumpi pitäisi valita.

IPhone X esiteltiin viime syksynä

Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa, että tämä artikkeli vertailee ainoastaan Samsungin ja Applen huippumalleja. Jos kumpikaan ei miellytä, vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi Huawein, Oneplussan tai Nokia-puhelinten mallistosta.

Hinta

Hinnaltaan iPhone X ja Galaxy S9 Plus edustavat kalleinta kategoriaa. Galaxy S9 maksaa 899 euroa ja Galaxy S9+ 999 euroa. IPhone X:n hinta alkaa 1179 eurosta.

Voittaja: Samsung

”Perinteinen” kuulokeliitäntä

Moni ostaja on harmitellut Applen aloittamaa nykytrendiä, joka on poistanut 3,5 millimetrin kaiutinliitännän joistakin älypuhelimista. Samsung on kuitenkin säilyttänyt liitännän uusimmassa mallissaan. IPhone X:n ostaja joutuu sen sijaan käyttämään adapteria.

Voittaja: Samsung

Ohjelmisto

Galaxy S9-puhelinten mukana tulee uusin versio Android-käyttöjärjestelmästä. Suurin merkitys käyttöjärjestelmä valinnassa on tottumuksen lisäksi se, mitä muita laitteita on käytössä. Jos esimerkiksi viihdesisältöä on ostettu Applen iTunes-kaupasta, niihin ei pääse käsiksi Samsungin laitteella. Jos olet mieltynyt Androidin monipuolisiin käyttöjärjestelmän asetusmahdollisuuksiin, Apple ei tarjoa yhtä laajaa pakettia. Googlen palvelut sen sijaan toimivat lähes yhtä hyvin Applen kuin Samasungin puhelimella.

Voittaja: Ratkaisematon

Muotoilu

Jälleen makuasia. IPhone X on melko painava puhelin. Sekä iPhone X että Samsung Galaxy S9 ovat lasipintaisia ja metallireunaisia. Galaxy S9 tarjoaa ostajalleen enemmän värivaihtoehtoja kuin Apple iPhone X:ään.

Voittaja: Ratkaisematon

Näyttö

IPhone X:n ja Samsung Galaxy S9:n näytöt ovat saman kokoisia, 5,8-tuumaisia. Galaxy S9 Plus tarjoaa isomman 6,2-tuumaisen näytön. Kaikissa näissä kolmessa puhelimessa on erittäin tarkka oled-näyttö. Galaxy S9:n näyttö on kuitenkin hieman iPhonea tarkempi. IPhonen etuna on TrueTone-näyttöteknologia, joka säätää näytön värilämpötilan ympäröivän valaistuksen mukaan ja parantaa näin ollen värien tarkkuutta.

Voittaja: Tasapeli

Sormenjälkitunnistin

IPhone X:ssä ei ole lainkaan sormenjälkitunnistinta vaan puhelimen näyttölukko avataan kasvontunnistusteknologialla. Jos siis ostokriteerinä on nimenomaan nopea sormenjälkitunnistus, valinta kohdistuu Samsungiin.

Voittaja: Mielipidekysymys

Kamerat

Galaxy S9 Plus ja iPhone X ovat suhteellisen samalla viivalla, sillä molemmissa on kaksi kameraa laitteen takapuolella: 12 megapikselin laajakulmalinssi ja saman suuruinen telelinssi. Pienemmässä S9:ssä on vain yksi takakamera. IPhonen kamerat ovat kennon koon puolesta saman kokoisia kuin Samsungissa. Erona on se, että Samsungin kameroiden aukko säätyy automaattisesti ympäröivän valaistuksen mukaan ja pyrkii näin tuottamaan parempia kuvia vähäisessä valaistuksessa.

Koska emme ole testanneet kameroita rinta rinnan, jätämme tämän osion voittajan julistamatta.

Tallennustila

Monelle käyttäjälle oleellista on se, että puhelimessa on taatusti riittävästi tallennusmuistia. Galaxy S9 tarjoaa 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, jota voi kasvattaa muistikortilla peräti 400 gigatavuun. IPhonessa ei ole muistikorttipaikkaa, joten isoin muistivariantti jää 256 gigatavuun.

Voittaja: Samsung

Akun kesto

Molemmissa puhelimissa on tuki langattomalla lataukselle. Galaxy S9:ssä on isompi akku kuin iPhonessa, mutta se ei välttämättä merkityse parempaa akunkestoa.

Voittaja: Ratkaisematon

Yhteenveto

Apple on perinteisesti ollut vahvoilla (useimpien sovellusten) suorituskyvyssä, vaikka paperilla kilpailijoiden puhelimet olisivatkin tehokkaampia. Sekä Samsungin että Applen huippupuhelinten ostaja voi olla vakuuttunut siitä, että laitteissa on riittävä suorituskyky ja erittäin korkealaatuinen mobiilikamera. Erot jäävät pitkälti siihen, kumman puhelimen kokee omassa arjessa mukavammaksi käyttää.

Kuva: Valmistajat

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi