Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.5.2017 klo 21:54
Uutinen

Harkinnassa tehokas työkannettava? Tässä kolme kovaa konttorille

Työkannettavan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kevyeen ja kompaktiin kokoon, tukevaan rakenteeseen ja teknisiin ominaisuuksiin. Valitsimme kolme tämän hetken kiinnostavinta mallia.

Noin 1500 euron hintaluokka on vakiinnuttanut paikkansa ohuiden tehokannettavien markkinoilla. Tällä rahalla saa riittävän tehokkaan kannettavan, joka kulkee kätevästi mukana laukussa ilman turhaa painoa. Lisähinnalla kannettaviin saa nopeampia prosessoreita sekä enemmän keskusmuistia ja tallennustilaa. Tällöin hinta voi nousta jopa lähelle 4000 euroa, mikä on varsin paljon kannettavasta.

Valitsimme markkinoilta kolme tämän hetken kiinnostavinta kannettavaa. Niistä yksi tulee myyntiin tulevana kesänä.

Microsoft Surface Book

Hinta: Alkaen 1699 euroa

Microsoftin Surface Book tuli Suomessa myyntiin jälkijunassa, mutta laite ei ole missään nimessä vanhentunut. Edullisimmilallaan laitteen saa 1699 eurolla, jolloin suorittimena on Intelin i5. Kallein versio maksaa lähes 4000 euroa.

Surface Bookin kohdalla kannattaa muistaa, ettei kyseessä ole pelkkä kannettava. Laitteen näyttöosa irtoaa näppäimistöstä, jolloin sitä voi käyttää tablettina.

Surface Bookin valintaa puoltaa hyvä akkukesto ja tukeva rakenne. Microsoft lupaa akulle jopa 16 tunnin keston yhdellä latauksella. Tähän kannattaa kuitenkin suhtautua aavistuksen skeptisesti, sillä tavallisesti totuus ei ole aivan yhtä ruusuinen. Akkukesto on kuitenkin kannettavien ehdotonta kärkeä pitkälti sen takia, että laitteessa on omat akut sekä näyttöosassa että näppäimistössä. Näin ollen jos laitetta käytetään pelkkänä tablettina, akun kesto on selvästi lyhyempi.

Fyysisesti laite on jonkin verran esimerkiksi Macbook Prota paksumpi etenkin näytön osalta. Paksuutta lisää se, että näyttöosaan on jouduttu pakkaamaan suoritin ja akut, koska se toimii erillisenä tablettina.

Näppäimistö ei yllä aivan parhaiden kannettavien tasolle. Näppäimien kosketustuntuma on hieman pehmeä.

Saranarakenteen ansiosta Surface Bookin näytön voi kääntää ympäri. Laitteen mukana toimitetaan stylus-kynä, jolla kosketusnäyttöä voi käyttää piirtoalustana tai muistiinpanojen tekemiseen omalla käsialalla.

Tietoturvasta huolehtivalla hyvä ominaisuus on kasvojentunnistus, joka käyttää Windows Hello -ominaisuutta.

Apple Macbook Pro

Hinta: Alkaen 1749 euroa (13-tuumainen)

Apple uudisti Macbook Pro -kannettavansa viime vuoden puolella. Kannettava on saatavana 13 ja 15 tuuman versioina. Halutessaan 13-tuumaisen mallin voi valita uudella Touch Bar -kosketusnäyttörivillä ja Touch ID -sormenjälkitunnistuksella. Macbook on hyvä valinta käyttäjälle, joka ei halua Windows-kannettavaa ja joka arvostaa kevyttä kokoa.

Uudistetun Pron näppäimistö ei ole saanut käyttäjiltä varauksettomia kehuja. Näppäinten vaste on hyvä, mutta painikkeet ovat hyvin matalat ja kirjoitustuntuma ei ole aivan paras mahdollinen. Tästä huolimatta Macbook Pron näppäimistö sijoittuu kannettavien kärkikastiin.

Useita usb-laitteita käyttävän kannattaa huomioida, että Prossa ei ole ainuttakaan normaalikokoista usb-paikkaa vaan ainoastaan USB-C -liitännät. Näin ollen laitteen kanssa on käytettävä adapteria erillisille usb-laitteille.

Macbook Pron ostajan kannattaa huomioida, että Apple esittelee kesäkuussa uudistetun Macbook-malliston. Samalla vanhempien mallien hinnat saattavat laskea.

Huawei Matebook X

Hinta: Alkaen 1399 euroa

Huawein uusi Matebook X -kannettava tulee Suomessa myyntiin heinäkuussa. Matebook soveltuu erityisen hyvin käyttäjälle, joka arvostaa pientä ja kevyttä kokoa sekä nopeaa sormenjälkitunnistinta.

Windows 10:llä toimivan Matebook X:n näyttö on 13-tuumainen, mutta itse laite on samaa kokoluokkaa kuin 12-tuumaiset kannettavat. Ulkomitoiltaan kannettava on pienempi kuin A4-arkki, joten se lukeutuu kategoriassaan maailman pienimpiin. Laitteessa ei ole lainkaan fyysistä tuuletinta, eli kannettava on käytössä hyvin äänetön.

Matebookin parhaita ominaksuuksia ovat näppäimistön tuntuma, sormenjälkitunnistimen nopeus ja kohtuullisen pitkä akkukesto. Valmistaja lupaa akulle 10 tunnin käyttöajan langattomassa verkossa, mikä on samaa luokkaa Macbook Pron kanssa.

Matebook X:n kalliimpi, 1649 euron versio pitää sisällään nopeamman 17-prosessorin, joten kohtuullisen lisähinta on perusteltavissa tehokäyttäjälle.

Macbook Pron tapaan Huawein kannettavasta on riisuttu isot usb-liitännät. Laitteessa on kaksi USB-C -porttia.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi