7.10.2020 klo 08:02
Uutinen

Hätkähdyttävä tulos työelämästä: Vain puolet tietää, että ansiosidonnaisen saadakseen ei tarvitse kuulua liittoon

Työelämägallupin mukaan yli neljännes ammattiliittojen jäsenistäkin arvioi, että liitoilla on liikaa valtaa. ”Tämä on selkeä viesti sen puolesta, että liittovaltaa pitäisi purkaa työpaikoille”, Mikael Pentikäinen sanoo.

Kantar TNS kysyi Yrittäjien toimeksiannosta työelämässä olevilta ammattiliittoon kuulumisesta. 65 prosenttia vastaajista kuuluu ammattiliittoon ja 35 prosenttia ei kuulu.

Liittoon kuuluvilta vastaajilta kysyttiin syytä liiton jäsenyyteen. Tärkeimmäksi nousi halu saada ansiosidonnainen työttömyysturva (67 prosenttia).

Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan selvitys osoittaa, että ay-liikkeen vahva asema perustuu osin väärinkäsitykseen, tai jopa tietoiseen sumutukseen. Moni edelleen luulee, että liiton jäsenyys tuo ansiosidonnaisen turvan.

– Lähes 40 prosenttia yhä luulee ammattiliiton jäsenyyden tuovan ansiosidonnaisen turvan. Se on tärkein jäsenyyden peruste. Tämä on kallis väärinkäsitys.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan saa, kun kuuluu työttömyyskassaan.

– Järjestäytyminen kuuluu vapaaseen yhteiskuntaan, mutta olisi suotavaa, että se perustuu oikeaan tietoon eikä väärään luuloon, Pentikäinen toteaa.

Liittoon kuulumattomat: Tärkein syy miksi ei kuulu liittoon, kokee työttömyyskassan riittävän

Niiltä vastaajilta, jotka eivät kuulu liittoon, kysyttiin syytä tähän. Vaihtoehtoja sai valita kaksi. Tärkein oli, että pelkkään työttömyyskassaan kuuluminen riittää (40 prosenttia). Lähes tasoissa olivat väittämät jäsenyydestä ei ole hyötyä (21), jäsenyys maksaa liikaa (21) ja ammattilitot ovat liian poliittisia (20).

Myös vastaajilta, jotka kuuluivat liittoon, kysyttiin syytä tähän. Toiseksi yleisin vastausvaihtoehto oli halu saada paremmat työehdot (43 prosenttia). Kysymykseen sai valita kaksi tärkeintä syytä.

Pentikäinen: ”Selkeä viesti sen puolesta, että liittovaltaa pitäisi purkaa työpaikoille”

Yli kolmannes työllisistä on sitä mieltä, että liitoilla on liikaa valtaa. 42 prosenttia vastasi, että ei ole liikaa valtaa, ja loput eivät osanneet sanoa vastaustaan.

– Ei ole yllätys, että työntekijät ovat laajalti sitä mieltä, että liitoilla on liikaa valtaa. On kiinnostavaa, että yli neljännes ammattiliittojen jäsenistäkin arvioi, että liitolla on liikaa valtaa, Yrittäjien Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät uskoo Metsäteollisuuden saavan myöhemmin seuraa: ”Riippuu siitä, pystytäänkö joustoja lisäämään työehtosopimuksiin”

Viime viikolla, lokakuun alussa, työmarkkinoilla järisi, kun Metsäteollisuus ry ilmoitti lopettavansa työehtosopimusten tekemisen. Liiton sopimukset ovat voimassa vielä 1-2 vuotta, mutta sen jälkeen mallina on paikallinen sopiminen.

– Luulen, että Metsäteollisuus saa myöhemmin seuraa. Paljon riippuu siitä, pystytäänkö joustoja lisäämään työehtosopimuksiin. Jos pystytään, paine irtautua tes-järjestelmästä vähenee. En ole tältä osin kuitenkaan kovin luottavainen.

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkulan mukaan työehtosopimukset, joissa Metsäteollisuus ry on toisena sopijapuolena, lakkaavat myös olemasta yleissitovia. Se, milloin näin tapahtuu, vaihtelee työehtosopimuksesta riippuen.

Ammattiliittoihin kuuluminen on vähentynyt 2000-luvulla. Työ- ja elinkeinoministeriön viime vuonna julkistetun selvityksen mukaan järjestäytymisaste oli vuonna 2017 noin 59 prosenttia, laskua vuodesta 2014 oli viisi prosenttia.

Yrittäjäjärjestössä kehitykselle uskotaan olevan monia syitä.

– Yleinen järjestäytyminen ja sitoutuminen ovat laskussa. Yhä useampi kokee, että työttömyyskassan jäsenyys riittää. Ammattiliiton jäsenyys on monelle suuri investointi. Liitot ovat monen mielestä liian poliittisia. Ammattiliittoihin ei olla tyytyväisiä. Monen mielestä esimerkiksi lakkoherkkyyttä on liikaa, Pentikäinen analysoi.

Yrittäjät halusi Työelämägallupilla selvittää, mitä työntekijät ajattelevat.

– Olemme huomanneet, että ay-liikkeen johto kertoo vain jäsentensä kantoja, ja niitäkin joskus valikoiden. Yrittäjien on tärkeä tietää, miten työntekijäkentällä asiat oikeasti nähdään.

Työelämägallupiin vastasi 1039 työllistä. Kysely tehtiin syyskuussa.

Lue lisää: MagnumLivessä toimitusjohtaja ja työsuojeluvaltuutetut sopivat työpaikan kehittämisestä – ”Me tiedämme yrityksen tilanteen”

* Juttua muokattu 8.10 klo9.30: väliotsikko ” Liittoon kuulumattomat: Tärkein syy miksi ei kuulu liittoon, kokee työttömyyskassan riittävän” vaihdettu selkeämmäksi

Riikka Koskenrenta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi