Tyrvännön marjatilalla satokausi on ohi ja kasvatustunneleiden katteet purettu. Jussipekka ja Eino Markkanen ovat tyytyväisiä. - Kuluttajakysyntä lisääntyy ja kaikki mitä kasvatetaan, menee kaupaksi.

Hattulan Vuoden Yrittäjät 2022 Eino ja Jussipekka Markkanen: Tunnelin päässä hyvä laatu ja maku

Hattulan Vuoden Yrittäjäksi valitut isä ja poika Jussipekka sekä Eino Markkanen kasvattavat marjatilallaan Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy:ssä mansikkaa ja vadelmaa. Sukupolvenvaihdos ja toiminnan osakeyhtiöittäminen vievät yritystä eteenpäin määrätietoisin askelin.

Jussipekka Markkanen, joroislainen maatalon poika, opiskeli Lepaan puutarhaopistossa 1998–1990. Hän työskenteli 9 vuotta ruukkukasviyrityksessä viljelyvastaavana ja päätti vappuna 2000 aloittaa oman yritystoiminnan marjankasvattajana Hattulan Tyrvännössä.

Vuonna 2019 toiminta muuttui osakeyhtiöksi ja 2022 alkuvuodesta 25-vuotiaasta Eino Markkasesta tuli pääosakas. Tätä ennen he kävivät aktiivisesti sukupolvenvaihdos- sekä osakeyhtiöittämistapahtumissa hakemassa vinkkejä ja opastusta.

Eino kertoo, että jo lukioikäisenä kertoi määrätietoisesti pyrkivänsä tähän tilanteeseen. Jussipekka halusi jatkaa MYEL-vakuutusta ja sen tähden omistusosuudeksi merkittiin hieman yli minimin eli 31 prosenttia.
– Käytännön arjessa ei omistussuhteilla ole meille merkitystä. Kivi pyörii ja yhdessä tätä hoidetaan. Olemme nimellisesti maatalousyrittäjiä, vaikka omasta mielestämme toimimme puutarhataloudessa, toteaa Jussipekka.

Merkittävin osa tuotannosta menee S-ryhmän kauppoihin vähittäismyyntiin ja eri tukkureiden kautta torikauppaan sekä vähittäismyyntiin. Pieni osa vadelmatuotannosta toimitetaan myös esimerkiksi jäätelönvalmistajille.
– Tänä kautena toimitimme mansikkaa noin 70 000 kiloa ja vadelmaa noin 125 000 kiloa. Mansikkaa menee enemmän lähialueille, mutta vadelmaa myydään maanlaajuisesti.

Osakeyhtiöittämisestä lähtien on tehty tasaista kasvua ja tänä vuonna liikevaihdon arvellaan kohoavan 2 miljoonaan euroon. Tuotantoalaa on vuosittain laajennettu ja rakennettu lisää kasvatustunneleita. Investointipäätökset ovat osoittautuneet kannattavaksi.
– Vähittäiskaupassakin marjojen myynti on kasvanut ja kulutustottumukset ovat siirtyneet tuoreisiin marjoihin. Enää ei niin osteta niin paljoa marjoja pakkaseen säilytettäväksi, toteaa Jussipekka.

Tunnelikasvatus tuottaa tasaisemmin

Tyrvännön tilalla marjat kasvatetaan muovilla katetuissa teräsputkirunkoisissa tunneleissa. Tämä takaa tasaisemmat kasvuolosuhteet, tuottavuuden ja laadun sekä huomattavasti pidemmän satokauden. Marjat kasvatetaan laatikoissa tai ruukuissa, joten kasvatus vaatii myös säännöllisempää ylläpitoa.
– Pystymme toimittamaan marjoja joka päivä. Lisäksi kasvinsuojeluaineiden käyttö pienenee dramaattisesti. Marjat ovat terveystuotteita, eikä tätä merkitystä ei tarvitse erityisesti perustella. Huolellinen laadunvalvonta ja keskittyminen pieniin pakkauskokoihin takaa paremman laadun sekä on ollut kuluttajien mieleen. Lajikkeet valitsemme niin, että marjoista jää taatusti hyvä maku, painottavat yrittäjät.

Noin 14–16 viikon satokauden lisäksi keväällä työllistää istutus ja tunnelien kattaminen. Syksyllä katteet puretaan ja tehdään muita huoltotöitä. Huippusesongissa tilalla työskentelee poiminta-, pakkaus- ja kuljetustehtävissä noin 70 henkilöä.
– Pienempi osa väkeä palkataan itse ja enemmistö rekrytoidaan Ukrainasta välittäjän kautta. Välittäjä hoitaa paperityöt ja on alalla hyvämaineinen toimija. Mekin olemme saaneet pidemmän satokautemme ja työolosuhteidemme ansiosta hyvän maineen työnantajana. Asuminenkin on onnekkaasti järjestynyt läheisessä HAMKin Lepaan yksikön opiskelija-asunnoissa, kiittelee Jussipekka.

Tilalle ollaan rakentamassa uutta pakkaamo- ja toimistorakennusta, kunhan rakennus- ja toimenpideluvat saadaan kunnalta.
– Aina on projektit maaliin saatu. Uskon, että teimme osakeyhtiöittämisen oikeaan aikaan, sillä sekin on edesauttanut meitä investoimaan kasvuun ja pitkäaikaisiin laajenemissuunnitelmiin, kertoo Eino.
– Joka vuosi on tavoitteena saada vadelmat kakun synttärikakun päälle kesäkuun alussa, naurahtaa Jussipekka Markkanen.

FAKTAA

Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy
Omistajat: Eino Markkanen ja Jussipekka Markkanen
Kotipaikka: Hattula
Perustettu: Elinkeinonharjoittaja 2000, vuodesta 2019 osakeyhtiö
Toimiala: Marjojen, pähkinöiden ja muiden puissa ja pensaissa kasvavien hedelmien viljely
Liikevaihto 1,6 m€ (2021), ennuste 2022: 2 m€
Henkilöstö: sesonkiaikaan noin 70, talvikaudella 3