1.7.2019 klo 08:28
Uutinen

Hauholle saatiin uusi sahtimestari

Lauantaina Hauhon Yrittäjien järjestämillä Niskavuoren markkinoilla palkittiin Hauhon pitäjänmestari sahdinvalmistuksessa.

Kilpailun tuomaristolla oli katajainen mutta maittava tehtävä seuloa markkinapäivän aamuna paras paikalle tuodusta kuudesta sahtinäytteestä.Kilpailun ylituomari, professori Pertti Saurola luonnehti kilpailusahteja erittäin tasaisiksi, selvää voittajasuosikkia ei noussut ensi maistelulla esiin.

– Lähes kaikki kilpailuun tuodut sahdit olivat hyviä ja ulkonäöltään selkeitä ja tummanruskeita, kuten hyvän hauholaisen sahdin tunnusmerkkeihin kuuluu.

Hän nosti erityisesti esiin nuoren polven sahdintekijöiden esiinmarssin. Kilpailuun osallistui kaksi ensikertalaista. Heidänkin sahtinsa oli ylituomari Saurolan suun mukaista, hauholaista – tummaa ja juotattavaa.

Kilpailun raati maisteli sahtinäytteitä tietämättä kenen valmistama juoma missäkin lasissa on. Valmistajien nimet paljastuivat tuomareille vasta, kun sahtinäytteet oli ruodittu paremmuusjärjestykseen.

Tuomaristo kuitenkin sai seulottua tasalaatuisista sahdeista voittajan. Teija Sarin osallistui kisaan ensimmäistä kertaa ja heti napsahti voitto. Hän jätti palkintokorokkeen matalammille palleille hauholaiset konkarit ja moninkertaiset mestarit Ari Saarisen, toinen, ja Raimo Veikkolan, kolmas.

Tuomariston mielestä tasaväkinen kilpailu ja uudet nuoremman polven tekijät ovat voitto hauholaisen sahtikulttuurin tulevaisuudelle. Vanhojen mestareiden opastuksella kasvaa pitäjään uusia sahdinvalmistajia.

Tuomaristossa kansainvälistä asiantuntemusta edusti Sveitsin rengastustoimiston johtaja Jan von Rönn Saksasta. Hän oli Suomessa asentamassa haarapääskyille lähettimiä, joiden avulla voidaan seurata niiden muuttoreittejä. Kuultuaan Hauhon sahtimestaruuskilpailusta hän halusi ehdottomasti päästä tutustumaan hämäläiseen sahtikulttuuriin.

Hauholainen sahti jätti mielenkiintoisen makujäljen.

– En ehkä joka päivä joisi, mutta ehdottomasti maistuu juhlajuomana, Jan von Rönn mietti tuomaroinnin jälkeen.

Sahtikilpailun tuomaristossa olivat lisäksi hauholainen sahtiasiantuntija Markku Rantti, Terttu Peura-Kokkala Hauho-Seurasta, Asko Ylöstalo Hauhon Yrittäjistä, vuoden 2018 niskavuorineuvos Pekka Paappanen.

Teija Sarin edustaa Hauhoa Sahdinvalmistuksen suomenmestaruuskisoissa. Kilpailu pidetään lauantaina 3. elokuuta 2019 Hartolassa.

Hauhon sahtimestaruuskilpailun tulokset:

1. Teija Sarin
2. Ari Saarinen
3. Raimo Veikkola