5.4.2018 klo 08:02
Uutinen

Hauhon Oma Säästöpankki panostaa oman kylän nuoriin

Hauhon Säästöpankkisäätiö on päättänyt panostaa tänä kesänä oman kylän nuoriin. Yhteistyössä Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen nuorten työpajatoiminnan kanssa on suunniteltu pilottiprojekti, jossa 10 hauholaista nuorta saa työpaikan viikoksi.

Kesätyöhön otetaan hakemusten perusteella viisi nuorta töihin viikolle 23 ja saman verran viikolle 24. Tukikohtana toimii Oma Säästöpankin kerhotila, johon kokoonnutaan aamulla. Työaika on 9–14. Työllistämisen kohteeksi on valittu vaikeimmin työllistyvät, eli 15–17 -vuotiaat.

– Ennen vanhaan mentiin naapuriin peltotöihin, mutta enää ei seurakunnallakaan ole mahdollisuutta tarjota kesätyötä. Mansikkatilat taitavat olla ainoita mahdollisuuksia tämän ikäisille, pohtivat Arto Mäkinen 4H:lta ja Lea Lahti Hauhon Oma Säästöpankista.

Nuorten työllistämisprojektilla ikiOMAtyö on kaksi tavoitetta. Osa työpäivästä käytetään työelämävalmennukseen, osa konkreettisen työn tekemiseen.

– Tavoitteena on entistäkin viihtyisämpi Hauho, eli jonkinlaisia ympäristönhuoltoon liittyviä tehtäviä nuorille annetaan. Yleistä siisteyttä, roskien siivoamista, uimarantojen kunnostamista ja istutuksien tekemistä. Hauho-Seuran kanssa on jo keskusteltu, että Kotkon ulkomuseoaluetta voitaisiin kunnostaa Hauhon juhannusjuhlaa varten, Arto Mäkinen kertoo.

Sopivia työkohteita voi myös esittää Arto Mäkiselle. Nuoria ohjaa työpajatoiminnan työnsuunnittelija Simo Vainionpää sekä mahdollisesti 4H-yhdistykselle palkattava ohjaaja.

Idea nuorten työllistämisprojektista syntyi Hauhon Säästöpankkisäätiön hallituksessa, kun mietittiin mihin säätiölle kertynyttä ylimääräistä rahaa voitaisiin käyttää.

– Meillä on tällainen positiivinen ongelma, että rahaa kertyy. Hyviä hankkeita ei kovin paljon ole, ja usein niissä on se ongelma että miksi tukea vain yhtä tahoa, kun tarvitsijoita on paljon, kertoi idean taustasta Hauhon Säästöpankkisäätiön hallituksen jäsen Jukka Pietilä.

Oma Säästöpankin Oma onni -oppimisympäristö toimi lähtökohtana, kun Hauhon Oma Säästöpankissa mietittiin käyttökohdetta 5000 euron potille.

– Valtuuston jäsenten kanssa pohdimme asiaa ja siellä tuli idea kesätyöpaikoista. Seuraavaksi tuli heti Mäkisen Arto mieleen, joten pyysimme häntä ja Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistystä yhteistyökumppaniksi, kertoo Lea Lahti.

Kun ensimmäiset työviikot on Hauholla toteutettu, muut Oma Säästöpankin konttorit voivat vapaasti kopioida ideaa omille paikkakunnilleen.

Hauhon Säästöpankkisaatiön, Oma Säästöpankki Oyj:n ja Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen työpajatoiminnan kesätyöpaikkaa voi hakea 15–17-vuotias hauholainen nuori lähettämällä sähköpostia Arto Mäkiselle tai kirjeellä. Hakijoiden toivotaan olevan reippaita tekijöitä. Hakemukselta toivotaan, että se on vaikuttava, vetoava ja vapaamuotoinen. Hakuaikaa on 27.4. saakka.

toimitus@hameenyrityssanomat.fi/SM