Yhdessä kehitetään, intohimolla tehdään. Tytär ja äiti – Suvi Kunnari (vas.) ja Riitta Jänkälä – kertovat että työnjako innovoinnin ja johtamisen välillä toimii hyvin.
4.5.2023 klo 19:00
Uutinen

Hausjärven Vuoden Yrittäjä 2023: luonnonläheistä kosmetiikkaa ja omia innovaatioita

Hausjärven yrittäjät palkitsivat Vihreä Kosmetiikka Finland Oy:n vuoden yrittäjänä 2023. Palkitun yrityksen taustalla on vahva tarina yrittäjyydestä, uuden etsimisestä ja sen löytämisestä.

Yrityksen perustaja Riitta Jänkälän länsilappilaiset juuret saattavat kuulua vielä puheessa. Mutta taustalta kuuluu voimakkaammin merkittävä yrittäjäura, jatkuva oppiminen ja uskallus. Juuret vaikuttavat meihin. On helppo kuvitella, kuinka vahva Peräpohjolan luonto on ollut yrittäjän innostuksen lähteenä matkalla palkituksi luonnonkosmetiikka-alan yrittäjäksi.

Juuri yrittäjyys on vetänyt Riittaa puoleensa jo nuoresta naisesta lähtien. Ammattikoulusta valinnan kohteeksi tuli hiusala ja opintojen alkumetreiltä lähtien tekemisen suunta sekä tapa olivat selvillä. Ura alkoi Tikkurilasta, jonne Riitta perusti parturi-kampaamon siskonsa kanssa 80-luvun loppupuolella. Hausjärven Monniin muuton myötä edessä oli kampaamon ja kauneushoitolan avaaminen Hyvinkäälle 90-luvun puolivälissä.

Yrittäjä myöntää, että kaipaus lähemmäksi luontoa oli koko ajan taustalla. Samalla hän alkoi kiinnittämään entistä enemmän huomiota alalla käytettävien tuotteiden sisältämiin kemikaaleihin.
– Olen luomuihminen. Kiinnitin huomioita siihen, kuinka vahvoja hajusteita ja säilöntäaineita niissä käytettiin.

Oivalluksesta alkoi asian tarkempi tutkiminen ja opiskelu aromaterapeutiksi. Opintojen kautta Riitta perehtyi kasviöljyjen ja eteeristen öljyjen hoitaviin ominaisuuksiin. Opinnot ja sitä syventänyt jatkuva opiskelu perehdytti myös tulevan yritystoiminnan juurille; hoitavien ominaisuuksien yhdistämiseen kosmetiikkaan.

Ensimmäinen tuote oli omassa kotikeittiössä valmistettu saippua. Oman pajan tuotoksia otettiin myyntiin omaan liikkeeseen ja myytiin pienissä tapahtumissa. Asiakkaita kuunnellen ja palautteista oppien tuotekehitys alkoi saada lisää tuulta taakseen. Kosmetiikkabisnes alkoi toiminimellä 2004 ja osakeyhtiöllä kolme vuotta myöhemmin. Tässä vaiheessa suunta oli kirkas ja kasvua lähdettiin hakemaan koko Suomen markkinoilta.
– Uutta tuotetta mietittäessä lähdetään liikkeelle siitä, mille on tarvetta ja kysyntää. Haistelemme trendejä, mutta ratkaisevaa on juuri asiakaspalautteet. Sen jälkeen mietitään raaka-aineita ja valitaan tuotteeseen sopivat kasviöljyt, aktiiviaineet ja eteeriset öljyt. Tätä kautta syntyy ensiresepti ja koe-erät, Jänkälä kuvailee.

Yrittäjä on myös yrityksen tuoteinnovaattori, mutta myös tytär Suvi Kunnari on uusimpien ideoiden takana. Hän joutuu myöntämään, että asiaan kuuluvat jo varhaisessa vaiheessa ihmiskokeet. Tällä tosin tarkoitetaan innovaattoria itseään.
– Totta kai itse kokeillaan, miltä tuote tuntuu ja tuoksuu, yrittäjä naurahtaa.

Ja testattavaa on riittänyt, sillä yrityksen tuotevalikoimasta löytyy lähes 150 tuotetta.
– Osa uusista tuotteista syntyy muutaman kuukauden kehitystyöllä, joidenkin parissa jumppaa riittää pariksikin vuodeksi.

Jänkälän tytär Suvi Kunnari on vastannut yrityksen operatiivisesta toiminnasta jo runsaan kymmenen vuoden ajan. Suvi kuvaileekin itseään pikkutarkaksi ja äitiään suurpiirteiseksi. He kokevat, että työnjako innovoinnin ja yrityksen johtamisen välillä on heillä selkeä ja toimiva. Yhteistyötään he kuvaavat syvän luottamuksen vahvistamaksi.
– Tässä työssä uskaltaa tehdä virheitä, emmekä koskaan syyllistä toisiamme, ja voimme keskustella suoraan ja rehellisesti vaikeistakin asioista, Suvi Kunnari toteaa.

Kysyttäessä Riitalta, mitä terveisiä palkittava yrittäjä sanoisi kollegoilleen, hän hiljentyy ja katsoo kahvimukiin. Katseen noustessa näkyy määrätietoisen ilme ja sitä vahvistavat sanat.
–Työtä on saanut tehdä, kovasti. Se on opettanut minulle, että älä luovuta heti. Ja sitä jaksaa, kun on intohimo sitä työtä kohtaan mitä saa tehdä. Se on minun juttu.

Kuvassa: tytär ja äiti – vasemmalla Suvi Kunnari ja oikealla Riitta Jänkälä

Faktaa:

Yritys: Vihreä Kosmetiikka Oy
Toimiala: Luonnonkosmetiikka
Perustaja: Riitta Jänkälä
Yrittäjät: Riitta Jänkälä ja Suvi Kunnari
Liikevaihto (2/2022) 1,2 M€
Henkilöstö: 9