1.10.2018 klo 13:07
Uutinen

Havitteletko vuokramökkiä jouluksi Lapista? Valtaosa meni jo – matkailubuumi sen kuin kiihtyy

Lapin matkailusta kuuluu jälleen pelkkää hyvää, ainakin yrittäjien näkökulmasta. Jos sen sijaan olet etsimässä vuokramökkiä jouluksi, uutiset ovat sen sijaan melko masentavia.

Suomen suurimman mökkivälittäjän toimitusjohtajan on vaikea peitellä tyytyväisyyttään.

– Aina kun vertaa hyvään vuoteen niin se on hieman vaikeaa. Viime vuosi oli todella hyvä, tänä vuonna kasvua meillä on muutama prosentti. Viime vuosi oli niin hyvä, ettei myytävää ollut hirveästi, Lomarengas Oy:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola sanoo.

Tänä vuonna lisää kasvua tuo venäläisten turistien määrän lisääntyminen, vaikka suurin osa mökkivuokraajista on edelleen suomalaisia perheitä.

– Ne hävisivät jossain vaiheessa tyystin, mutta nyt on havaittavissa piristymistä. Muutoinkin kasvu tulee aika pitkälle kansainvälisiltä markkinoilta. Pohjoiseen on nyt aikamoinen imu.

Vapaat perhemökit 4 hengelle ovat kiven alla jouluksi. Pikainen haku Lomarenkaan kohteista tuottaa joulun ajalle yhden ainoan kohteen kyseiselle henkilömäärälle.

Valinnanvaraa on enemmän, jos on valmis tinkimään toiveistaan ja yöpymään esimerkiksi hieman ahtaammin.

Osa rahastaa kysynnän kasvulla

Moni yrittäjä on kasvaneen kysynnän myötä nostanut hintojaan, mikä tekee Lapista monelle tavalliselle suomalaisperheelle varsin kalliin matkailukohteen.

– Me emme ole lähteneet rahastamaan kysynnän kautta. Se ei ole pitkän tähtäimen järkevää liiketoimintaa. Me teemme normaalit hinnantarkistukset silloin tällöin inflaation mukaan, Olkkola jatkaa.

Olkkolan mukaan kovimpia hinnankorotuksia ollaan nähty Rovaniemen revontulimatkailussa, jonka asiakaskunta on varsin ulkomaalaisvetoista. Hinnat ovat nousseet myös kotimajoituskohteissa. Laadukkaimmissa kohteissa yksi yö sesonkiaikaan voi maksaa lähes useita satoja euroja.

Vaikka kysyntä on kova, Olkkola uskoo, että halukkaille löytyy mökkejä vielä jouluksi.

– Tarjontaa on niin paljon, että jotain löytyy varmasti. Se, löytyykö juuri sitä itselle optimaalista kohdetta, on eri asia. Perhekäyttöön sopivat, enintään 1000 euron viikkokohteet menevät ensin, hän muistuttaa.

Kalleimmat alueet ovat Lapin turistikeskuksissa kuten Levillä, Rovaniemellä ja Saariselällä.

Mökkikylän joulu varattiin jo kesällä

Rovaniemen tuntumassa sijaitseva Ahosen Lomamökit täyttyi varauksista jo loppukesällä.

– Venäläisten määrä on lisääntynyt kivasti. Aikaisemmin he eivät uskaltaneet varata kuin vasta viime tipassa. Nyt varauksia on tullut hyvin jo etukäteen, majoitustoiminnasta vastaava Hanne Vihervaara kommentoi.

Kiinalaisten määrä on Vihervaaran mukaan sen sijaan jopa vähentynyt. Tällä hetkellä alueen seitsemässä mökissä ei ole yhtäkään kiinalaisvarausta.

Mökkikylän joulu ja uusivuosi varattiin hyvissä ajoin.

– Ensimmäiset varaukset saattavat tulla vuosi etukäteen mutta viimeistään loppukesällä mökit varataan täyteen. Kaikki ovat ulkomaalaisia, sillä suomalaiset heräävät varaamaan vasta kahta viikkoa ennen joulua.

Ahosen Lomamökkien viikkohinnat ovat joulun aikaan noin 1000 euroa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi