25.7.2018 klo 14:02
Uutinen

Helle teki mansikanpoiminnasta extreme-lajin: ”Onhan tämä mielettömän rankkaa”

Mansikkatilalla on tehty töitä myöhään illalla paahtavan kuumuuden takia. Poimijat ovat yltäneet siitä huolimatta uskomattomiin tuloksiin.

Pyhännän lähellä sijaitsevalla Yrjänän mansikkatilalla on koettu helteen haasteet käsinkosketeltavasti. Töitä on pitänyt tehdä myöhään illalla, koska päivisin homma on liian raskasta.

– Onhan tämä mielettömän rankkaa mutta poimijat ovat suhtautuneet hyvin. Välillä on pidetty taukoja ja levätty tarpeen mukaan, yrittäjä Eeva Yrjänä kertoo.

Lisähaastetta on tuonut se, että mansikat ovat kypsyneet lyhyessä ajassa ja marjaa on riittänyt niin paljon, ettei poimijoita ole ollut riittävästi.

– Jos olisin arvannut poimijoiden tarpeen aikaisemmin kesällä, olisin palkannut enemmän. Nyt kaikki kynnelle kykenevät ovat olleet hommissa, Yrjänä jatkaa. Tilalla on ahertanut 31 poimijaa.

Normaalisti mansikat kypsyvät kolmen viikon aikana, tänä kesänä jopa viikossa.

– Kaikki marjat ovat kypsyneet yhtä aikaa. Kaksi edellistä viikkoa ovat olleet aikamoisia.

Määrällisesti tämän kesän mansikkasato on normaalia pienempi. Nyt hektisin aika on sivuutettu, mutta poimiminen jatkuu vielä parisen viikkoa.

Yrjänä itse ei ole liiemmin ehtinyt poimimaan muiden työvelvollisuuksien takia. Perheenjäsenistä pellolla on ahertanut kaksi.

Yrittäjä kiittelee poimijoiden tehokkuutta haastavissa olosuhteissa.

– Parhaimmillaan yksi poimija on kerännyt 120 kiloa marjaa päivässä.

Kuva: iStockPhoto / Yrjänän mansikkatila

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi