1.9.2021 klo 09:23
Uutinen

Helsinki ja Vantaa kirivät pk-yritysten talousnäkymissä Espoon rinnalle

Espoo on menettämässä kärkiasemansa talouden selvänä ykkösveturina pääkaupunkiseudulla ja koko maassa siitäkin huolimatta, että myös espoolaisten yritysten talouden kasvuodotukset ovat jyrkässä nousussa vuoden vaihteeseen verrattuna.Helsinkiläisten ja erityisesti vantaalaisten pk-yritysten tulevaisuuden menestysodotukset ovat kuitenkin kohentuneet vielä espoolaisia yrityksiä nopeammin ja vahvemmin. Tulokset käyvät ilmi tänään julkistetussa Pääkaupunkiseudun Yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemassa perinteisessä Pk-yritysbarometrissä.

Espoossa suhdannenäkymät ovat nousseet saldolukuna nollasta 28:aan. Helsingissä ja Vantaalla saldoluku oli kuitenkin vuodenvaihteessa miinus kymmenen, mutta nyt jo Espoota vahvempi, Helsingissä 30 ja Vantaalla 36. Saldoluku on positiivisten ja negatiivisten odotusten erotus.

Kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa yritykset uskovat lisäävänsä seuraavien kuukausien aikana työntekijöidensä määrää. Erityisesti Vantaalla saldoluvun muutos on huomattava, nollasta 21:een. Espoossa luku on noussut yhdeksällä ja on nyt 17, Helsingissä se on 15, nousua 13 prosenttiyksikköä.

Ammattitaitoisesta työvoimasta on jo nyt pulaa monilla toimialoilla ja kilpailu työntekijöistä kiristyy kasvuodotusten myötä. Se luo väistämättä palkankorotuspaineita. ”Talouden kasvunäkymistä huolimatta työvoiman palkkakustannusten nousu ja ammattitaitoisen työvoiman riittävyys pääkaupunkiseudulla kurittavat erityisesti pienten pk-yritysten kykyä kilpailla työvoimasta. Paineet yrityskohtaiseen, joustavaan paikalliseen sopimiseen lisääntyvät. Yrittäjävetoisia pk-yrityksiä arvostetaan työnantajina”, toteaa Pääkaupunkiseudun ja Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen.

Hyvistä suhdannenäkymistä huolimatta pk-yritysten vienti ja toiminta ulkomailla jatkavat laskuaan. Erityisesti Espoossa kehitys on huolestuttava. Reilussa puolessa vuodessa saldoluku on laskenut 35:stä 22:een. Helsingissä ja Vantaalla näkymät ovat jo Espoota hieman paremmat kansainvälisen toiminnan ja viennin osalta. Talouden kohentuminen jää merkittävässä määrin kotimaisten kotitalouksien kulutuksen reippaan kasvun varaan.

Koko maan osalta investointien määrä painuu edelleen niukasti pakkaselle. Pääkaupunkiseudulla saldoluvut investointien arvon kehityksessä ovat hieman plussalla: Espoossa 8, Helsingissä 7 ja Vantaalla 11 eli tässäkin Vantaa on noussut nopeasti kärkeen. Isoja investointeja jarrutetaan edelleen ja vasta viennissä aikanaan syntyvä riittävä kysyntä tulee laukaisemaan investointipadot, arvioi Erkki Pärssinen.


Lisätietoja: Erkki Pärssinen p. 050 411 1104

Erkki Pärssinen
Toimitusjohtaja
Pääkaupunkiseudun Yrittäjät
Espoon Yrittäjät

Puhelin 050 4111104
Sähköposti erkki.parssinen@yrittajat.fi


Pk-yritysbarometri 2/21- Lue valtakunnallinen tiedote täältä:
4600 yrittäjää vastasi: Yritykset palanneet lähes pandemiaa edeltävään tilanteeseen, mutta epävarmuus kalvaa edelleen

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä.