31.7.2018 klo 10:49
Uutinen

Helsinki kiinnostaa: yöpymisten määrä kasvussa Euroopan kaupunkien vertailussa

Matkailijoiden yöpymisten määrä Helsingissä kasvoi vuonna 2017 ennätysnopeasti. Juuri julkaistussa European Cities Marketing (ECM) -verkoston kaupunkivertailussa Helsinki oli sijalla 11. yöpymisten kasvussa. Vertailu perustuu rekisteröityjen yöpymisten määrän kehitykseen ECM:n jäsenkaupungeissa, kertoo Helsingin kaupungin kanslia.

Vuotuinen ECM Benchmarking Report julkaistiin nyt 14. kerran. Vertailussa oli mukana 126 kaupunkia. Kesällä 2017 European Cities Marketing ennusti vertailussa mukana olevien kaupunkien yöpymismääriin noin 6,4 prosentin kasvua koko vuoden osalta. Toteutunut kasvu oli 7,4 prosenttia. Helsingissä yöpymisten kasvu oli viime vuonna lähes 17 prosenttia eli selkeästi nopeampaa kuin vertailussa mukana olevissa kaupungeissa keskimäärin.

– Sekä kaupunki että elinkeinoelämä ovat tehneet hyvää työtä matkailun kehittämiseksi, mikä näkyy tässäkin vertailussa Helsingin yöpymismäärien selvästi kovempana kasvuna. On kuitenkin pidettävä mielessä, että kokonaismatkailijamäärissä olemme edelleen jäljessä verrokkikaupunkeja kuten Tukholmaa ja Kööpenhaminaa. Siksi matkailun kehittämiseen täytyy edelleen panostaa, toteaa pormestari Jan Vapaavuori.

Yöpymiset Helsingissä kovassa kasvussa – kiinalaiset erityisen kiinnostuneita

Lontoo oli yöpymisten määrällä mitattuna ylivoimaisesti tuoreen vertailun kärjessä ja Pariisi, Berliini ja Rooma tulivat seuraavina. Yöpymisten kasvu oli Helsingissä 11. nopeinta. Naapurimaiden pääkaupungit Tukholma, Kööpenhamina, Oslo ja Tallinna löytyvät kaikki listalta selvästi alempaa: kasvu kaikissa näissä kaupungeissa jäi alle viiden prosentin.

Kiinalaisten yöpymisten suhteellisessa kasvussa Helsinki oli kahdenkymmenen kärkimaan joukossa. Kiinalaisten yöpymiset lisääntyivät 32 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Tässä vertailussa Oslo kiri Helsingin edelle. Kiinalaisten yöpymisten absoluuttisessa kasvussa Helsinki sen sijaan ohitti kaikki naapurimaiden pääkaupungit.

Kaupunkimatkailun merkitys kasvaa

Raportin mukaan yöpymisten vuosittainen keskimääräinen kasvu ECM:n vertailussa mukana olevissa kaupungeissa on ollut viimeisen viiden vuoden aikana selvästi nopeampaa (7,5 prosenttia) kuin vastaava kasvu EU-maissa (4,7 prosenttia). Tämä kertoo kaupunkimatkailun kasvavasta merkityksestä.

Vertailu on toteutettu European Cities Marketingiin kuuluvien jäsenkaupunkien matkailu-, kongressi- ja markkinointiväen yhteistyön ja tietojenvaihdon tuloksena. Kussakin kaupungissa toteutettavan tilastoinnin ohella yhteistyön tavoitteena on luoda ja jakaa kaupunkien parhaita käytäntöjä verkoston sisällä ja edistää matkailukaupunkien kestävää kasvua.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Pekka Mustonen
Helsingin kaupunginkanslia, kaupunkitutkimus ja -tilastot
pekka.mustonen @ hel.fi

Lähde: Helsingin kaupungin kanslia

Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland